Special: Diablo IV Season 4 Loot Reborn games
Special: Diablo IV Season 4 Loot Reborn
games

Special: Diablo IV Season 4 Loot Reborn

Diablo IV is inmiddels een jaartje oud en sinds de release heeft Blizzard veel feedback, maar ook veel kritiek gekregen over verschillende mechanics, content en de replaywaarde van deze ARPG. Diablo IV is een live service game waarbij ieder seizoen komt met verbeteringen en nieuwe seasonal content. Dit keer is het iets anders, want voor seizoen 4 gaat kijkt Blizzard vooral naar het verbeteren van de gameplay mechanics. Of seizoen 4 de moeite waard is, lees je in deze review.

Loot Reborn

Blizzard heeft de tijd en moeite genomen om met seizoen 4 vooral te focussen op het verbeteren van de game en core mechanics. Als deze eenmaal goed zijn, dan zijn nieuwe content updates automatisch ook beter, want de fundamenten zijn dan al sterk. Feedback van de core game en de afgelopen seizoenen zijn in kaart gebracht. Vervolgens is het team gaan brainstormen over hoe deze punten beter kunnen. In seizoen 4 moet je dus niet veel nieuwe content verwachten, maar heel veel verbeteringen.

Seizoen 4 heet loot Reborn en dat is niet zomaar, want loot werkt nu anders. Er is een verschil tussen loot voor seizoen 4 en daarna. Om te beginnen is het niet meer ingewikkeld om stats te lezen op een wapen, want er is simpelweg minder tekst. Een wapen komt voortaan standaard met 3 afixes. Verder word je niet meer overspoeld met drops. Voorheen was het namelijk zo dat je inventory snel vol raakte met eigenlijk weinig bruikbaars. Nu krijg je minder loot, maar wat je tegenkomt is veel bruikbaarder. Via een blacksmith kan je een item nu Temperen, je geeft dan twee bonus afixes aan een item. Deze afixes kan je nu verzamelen als recepten in de wereld. Deze recepten komen ook in verschillende waardes en droppen ook door vijanden of bazen.

De Codex of Power heeft verder een handige update. Alle items die je hebt gebroken bij de Blacksmith, geven je niet alleen maar materialen, maar ook de Aspect. Heb je bijvoorbeeld een legendarisch wapen die zwak is maar beschikt over een krachtige Aspect zoals het 2 seconden lang stunnen van vijanden die dichtbij staan? Dan kan je deze breken en de Aspect via de Codex of Power gebruiken op een ander wapen. Het geniale is dat als je deze Aspect later weer tegenkomt op een gear of wapen en deze is sterker, dan kan je deze weer salvagen en is dit je nieuwe sterkste versie in de Codex of Power. Je bouwt eigenlijk een verzameling op van Aspects die steeds sterker worden.

Special: Diablo IV Season 4 Loot Reborn

Levelen gaat sneller

Een andere verbetering is dat het niet meer een enorme grind is om bij de endgame te komen. Een seasonal character kan je nu snel naar level 100 krijgen. Blizzard heeft de hoeveelheid XP die je krijgt in World Tier II, met 50% verhoogd. Dat is veel, maar zelf kan je deze nog verhogen met de item Smoldering Ashes uit de free tier van de Battle Pass. Alle spelers krijgen dus dezelfde hoeveelheid Smoldering Ashes, zodat er geen pay-to-win-situatie ontstaat. Blizzard komt daarnaast vaak met dubbel XP-weekenden, waardoor je nog sneller kan levelen. In seizoen 4 is de grind naar level 100 niet meer een probleem.

Wel merkten we nauwelijks een uitdaging tijdens de weg naar level 100. Zodra je beschikt over legendary gear, merk je dat monsters die enkele niveaus hoger dan je zijn, nauwelijks een uitdaging zijn. Spelers klaagden in het vorige seizoen over het niet krachtig aanvoelen van een class of build. In seizoen 4 is dit probleem aangepakt, maar alles lijkt nu een beetje te krachtig.

Gelukkig heeft Blizzard, The Pit geïntroduceerd. Deze is wel heel uitdagend en belonend. Het concept van The Pit was er al in Diablo III, maar tot nu toe was deze niet aanwezig in Diablo IV. The Pit is als het ware een ouderwets challenge tower waarbij je binnen enkele minuten meerdere levels moet clearen om uiteindelijk te komen bij de baas. Indien je erin slaagt deze te verslaan, kan je rekenen op waardevolle loot. The Pit geeft je ook de materialen die je nodig hebt om je gear te Masterworken bij de blacksmith, dus het is zeker de moeite waard om te doen als je houdt van het min maxen van stats.

Special: Diablo IV Season 4 Loot Reborn

Quality of life-verbeteringen

Blizzard heeft verder quality of life-verbeteringen doorgevoerd voor de inventory. Gems nemen nu geen inventory space meer in beslag. Dat komt omdat gems niet meer direct droppen van vijanden, maar gem materials. Deze moet je vervolgens zelf ombouwen tot echte gems via de jewelry. Ook quest items en crafting materials komen niet meer in je directe inventory. Elixers zijn nu verplaatst naar een eigen tab in je inventory. Zo hou je meer ruimte voor waar het echt om gaat namelijk gear en wapens.

Een ander punt wat is aangepakt is dat het niet meer waanzinnig duur is om te respecen. Als je iets nieuws wilde uitproberen in seizoen 3, werd je gelijk arm. Nu is het respecen veel goedkoper, zodat je aangemoedigd wordt om te experimenteren met builds.

Een punt die de game vermakelijker maakt is dat je nu gemarkeerd kan worden tijdens een Helltide-event. Als je de minions van een lange tijd dwarsboomt tijdens een Helltide, dan word je gemarkeerd en komen de generaals uit hel op je af samen met een leger aan demonen. Dit zorgt voor spannende momenten, want het is pure chaos op dat moment met wat er allemaal op je scherm gebeurd. Helltides zijn ook meer belonend geworden. Je krijgt veel beloningen in evenementen, het gemarkeerd worden en via Helltide chests die je kan openen door shards te verzamelen.

Conclusie

Diablo IV is nu vermakelijker geworden om te spelen. Zowel het levelen van een nieuw personage als het min-maxen van een personage in endgame content is duidelijk meer fun. De game is meer rewarding geworden met loot die betere afixes hebben en alles is als het ware bruikbaar geworden met tempering en het verzamelen van Aspects in de Codex of Power. De uitdaging tijdens het levelen ontbrak een beetje, maar The Pit maakte dit meer dan goed. De core mechanics zijn nu verbeterd, nu moet Blizzard nog komen met interessante content updates.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties