Een slaapexpert heeft een aantal redenen uitgelegd waarom je 's ochtends steeds om vier uur wakker wordt, en tips gegeven over hoe je misschien een betere nachtrust kunt krijgen. Er zijn veel theorieën - waaronder een aantal die meer bovennatuurlijke of vreemde dingen suggereren - maar de waarheid is waarschijnlijk veel eenvoudiger. Is dat niet vaak het geval?
De expert in kwestie is Lisa Artis, CEO van The Sleep Charity. Ze werkt samen met Simba-matrassen en probeert een aantal veel voorkomende mythes over slaap te ontkrachten. Over waarom veel mensen altijd rond vier à vijf uur 's ochtends wakker zijn, legt ze uit: "We beginnen minder diepe slaap te ervaren na ongeveer vier tot vijf uur." Dus als je rond 23.00 uur naar bed bent gegaan, wat een vrij gebruikelijke tijd is, dan kun je rond vier uur net uit die diepe slaapcyclus zijn en een beetje wakker beginnen te worden.
Schermpjes vermijden
Ook je hormonen kunnen je midden in de nacht wakker houden. Artis vervolgt: "Slaap wordt gestuurd door onze interne klok of circadiaan ritme. Een van de belangrijkste en bekendste circadiane ritmes is de slaap-waakcyclus. Slaap wordt geregeld door de niveaus van twee hormonen: melatonine en cortisol, die een regelmatig 24-uurspatroon volgen. Melatonine helpt je bij het indommelen, terwijl cortisol je helpt opstaan en je wakker houdt." Het is van vitaal belang om deze hormonen onder controle te houden voor een goede nachtrust, dus het is aan te raden om te proberen te ontspannen voordat je naar bed gaat en om de schermpjes weg te leggen, omdat blauw licht de melatonineproductie kan beïnvloeden.
"Zoek alternatieven voor je laatste maaltijd"
Je dieet speelt natuurlijk ook een rol bij een gezonde slaap. Te veel suiker, alcohol, cafeïne, grote, zware maaltijden en een gebrek aan magnesium en B-vitamines kunnen allemaal een negatief effect hebben op je slaap. Artis zegt: “Wie vaak ’s nachts wakker wordt, kan alternatieven proberen voor de laatste maaltijd of snack van de avond. Kies in plaats van koolhydraatrijke of zoete snacks voor proteïnerijk en magnesiumrijk voedsel, zoals hardgekookte eieren, kwark, pompoenpitten, spinazie, pure chocolade, cashewnoten, kip of kalkoen. Eiwit is goed om je langer verzadigd te houden, terwijl magnesium de slaap ondersteunt.”
Nachtelijke toiletbezoekjes
Veel mensen moete ook ’s nachts opstaan om te gaan plassen. Daarover zegt Artis: “Opstaan om te plassen kan ook een probleem zijn, dus probeer ook je vochtconsumptie voor het slapengaan te verminderen.” Ze stelt ook dat leeftijd een factor kan zijn, omdat slaappatronen veranderen naarmate je ouder wordt, net als hormonale veranderingen zoals de menopauze. “En ook ongerustheid speelt een belangrijke rol en piekeren is natuurlijk niet goed voor je slaap, dus probeer voor het slapengaan alle aanhoudende zorgen weg te nemen - ze opschrijven kan helpen, net als mindfulness- en meditatieoefeningen voor het slapengaan,” besloot ze.
(Bron: LADbible - Intropic: Freepik)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties