Advocaat SK Lierse: “Dachten met geld Ye club te redden”

Voetbalclub SK Lierse verkeerde in het seizoen 2004-2005 in hoge financiële nood en met het geld dat Zheyun Ye aanbracht, hoopten de bestuurders de club te redden van het faillissement en een licentie te behalen. Een andere geldschieter, Leo Theyskens, kon immers zijn aangegane engagementen niet snel genoeg nakomen. Dat heeft Christiaan De Nijn, toenmalig […]

Voetbalclub SK Lierse verkeerde in het seizoen 2004-2005 in hoge financiële nood en met het geld dat Zheyun Ye aanbracht, hoopten de bestuurders de club te redden van het faillissement en een licentie te behalen. Een andere geldschieter, Leo Theyskens, kon immers zijn aangegane engagementen niet snel genoeg nakomen. Dat heeft Christiaan De Nijn, toenmalig advocaat van SK Lierse, dinsdag verklaard op het proces rond ‘gokchinees’ Zheyun Ye en de vervalste wedstrijden in de seizoenen 2004-2005 en 2005-2006.

SK Lierse had in 2004 een schuld van ongeveer 3 miljoen euro en had dringend geld nodig, aldus advocaat De Nijn. Zo moesten de spelers soms tot twee maanden op hun loon wachten. Leo Theyskens bood toen 2 miljoen euro om 93 procent van de aandelen van de club over te nemen. Hij betaalde een eerste schijf van 1 miljoen euro, via de Joodse zakenman Charles Goldberg, waardoor Goldberg een optie kreeg op die aandelen.

“Theyskens kon de tweede schijf niet snel genoeg betalen maar toen dook Ye op, aangebracht door Paul Put”, verklaarde De Nijn. “Die bood aan de club over te nemen en we gingen daarop in. Hij schreef een eerste schijf van 300.000 euro over en betaalde nadien nog eens 200.000 euro cash, als garantie voor de volgende betalingen.”

Op de vraag waarom niemand binnen SK Lierse zich vragen stelde bij de oorsprong van dat cash geld, bleef De Nijn het antwoord schuldig, wat voorzitter Régimont de bedenking ontlokte dat binnen het voetbal de regels van het legale zakendoen blijkbaar niet van toepassing waren.

Archieffoto PN BELGA

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments