Je jongeheer onvoldoende laten ‘nadruppelen’ na het plassen kan voor problemen zorgen

Een goed raad van tante Kaat!

Blijkbaar is het heel moeilijk om mannen hun handen te laten wassen na een toiletbezoek. Ongeveer 69% van de mannen geeft toe dit niet te doen, zo blijkt uit onderzoek. Met slechts 31 procent van de mannen die schone handen hebben na het toiletbezoek, kan men zich alleen maar voorstellen hoe weinig van hen met schoon ondergoed rondlopen…

Nadruppelen

Veel mannen stappen zelfs weg van het urinoir of het toilet voordat ze helemaal klaar zijn met plassen. Het kan immers tot een minuut na het plassen duren voordat de penis stopt met druppelen. De medische term hiervoor is ‘nadruppelen’, en het komt vaak voor bij mannen van alle leeftijden, ongeacht hun algemene gezondheidstoestand.

PMD

Maar er is ook nog het zogenaamde PMD,  ‘Post-micturition dribbling’, en dat is iets gecompliceerder. Dit is het gevolg van urine die achterblijft in de urinebuis (de buis van de blaas naar het uiteinde van de penis), waardoor zich een kleine verzameling urine vormt. Uit een studie blijkt dat 17,1 procent van de mannen regelmatig last heeft van PMD, en dat de kans daarop toeneemt met de leeftijd.

Speciale techniek

In tegenstelling tot het ‘gewone’ nadruppelen, kan PMD niet eenvoudig worden opgelost door de penis te deppen of te schudden na het plassen. Volgens de artsen is de beste techniek voor mannen om te voorkomen dat hun broek nat wordt door PMD, het zachtjes dichtknijpen van de plasbuis door de vingertoppen van een hand ongeveer drie vingerbreedten achter het scrotum te plaatsen en zachtjes druk uit te oefenen voordat ze de rits dichtdoen.

Smegma

Door je op deze manier te ontdoen van urineresten houd je niet alleen je onderbroek schoon, maar – zo zeggen specialisten – voorkom je ook irritaties en erger aan je jongeheer. Zo is er bijvoorbeeld ‘smegma’, een ophoping van dode huidcellen, olie en andere vloeistoffen op het uiteinde van de penis. Het is eigenlijk een natuurlijk verschijnsel dat helpt de penis te smeren tijdens de geslachtsgemeenschap.

Soms kunnen schadelijke bacteriën in smegma zodanig groot zijn, dat een dikke, kaasachtige afscheiding onder de voorhuid ontstaat die net zo stinkt als het klinkt. Wanneer de bacteriën onder de voorhuid vastzitten, kan dat leiden tot urineweginfecties, die onbehandeld tot andere, ernstigere symptomen kunnen leiden. Dus mannen, best dat nadruppelen even de tijd geven!

(Bron: The Daily Star)

(Intropic: Pee photo created by jcomp – www.freepik.com)