Een tijdlijn van wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met vapen LIFESTYLE
Een tijdlijn van wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met vapen
LIFESTYLE

Een tijdlijn van wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met vapen

Nu het nieuwe jaar is aangebroken, hebben veel mensen een pak goede voornemens. Een daarvan is misschien stoppen met roken of vapen. Volgens een recent onderzoek blijkt dat laatste het populairst te zijn bij mensen tussen de 16 en 24 jaar. E-sigaretten werden in eerste instantie geadverteerd voor mensen die wilden stoppen met het roken van tabaksproducten, maar verschillende onderzoeken hebben sindsdien aangetoond dat vapen ook niet meteen de gezondste gewoonte is.

Mensen worden door verschillende instanties aangespoord om hun e-sigaretten te dumpen, omdat er een aantal ongezonde bijwerkingen zijn die ermee gepaard gaan. Van longaandoeningen tot hartaandoeningen, het kan iemands kansen op het ontwikkelen van slopende gezondheidsproblemen vergroten. Daarentegen kan je lichaam positief reageren op het stoppen met vapen; sommige positieve bijwerkingen treden al binnen enkele minuten op.

Hartslag en bloeddruk

Nikola Djordjevic - projectmanager bij Med Alert Help – vertelde aan The Healthy dat zelfs na slechts 20 minuten 'je hartslag weer normaal wordt, je bloeddruk daalt en je bloedsomloop begint te normaliseren'. Je ademhaling kan ook verbeteren en Caleb Backe, een gecertificeerde gezondheids- en welzijnsexpert voor Maple Holistics, verklaarde: "Als je stopt met vapen, zou je moeten merken dat je ademhaling minder moeizaam wordt en je luchtstroom helderder is."

En alsof dat nog niet ongelooflijk genoeg is, daalt je risico op hartaandoeningen blijkbaar al binnen 24 uur. De krant wees op een onderzoek uit 2018, gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine, waaruit bleek dat mensen die e-sigaretten rookten hun risico op een hartaanval bijna verdubbelden in vergelijking met niet-rokers. Maar wees niet bang, want Djordjevic zei verder: "Al na één dag nadat je gestopt bent met vapen, begint je risico op een hartaanval te dalen."

Een tijdlijn van wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met vapen

Longcapaciteit

Ze legde uit dat dit "te danken is aan de verlaging van de bloeddruk, de verhoging van het zuurstofgehalte in het bloed en de vermindering van de negatieve invloed op het cholesterolgehalte en de vorming van bloedstolsels". Na een maand is de nicotine goed uit je systeem en beginnen je longen zich te herstellen. Nogmaals, hoewel vaping niet zo schadelijk is voor de longen als gewone sigaretten, worden er wel chemicaliën ingeademd en dat kan de ademhaling bemoeilijken of bestaande aandoeningen verergeren.

Dit is nog een reden waarom het de moeite waard kan zijn om zo snel mogelijk te stoppen. "Na een maand verbetert je longcapaciteit," zei Djordjevic. "Er is merkbaar minder kortademigheid en hoesten. Na negen maanden verbetert de gezondheid van de longen aanzienlijk dankzij de vernieuwing van microscopische haarachtige structuren in de longen die helpen slijm naar buiten te duwen en infecties te bestrijden." En na een jaar? Dan is je risico op hartaandoeningen gehalveerd, aldus de arts.

Een tijdlijn van wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met vapen

Kankers

Ze ging verder met het schetsen van de mogelijke voordelen na 10 tot 15 jaar, door te zeggen: "Na tien jaar is het risico op longkanker met 50 procent gedaald, net als het risico op alvleesklier-, mond- en keelkanker. Na 15 jaar is het risico op coronaire hartziekten hetzelfde als dat van niet-rokers. Hetzelfde geldt voor het risico op alvleesklierkanker." Een van de grootste nadelen van stoppen zijn natuurlijk ontwenningsverschijnselen, die meer opvallen als je vloeistoffen met een hoog nicotinegehalte gebruikt.

Een maand om de gewoonte te doorbreken

Je kunt verschillende symptomen ervaren, zoals slaapproblemen, concentratieproblemen, rusteloosheid, geïrriteerdheid, toegenomen honger en hoofdpijn. Djordjevic zei dat deze een piek bereiken op dag drie, 'en geleidelijk afnemen gedurende de volgende drie tot vier weken'. Ze voegde eraan toe: "Het zal dus ongeveer een maand duren om de gewoonte te doorbreken." Maar met de juiste strategie en met de gezondheidsvoordelen in gedachten, is er dus geen reden waarom je niet voorgoed zou kunnen stoppen met vapen… één trekje minder per keer.

(Bron: LADbible – Afbeeldingen: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties