Advocaat SK Lierse vraagt vrijspraak op proces ‘gokchinees’

Op het proces rond “gokchinees” Zheyun Ye en de vervalste wedstrijden in de voetbalseizoenen 2004-05 en 2005-06 heeft de verdediging van advocaat Christiaan De Nijn donderdagvoormiddag de vrijspraak gevraagd. De Nijn, die clubadvocaat van SK Lierse was, staat terecht voor misbruik van vertrouwen, witwassen en valsheid in geschrifte, maar volgens zijn advocaat, Filiep Deruyck, heeft […]

Op het proces rond “gokchinees” Zheyun Ye en de vervalste wedstrijden in de voetbalseizoenen 2004-05 en 2005-06 heeft de verdediging van advocaat Christiaan De Nijn donderdagvoormiddag de vrijspraak gevraagd. De Nijn, die clubadvocaat van SK Lierse was, staat terecht voor misbruik van vertrouwen, witwassen en valsheid in geschrifte, maar volgens zijn advocaat, Filiep Deruyck, heeft de man geen enkele fout begaan.

Alles draait rond het geld dat Zheyun Ye in SK Lierse stopte, 369.000 euro die overgeschreven werden en 200.000 euro die cash betaald werden. Lierse was met Ye in zee gegaan toen een andere overnemer van het clubstadion, Leo Theyskens, zijn financiële verplichtingen niet bleek te kunnen nakomen.

“In beide contracten die met Ye werden afgesloten, stond duidelijk dat hij tegen bepaalde data bepaalde sommen moest betalen”, zei Deruyck. “Gebeurde dat niet, verviel het contract, maar kon Lierse het reeds gestorte geld houden en er vrij over beschikken. Dat is ook wat er gebeurd is. Ye heeft niet tijdig betaald en Lierse heeft het geld gebruikt voor de licentie. Van misbruik van vertrouwen is dus geen sprake.”

Volgens het federaal parket had De Nijn wel alarm moeten slaan toen Ye plots 200.000 euro cash op tafel legde. “Meneer Ye was vergezeld van een advocaat en van zijn bankier toen hij dat geld overhandigde”, ging Deruyck verder. “Mijn cliënt had geen enkele reden om te vermoeden dat de oorsprong van dat geld niet koosjer was. Hij kan dus ook niet veroordeeld worden voor witwassen, noch heeft hij valse documenten opgemaakt om de illegale oorsprong van dat geld te verbergen.”

Archieffoto Reporters BELGA

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments