'Clijsters, Henin en Flipkens gebruikten ook doping' Sport
'Clijsters, Henin en Flipkens gebruikten ook doping'
Sport

'Clijsters, Henin en Flipkens gebruikten ook doping'

Hou je al maar vast aan de takken van de bomen in Tennisland, want uit het zuiden van België komen wel enkele zéér boude uitspraken over onze grote tennissters van de voorbije jaren…
Patrick Haumont, zelf een niet onaardige tennisser (klassement: B-15 en B), auteur van twee boeken over Justine Henin en fervent volger van het tenniscircuit gedurende de voorbije 10 jaar, heeft een column geschreven in Le Soir die voor controverse zorgt. Hij analyseerde het wel bijzonder plotse vertrek van Marion Bartoli, die zes weken na haar grootste eindzege op Wimbledon, waarmee ze haar grootste zege ooit boekte, plots aankondigde te stoppen met tennissen. "Omdat haar lichaam het niet meer aankan", zo vertelde ze zelf.

Volgens Haumont is de oorzaak elders te zoeken: "Ik heb al duizend keer geschreven dat de Internationale Tennis Federatie, ATP en WTA als principe hanteren dat een speler die voor de eerste keer positief wordt bevonden, gevraagd wordt een pas opzij te zetten. In tegenstelling tot in andere sporten wordt in tennis bij een eerste inbreuk de speler gevraagd om tijdelijk uit het circuit te stappen, met als reden een blessure of een ziekte, of een vroegtijdige stop."

Haumont beweert niet dat Bartoli zich dopeerde, neen, daar weet hij niets van. Hij constateert alleen dat dergelijke 'plotse' uitstappen uit de tennissport wel meer voorkomen, niet in het minst bij onze eigen Belgische speelsters. Hij haalt daarbij een aantal markante feiten aan:

  • Kim Clijsters stopt bijzonder plots met tennissen in 2007, waarna ze in 2009 terugkeert.
  • Justin Henin stopt bijzonder plots met tennissen in 2008, waarna ze in 2009 terugkeert.
  • Henin heeft in 2007 een superseizoen, maar in 2008 is haar seizoen een catastrofe.
  • Clijsters wint na slechts enkele maanden terug op het hoogste niveau de US Open, maar zei bij haar eerste vertrek wel dat 'haar lichaam het niet meer aankon'.
  • Kirsten Flipkens scheert momenteel veel hogere toppen dan ze ooit gedaan heeft, maar in de periode dat ze minder matches speelde, was ze vaker geblesseerd.
  • Ook toppers als Nadal en Serena Williams zijn gedurende maanden afwezig geweest van het circuit.

Haumont zegt niet dat één van hen doping gebruikte, maar wel dat àls er doping in het tenniscircuit de ronde doet, dit ook op Belgisch niveau gebruikt is. Zijn eindconclusie: "Ik ben verbaasd over het plotse afscheid van Bartoli. Maar ik weet niet waarom ze afscheid nam. Ik heb ook nooit begrepen waarom Kim en Justine er zo vroeg uitstapten, maar ik vond het nog merkwaardiger dat ze zo snel terug op het circuit stonden". (KA)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties