Ex-keeper Mardulier vraagt vrijspraak, Bodart pleit onweerstaanbare dwang

Op het proces rond ‘gokchinees’ Zheyun Ye en de vervalste wedstrijden in de voetbalseizoenen 2004-05 en 2005-06 heeft de verdediging van Cliff Mardulier dinsdag de vrijspraak gevraagd voor de toenmalige reservekeeper van SK Lierse. Gilbert Bodart pleit onweerstaanbare drang. “Opdat er sprake zou zijn van omkoping, moet de betrokkene door een buitenstaander of een concurrent […]

Op het proces rond ‘gokchinees’ Zheyun Ye en de vervalste wedstrijden in de voetbalseizoenen 2004-05 en 2005-06 heeft de verdediging van Cliff Mardulier dinsdag de vrijspraak gevraagd voor de toenmalige reservekeeper van SK Lierse. Gilbert Bodart pleit onweerstaanbare drang.

“Opdat er sprake zou zijn van omkoping, moet de betrokkene door een buitenstaander of een concurrent betaald zijn om zijn eigen bedrijf nadeel te berokkenen”, zei meester Thierry Ghilain. “Cliff Mardulier is door de trainer en hulptrainer van zijn eigen club benaderd en die hebben hem gezegd dat hij net in het belang van SK Lierse zou handelen door wedstrijden uit handen te geven.”

Bovendien heeft Mardulier, op dat moment een beloftevolle jonge doelman, nooit willen meewerken. “Hij kreeg geld voor vier wedstrijden maar in één ervan speelde hij niet eens mee”, ging meester Ghilain verder. “In de andere was hij vaak de beste op het terrein. Tot Ye hem een pistool tegen de slaap zette en mijn cliënt besefte met welke mensen hij te maken had. Toen heeft hij al het geld teruggegeven en wilde er niets meer mee te maken hebben.”

Marduliers carrière als profspeler kwam door de zaak-Ye tot een abrupt einde. “Dit blijft hem achtervolgen, ook al heeft hij van bij het begin een uitgebreide en volledige verklaring afgelegd. Als een vrijspraak niet mogelijk is, moet een eenvoudige schuldigverklaring kunnen volstaan”, aldus nog de verdediging.

Verdediging Gilbert

Gilbert Bodart heeft als trainer van La Louvière éénmaal een speler van Sint-Truiden proberen omkopen maar deed dat enkel omdat hij geen andere keuze had. Zheyun Ye had hemzelf en zijn gezin met de dood bedreigd en de voormalige Rode Duivel handelde dan ook onder een onweestaanbare dwang. Dat heeft zijn advocaat, meester Nathan Mallants, dinsdag gepleit op het proces rond ‘gokchinees’ Zheyun Ye en de vervalste wedstrijden in de voetbalseizoenen 2004-05 en 2005-06.

Bodart was vier maanden werkloos geweest toen hij via Pietro Allatta in oktober 2005 trainer werd bij La Louvière. “Daar kreeg hij van clubadvocaat Laurent Denis te horen dat de club zou verkocht worden aan Zheyun Ye”, zei meester Mallants. “Ye liet Bodart ontbieden en vroeg hem een speler van Sint-Truiden om te kopen. Toen mijn cliënt weigerde, bedreigde Ye hem, zijn vrouw en zijn dochter met de dood.”

Het was enkel onder druk van die dreigementen dat Bodart toch STVV-speler Dusan Belic benaderde. Het bleef volgens meester Mallants bij die ene keer: “Nadien weigerde mijn cliënt nog mee te werken, reden waarom Ye uiteindelijk aandrong op zijn ontslag. Intussen was Bodart wel gaan aankloppen bij Laurent Denis en voorzitter Gaone maar daar vond hij geen gehoor.”

De ex-Standard-doelman en -Rode Duivel kreeg alleen te maken met Ye en had dus geen weet dat er een hele criminele organisatie aan het werk was. Net zo min wist hij ook maar iets af van manipulatie van weddenschappen. Ook voor die tenlasteleggingen vroeg de verdediging dan ook de vrijspraak.

Foto Gmax: Cliff Mardulier het afgelopen weekend aan het werk bij eerste provincialer De Kempen

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments