Over en out! Onderzoek toont aan vanaf welke leeftijd je écht niet meer tegen de drank kunt

Akkoord of niet akkoord?

Wanneer je begin de 20 bent, word je wakker na drie uur slaap en ontelbare drankjes met niet meer dan een vleugje vermoeidheid en een behoefte aan vettig eten. Spoel een paar jaar vooruit en één slokje wijn te veel na een lange werkdag is genoeg om je de volgende ochtend urenlang buiten strijd te stellen, beste vrienden te worden met paracetamol en te zweren dat je nooit meer een drankje zult aanraken zolang je leeft. Of in ieder geval tot het weekend…

Het is een zeer trieste wending, maar wel een die vrijwel onvermijdelijk is naarmate ons lichaam steeds minder goed tegen alcohol kan. Het gaat steeds slechter gedurende je twintiger jaren, maar blijkbaar is er één specifiek moment in je dertiger jaren wanneer de katers echt schade beginnen aan te richten.

Over en out vanaf 34

Volgens een enquête bij 2.000 mensen tussen 18 en 65 jaar in opdracht van de wenskaartenfirma Thortful, is het je 34ste verjaardag die je moet vrezen als het aankomt op stevige katers na een paar uurtjes zuipplezier. Dat is de leeftijd waarop de ondervraagden vonden dat hun katers echt begonnen te steken. De meesten gaven zelfs aan dat vanaf het jaar daarna hun katers zelfs twee dagen duurden.

Slechte leerlingen

Blijkbaar zijn we echter niet erg goed in het leren van onze fouten, want pas op 37-jarige leeftijd beginnen mensen eindelijk hun grenzen te erkennen en te herkennen. Daarna lijkt de angst voor een kater de overhand te krijgen, aangezien mensen zich op hun 38ste te ‘oud’ beginnen voelen om nog dikwijls uit te gaan. Veel mensen met een gezin geven zelfs toe dat ze zich vanaf hun 39ste al aangeschoten voelen na twee drankjes.

Afbraak van alcohol

Dr. Deborah Lee, van Dr Fox Online Pharmacy, zegt aan Metro dat er tot nu vrij weinig onderzoek is verricht naar de ernst van katers bij het ouder worden, maar legt uit dat ze ontstaan door de afbraak van alcohol en de aanhoudende aanwezigheid van zijn giftige metaboliet – acetaldehyde – in het lichaam. “Een kater wordt waarschijnlijk erger naarmate men ouder wordt, omdat de activiteit van de belangrijkste enzymen die betrokken zijn bij de afbraak van alcohol minder efficiënt wordt naarmate men ouder wordt” zegt de dokter.  

“Oudere mensen hebben ook minder spieren en meer vet, plus de verdeling van water in het lichaam verandert naarmate we ouder worden. Het eindresultaat is een hoger alcoholgehalte in het bloed, dat er langer over doet om te metaboliseren” besluit ze. Dus als je nog in de fleur van je leven zit en iemand zegt je ervan te genieten zolang het nog kan, sla die goede raad dan niet zomaar in de wind!

(Bron: LadBible)

(Intropic: Business man photo created by kues1 – www.freepik.com)