Elon Musk stelt revolutionaire breinchip voor waar we gedachten mee kunnen lezen en onze herinnering opnieuw kunnen laten afspelen

Black Mirror, maar dan in het echt

Afgelopen week stelde Elon Musk zijn gloednieuwe breinchip, de neuralink voor. Een klein apparaatje dat revolutionaire dingen zal kunnen doen dat we momenteel als pure sciencefiction beschouwen.

Pure sciencefiction

Met een kleine operatie zou deze chip in je schedel geplaatst worden (die overigens ook weer verwijderd kan worden) en vanaf dan lijken de mogelijkheden eindeloos. In eerste instantie zou dit hebbeding gebruikt worden voor mensen die brein- of rugproblemen hebben en daarom niet meer normaal kunnen functioneren.

Op langere termijn zijn de mogelijkheden eindeloos. Denk hierbij aan met elkaar communiceren zonder te praten, elektronische dingen zoals een computer, een garage of wat dan ook instructies te geven door hier enkel maar aan te denken.

Alsof dat nog niet genoeg is zou je ook je herinneringen kunnen opslaan en laten opnieuw kunnen laten afspelen. In theorie is het dan zelfs mogelijk om alles op deze chip op te slaan en deze later in een robot te installeren. Klinkt als pure science-fiction, maar de komende 10 tot 20 jaar worden ongetwijfeld heel fascinerend.

Op termijn betaalbaar voor iedereen

De kostprijs is in het begin peperduur, maar Musk is ervan overtuigd dat de productiekost heel snel zal zakken en je dus op termijn voor enkele duizenden euro’s de chip kan laten installeren (inclusief de operatie).

Het zou dus best kunnen dat we deze neuralink binnen 20 jaar bekijken als doodnormaal zoals we nu ook naar een smartphone kijken. Iets wat 30 jaar geleden ook pure sci-fi was.

In onderstaande video zie je de hoogtepunten van zijn presentatie:

1 Comment
oud
nieuw votes
Inline Feedbacks
View all comments
JayJay
27 dagen geleden

Hier is ooit een film over gemaakt….