Denemarken overweegt uit FIFA te stappen en bespreekt juridische stappen met andere landen Sport
Denemarken overweegt uit FIFA te stappen en bespreekt juridische stappen met andere landen
Sport

Denemarken overweegt uit FIFA te stappen en bespreekt juridische stappen met andere landen

Denemarken overweegt uit de FIFA te stappen en bespreekt met andere Europese landen juridische stappen tegen de organisatie nadat spelers tijdens het WK geen "One Love"-armbanden mogen dragen. Homoseksualiteit is illegaal in Qatar en kan worden bestraft met zeven jaar gevangenisstraf. En een groot aantal Europese landen wilde tijdens het toernooi speciale armbanden dragen, die bedoeld waren als subtiele knipoog naar de LGBTQ+-gemeenschap.

Deze week werd echter bekend dat de FIFA de stekker uit die plannen had getrokken, waarbij de organisatie dreigde met strenge sancties tegen de teams. Jakob Jensen, algemeen directeur van de Deense voetbalbond, vertelde nu dat hij in gesprek was met enkele deelnemende landen om juridische stappen te ondernemen tegen de FIFA.

Via het CAS gaat niet

Hij zei: "We bekijken nu wat de juridische opties zijn. We coördineren ook onze gesprekken daarover, maar op dit moment is het niet mogelijk om naar het CAS, het Hof van Arbitrage voor de Sport, te gaan. Als je via het CAS wil gaan, moet je eerst een klacht indienen binnen het FIFA-systeem, je moet naar de beroepsinstantie, daarna kun je via het CAS gaan."

Verder zei Jensen dat de Denen er ook over hebben nagedacht om de FIFA helemaal te verlaten. "Het is geen beslissing die nu is genomen. We zijn hier al lang duidelijk over. We bespreken het al sinds augustus in de Scandinavische regio”, zei hij. “Ik heb er nog eens over nagedacht. Ik kan me voorstellen dat er bepaalde uitdagingen zullen zijn als Denemarken alleen vertrekt. Maar laten we kijken of we niet een dialoog over bepaalde dingen kunnen voeren. Ik moet nadenken over de vraag hoe we het vertrouwen in de FIFA kunnen herstellen. We moeten evalueren wat er is gebeurd, en dan moeten we een strategie opstellen.”

Bonden willen spelers niet in gevaar brengen

Ook andere voetbalbonden hebben al gereageerd op het verbod om de armband te dragen. Maar de teneur is overal een beetje hetzelfde. Er wordt in het algemeen gesteld dat men bereid is boetes te betalen maar dat men niet het gevaar wil lopen dat deelname aan het toernooi voor bepaalde spelers in het gedrang komt. Er was immers gedreigd met gele kaarten voor spelers die de One Love-armband zouden dragen. Ondertussen is er nog maar één land dat al een soort van statement maakte. Op de traditionele ploegfoto voor de wedstrijd tegen Japan poseerden de Duitse spelers met de hand voor de mond.

(Intropic: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties