Een papieren boek lezen, is dat nog wel van deze tijd? Lang leve de e-readers en tablets

Dit artikel werd gemaakt in samenwerking met Bol

We leven in een tijd waar streaming services zoals Netflix, Streamz, Disney+ en Amazon Prime hoogtij vieren. Er werd nog nooit zoveel naar tv gekeken zoals nu, maar wil dat zeggen dat er nog wel boeken vandaag de dag gelezen worden? Veel meer dan je zou denken blijkbaar.

Zo had de boekenindustrie in 2020 een wereldwijde omzet van ongeveer 85 miljard dollar. Voor de gaming industrie bijvoorbeeld was dat tussen en de 150 en 200 miljard dollar, de filmindustrie was in 2019 dan weer ongeveer 100 miljard waard. Boeken zijn dus nog steeds big business als je het op deze manier bekijkt.

Gaan de papieren boeken verdwijnen?

Is een papieren boek lezen echter nog iets van deze tijd? Zo werd in 2007 de Kindle e-reader geïntroduceerd en niet veel later volgde grote concurrent Kobo met hun e-readers en vanaf dan begon de opmars van de digitale e-books langzaam maar zeker. In 2021 zouden ongeveer 30 tot 35% van de boekverkopen voor volwassenen digitaal zijn en de andere dus nog steeds een fysieke versie, maar blijft dat duren natuurlijk?

Het is duidelijk dat veel mensen die graag lezen nog steeds het liefste een echt boek vast hebben. Is het voor de gezelligheid, voor de cover of omdat het gewoon leuk is om in een winkel een nieuwe aanwinst uit te kiezen? Het is duidelijk voor elke klant anders. Het valt vooral op dat boeken met plaatjes in zoals kinderboeken, kookboeken en natuurboeken vooral fysiek megapopulair zijn en minder digitaal. Bijna alle andere genres zien dan weer meer en meer e-books verkopen.

De reden waarom is eigenlijk ook niet zo verrassend. De voordelen tegenover een gewoon boek zijn gigantisch. Zo kan je op je tablet of e-reader honderden boeken tegelijkertijd meenemen. Op reis gaan met fysieke exemplaren dan moet je altijd een beperkte keuze maken. Je kan daarnaast lezen zonder dat je licht nodig hebt en je hoeft niet meer naar de winkel te gaan of te wachten tot je boek eindelijk wordt geleverd. Daarnaast is het prijskaartje ook vaak een stuk lager in vergelijking met een echt boek.

Het lijkt dan ook maar een kwestie van tijd voor digitale boeken door het grote publiek aanvaard worden. Het is eigenlijk hetzelfde zoals met games of DVD’s/Blu-Ray’s. Enkele jaren geleden werd er nog gezworen bij fysieke dingen, maar ondertussen vinden we het doodnormaal dat we onze films, series en games digitaal kijken en spelen. De fysieke markt wordt in deze industrieën bijna elk jaar alsmaar kleiner. Bij boeken zal het gewoon enkele jaren langer duren voor de overgang naar de digitale kant helt.

Ik wil mijn boeken digitaal lezen: kies ik voor een e-reader of tablet?

Indien je digitale boeken nu ook een kans wil geven, zijn er eigenlijk de twee prettige opties om deze te lezen. Je kan ze natuurlijk ook op je laptop, smartphone en PC lezen. Al wees onderzoek reeds uit dat dit niet al te populair is.

E-readers: Het grootste voordeel van de zogenaamde e-readers is dat deze veel minder belastend en vermoeiende zijn voor de ogen. De ingebouwde E Ink-technologie zorgt ervoor dat de tekst niet meer beweegt. Daardoor zijn e-readers eigenlijk een betere keuze dan tablets wanneer je echt uren aan één stuk wil lezen.

Daarnaast kan je met een e-reader ook heel goed buiten lezen. Het scherm reflecteert het licht niet waardoor je deze net zoals een echt boek ook gewoon rustig in de zon kan gebruiken. Bovendien zijn de meeste e-readers ook een stuk goedkoper dan tablets.

Tablets: Een tablet heeft natuurlijk ook heel wat voordelen. Hoewel de gemiddelde prijs een stuk hoger is, kan je natuurlijk veel meer met zelfs de simpelste tablet: surfen op het internet, foto’s maken, muziek luisteren, video’s bekijken en nog zoveel meer. Al gaat het in dit artikel natuurlijk voornamelijk om boeken lezen.

Als we het dan puur over lezen hebben, is er één groot voordeel bij een tablet, deze zijn namelijk altijd in kleur. De meeste e-readers zijn met een enkele uitzondering allemaal in zwart/wit en dat is geen probleem als je puur boeken leest zonder plaatjes. Maar als we het over kook- of kinderboeken hebben, is dat toch al een groot minpunt. Ook stripverhalen/comics digitaal lezen wordt alsmaar populairder en deze zonder enige kleur lezen is toch een zeer groot gemis voor de liefhebbers.

De beste e-readers en tablets om boeken te lezen

Wat zijn nu de aanraders indien je echt wil overschakelen op digitale boeken te lezen op een e-reader of een tablet? Er zijn tal van opties op de markt. Wij hebben even onze aanraders opgesomd waar je sowieso een schitterende aankoop mee doet:

Kobo Clara HD – E-reader (6 inch)

Deze Kobo Clara HD is een compacte en lichte e-reader met een 6 inch HD-scherm. Hij is ook nog eens voorzien van de nieuwste schermverlichtingstechniek van Kobo; de ComfortLight PRO. Ideaal voor de ogen. Het geheugen biedt trouwens ruimte voor 6.000 boeken en met amper 160 gram kan je deze Kobo ook vederlicht noemen.

Je hebt trouwens ook de iets duurdere en betere Kobo Libra. De kostprijs is wat hoger, maar je krijgt daarvoor wel een groter scherm en de Libra is ook volledig waterdicht. Je kan dus ook gezellig in bad lezen of onder de douche.

Meer info en de Kobo Clara HD kan je hier kopen.

Pocketbook Touch Lux 5de (8 inch)

Kobo blijft de koning onder de e-readers, maar de Pocketbook Touch is een geweldig alternatief. Deze ‘boekenlezer’ is zowaar nog lichter dan bovenstaande Kobo Clara. Deze Pocketbook is natuurlijk ook fantastisch voor minder vermoeide ogen.

Er is overigens ook een Pocketbook Color-editie. Deze doet exact hetzelfde, maar is één van de weinige e-readers met kleur. Een tikkeltje duurder dus, maar wel ideaal indien je graag kinderboeken met plaatjes, stripboeken, manga of comics wil lezen naast de ‘gewone’ boeken.

Meer info de Pocketbook Touch Lux 5de kan je hier kopen.

Een volledig overzicht met de populairste en best verkochte e-readers kan je hier bekijken.

Apple iPad (2021)

Apple is nooit het goedkoopste, maar je hebt wel een grote garantie van kwaliteit. Niet alleen boeken of strips kan je lezen, maar alles wat je maar kan bedenken is mogelijk op de nieuwste iPad: surfen, films kijken, foto’s maken, … Met een batterijduur tot maximaal 10 uur is dat overigens ook zeer behoorlijk voor een tablet.

Meer info en de Apple iPad (2021) kan je hier kopen.

Samsung Galaxy Tab A7 (2020) – 10,4 inch

De grootste concurrent voor de iPad is zonder enige twijfel de Samsung Galaxy Tab. De specificaties (zeker als het voor basisdingen is) zijn zeer gelijkaardig aan de iPad. Het prijskaartje is weliswaar een stukje lager, maar het hangt natuurlijk ook vanaf met wat je het liefst werkt: iOS of Android.

Meer info en de Samsung Galaxy Tab A7 (2020) kan je hier kopen.

Lenovo Smart Tab M8 (8 inch) – spotgoedkope kwaliteit

Wil je niet teveel geld uitgeven, maar nog steeds kwaliteit? Dan is deze Lenovo Smart Tablet eigenlijk een heel goede optie. Het scherm is wel wat kleiner dan zijn concurrenten en het toestel heeft ook iets minder opties, maar wil je het enkel gebruiken voor te lezen en wat op het internet te surfen? Dan is deze Lenovo eigenlijk een fantastisch apparaat voor een kleine prijs.

Meer info en de Lenovo Smart Tab M8 kan je hier kopen.

Een volledig overzicht met de populairste en best verkochte tablets kan je hier bekijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.