Review: Turtle Beach Stealth Ultra – De beste Pro-controller voor de PC en Xbox-consoles games
Review: Turtle Beach Stealth Ultra – De beste Pro-controller voor de PC en Xbox-consoles
games

Review: Turtle Beach Stealth Ultra – De beste Pro-controller voor de PC en Xbox-consoles

Hardware fabrikant Turtle Beach heeft in het verleden controllers uitgebracht voor verschillende consoles en doelgroepen zoals Cloud gaming met de Turtle Beach Stealth Recon Cloud die we afgelopen jaar onder de loep hadden genomen. Een Pro-controller ontbrak in het aanbod van Turtle Beach, iets waar fans vaak om vroegen. Turtle Beach bleek achter de schermen te werken aan een innovatie Pro-controller met unieke features. Wij zijn aan de slag gegaan met de Turtle Beach Stealth Ultra, is deze Pro-controller de moeite waard?

Wat zit er in de doos?

De Turtle Beach Stealth Ultra is een Pro-controller met een officiële Xbox-licentie. Daardoor is deze controller compatible met de Xbox One, Xbox Series S, Xbox Series X, PC, Smart tv’s, Android en iOS. De Stealth Ultra is aan te verbinden via de bijgeleverde 2.4Ghz dongle, via Bluetooth of via een USB-kabel. Deze controller is niet compatible met de Nintendo Switch of PlayStation-consoles. De Stealth Ultra heeft een adviesprijs van €199 en er is vooralsnog maar één kleurenoptie beschikbaar.

Zoals je verwacht bij een Pro-controller, krijg je veel onderdelen bijgeleverd. In de doos is er een grote hard case. De Stealth Ultra en alle onderdelen kunnen hierin. De buitenkant van de case is heel stevig en buigt niet. Je hoeft dus niet te vrezen dat er druk komt op de controller als je de case bijvoorbeeld in een volle tas doet. De case heeft een opening. Deze kan je gebruiken om een USB-C-kabel direct in de case te doen en de controller zo op te laden. De bijgeleverde USB-C naar USB-A-kabel is hier geschikt voor. Deze kabel kan je ook gebruiken voor een bedrade verbinding tijdens het gamen. De kabel is gewoven, voelt premium aan en gaat niet in de knoop. Daarnaast zijn er vier extra duimcaps, een snelstartgids en een Laaddock.

turtle beach stealth ultra controller product image with charging dock

Goed in de hand en tactile knoppen

De Turtle Beach Stealth Ultra ligt goed in de hand met getextureerde handgrepen waar RGB- lichtstrips in zijn verwerkt voor een coole uitstraling. De controller weegt 300 gram en behoudt de Xbox-controllerindeling met diagonale plaatsing van de analoge sticks. De analoge sticks zijn ietsje kleiner dan bij een standaard Xbox-controller. Turtle Beach heeft hier mogelijk voor gekozen om het geheel niet al te groot te maken en genoeg ruimte te houden voor het scherm. Met de bijgeleverde duimcap maak je een thumbstick heel eenvoudig groter en krijg je een betere grip. De sticks beschikken over Hall Effect-sensoren. Deze werken magnetisch waardoor er geen sprake is van slijtage door gebruik. Dit moet zorgen voor sticks die veel langer meegaan en het moet ghost input, ook wel bekend als stick drift tegengaan.

Verder is er een oplichtbare Xbox-logo in het midden, 4 face buttons, 2 triggers, een cirkelvormige D-pad en 2 bumpers. De knoppen zijn tactile en geven heel fijn feedback die ons deden denken aan gaming muizen van Turtle Beach dochterbedrijf Roccat. Turtle Beach heeft hier gekozen voor microswitches die veel beter aanvoelen dan de face buttons op de standaard Xbox-controller. De bumpers en triggers ogen identiek aan de knoppen op de Turtle Beach Recon-controller, maar de switches zijn anders, er is duidelijk een betere snappy click.

Naast de triggers is er een kleine switch te vinden. Eenmaal geactiveerd, wordt de activation point veel korter. Je maakt van je triggers dan als het ware een hair trigger. Dit kan je een voordeel geven in bijvoorbeeld shooters of een game waar je heel snel moet parryen. Tussen de D-pad en rechter analoge sticks zijn de Share en Turtle Beach Edit-knoppen te vinden met daarboven een LED-indicator. De View en Menu-knoppen zijn hier iets anders gepositioneerd, omdat er een scherm middenin de controller is. Dit is aan het begin even wennen, maar je went snel aan de nieuwe posities van deze knoppen.

Aan de achterkant zijn er veder vier programmeerbare back buttons. Deze kan je naar wens instellen om een voordeel te krijgen in een game. In een game als Elden Ring, kan je een back button zo instellen dat je sneller een spell kan casten of een potion kan gebruiker. Alleen de L3 en R3-knoppen zijn niet over te zetten naar de back buttons. Voor enkelen kan dit een deal breaker zijn, want je kan bijvoorbeeld niet een mêlee-aanval in een game als Call of Duty, button mappen naar de back buttons. De D-pad is een zilveren disk die even goed werkt als de D-pad op de Xbox Elite-controller, maar door de micro switches voelt het hier wel veel prettiger aan. Het enige wat we missen bij de Turtle Beach Stealth Ultra, zijn verwisselbare onderdelen. Je krijgt bij deze Pro-controller geen verwisselbare onderdelen zoals een extra D-pad.

turtle beach stealth ultra controller product image front

Een display op een controller

Het meest wat opvallend aan de Turtle Beach Stealth is een ingebouwd display. Asus ROG had al een controller met display uitgebracht, maar daarmee kon je enkel boodschappen mee tonen zoals je eigen logo. Turtle Beach heeft een display ingebouwd waarmee de features van de controller aangepast kunnen worden zonder een bijhorende applicatie. De controller is volledig te customizen door middel van het ingebouwd scherm. Er zijn tien verschillende profielen waar je per profiel de back button-functies kan aanpassen. Andere features die je direct op de controller kan wijzigen zijn onder andere de dead zones, de intensiteit van de trilmotor, de helderheid en effecten van de RGB- lichtstrips, de gevoeligheid van de thumbstick is aan te passen om bijvoorbeeld beter te kunnen snipen in een shooter. Verder kan je via het scherm, verschillende wijzigingen doorvoeren wat betreft audio en microfoon.

Het is zelfs mogelijk om meldingen weer te geven op het scherm. Zo kan je een WhatsApp of Instagram-bericht zien op de display van je controller indien deze wordt gesynchroniseerd met je smartphone. Dit is een gimmick van de Stealth Ultra die voor ons niet veel sense maakt. We spelen vaak met veel vrienden en familie en het laatste wat wij nodig hebben is dat mensen onze berichten kunnen aflezen via een gaming controller. Je kan ook niet reageren via de controller, dus wat ons betreft is deze functie overbodig.

Review: Turtle Beach Stealth Ultra – De beste Pro-controller voor de PC en Xbox-consoles

Software en audio-functies

Voor de mensen die de controller traditioneel willen aanpassen via een officiële software, zijn er twee mogelijkheden. Turtle Beach heeft namelijk een officiële gratis applicatie uitgebracht genaamd Turtle Beach Control Center 2 op Windows PC via de Microsoft Store. Er is ook een applicatie te vinden in de Microsoft Store op Xbox-consoles. De software heeft heel veel customization functies. Denk aan de deadzone, RGB-verlichting, de gevoeligheid, button mapping, de vibratie, profielen en meer.

De applicaties hebben nog wel enkele updates nodig om enkele bugs weg te werken. Zo heeft de PC-applicatie een vreemde bug waardoor de beeldverhoudig niet klopt. Ook ging het updaten van de controller niet meerdere keren fout op de PC, de statusbalk bleef vastzitten. De controller updaten via een Xbox-console ging feilloos binnen 2 minuten. Op de Xbox-console is er weer lag terwijl je door de tabs aan het bladeren bent. Beide software hebben nog een patch of twee nodig.

De Turtle Beach Stealth heeft nog een extra coole feature namelijk audio presets. Aangezien Turtle Beach veel ervaring heeft met headsets en audio, zijn enkele features daarvan meegenomen naar deze Pro-controller. Zo kan je bij het aansluiten van een bedrade headset, heel eenvoudig wisselen tussen meerdere audio presets. Daarnaast is er ondersteuning voor Superhuman Hearing. Een feature waar bepaalde tonen zoals een geweershot of voetstappen, meer naar de voorgrond komen. Dat is handig bij een competitieve game met 3D audio om de positie van vijanden te bepalen.

Batterijduur

De Turtle Beach Stealth Ultra gaat op één lading 30 uur lang mee. Dat is 10 uur minder dan wat wordt geadverteerd bij een Xbox Elite-controller, maar vergeleken met een DualSense-controller is er sprake van drie keer meer batterijduur en vergeleken met een DualSense Elite Pro-controller gaat de Turtle Beach Stealth Ultra maar liefst 8 keer langer mee. Opladen van 0 tot 100 procent neemt 2 uur in beslag. Wanneer de controller wordt opgeladen kan je de hoeveelheid lading zien op het scherm. Je kan de RGB-verlichting helemaal uitzetten. Daarmee zou je de batterijduur kunnen verlengen.

Conclusie

De Turtle Beach Stealth Ultra is een hele fijne controller die heel prettig in de hand ligt. Sterker nog, dit is op dit moment de beste Pro-controller voor Xbox-consoles en de PC. De Xbox Elite-controller kost €20 minder maar hier krijg je een scherm in je controller, hall effect sticks die een langere levensduur hebben dan standaard analoge sticks en je krijgt een cool oplaadstation bijgeleverd. De fysieke knoppen zijn verder tacticle door de micro switches, de controller oogt heel premium, de back buttons zijn snappy en er is heel veel te customizen via de officiële applicatie, maar ook gewoon op de controller via het ingebouwd beeldscherm. Kortom, indien je interesse hebt in een Pro controller voor Xbox-consoles of de PC, dan is de Turtle Beach Stealth Ultra een absolute aanrader.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties