FOTOSPECIAL: Openingsceremonie Paralympics Sport
FOTOSPECIAL: Openingsceremonie Paralympics
Sport

FOTOSPECIAL: Openingsceremonie Paralympics

In Peking is gisteren de openingsceremonie gehouden van de Paralympisch Spelen. In een volledig uitverkocht stadion werden de 4.000 atleten uit 147 landen welkom geheten door een enthousiast publiek. Deze ceremonie werd een wervelend spektakel waarin verbluffende acts afgewisseld werden door zeer intieme en vaak ontroerende nummers.

Bekijk hier de fotospecial van de openingsceremonie

Voor deze openingsceremonie tekende dezelfde ploeg onder leiding van Zhang Yimou, die ook de opening- en sluitingsceremonie van de Olympische Spelen verzorgde. Nico Vergeylen, die voor de vijfde maal deelneemt aan de Paralympics droeg voor België de nationale vlag.

‘Transcendende, Integration, Equality’: dit is het thema van deze Paralympics. Voor China moeten de Paralympics een hefboom worden om de situatie van personen met een handicap in het land te verbeteren. De mentale en fysieke weerbaarheid en kracht van de Paralympische atleten moet het voorbeeld zijn voor duizenden andere personen met een handicap om hun lot in handen te nemen. Deze kracht is motor om dromen waar te maken en beperktheden om te zetten naar mogelijkheden.

Dit thema liep dan ook als een rode draad door deze openingsceremonie. Het was een uitgesproken visueel spektakel, waaraan duizenden vrijwilligers, figuranten, dansers, muzikanten en acteurs deelnamen. Soms verbluffend door de speciale effecten, soms ronduit adembenemend en af en toe gewoon ontroerend. Vele acteurs, dansers of zangers waren personen met een handicap.

Eén van de hoogtepunten was zeker de act ‘Hello Stars’, waarbij meer dan 300 danseressen met een auditieve beperking een dans vertolkten. Naast de mooie choreografie zorgde de visuele effecten, die vooral tot hun recht kwamen voor de toeschouwers hoog in het stadion, voor een feeërieke sfeer. Kippenvelmoment was de ‘Never-ending Dance’. Een jong meisje, dat ballerina wilde worden, verloor haar linkerbeen bij de aardbeving, eerder dit jaar in Sichuan. Zij gaf haar droom nooit op en bracht deze avond een dans vanuit de rolstoel. Rond haar danste enkele honderden figuranten, volledig in het zwart gekleed; die aan de armen witte kousen en ballerinaschoentjes droegen, zodat het leek of hun armen eigenlijk de benen van de dansers waren. Wat eerst een melig nummer leek te worden, veranderde daardoor in een mooie, intieme en ontroerende choreografie, die door een ademloos publiek op gejuich werd onthaald.

Een ander hoogtepunt was de dans van de vogels, waarbij volledig in het wit geklede dansers de vlucht van vogels uitbeelden. Meeslepend was dan weer het ‘Festival’ waarbij 2.000 kinderen een ‘cartoondans” brachten.

President Hu Jintao van China opende deze Paralympische Spelen. De vlam werd op spectaculaire wijze aangestoken door een atleet die zichzelf en zijn rolstoel tot de nok van het dak hees, om daar de Paralympische vlam aan te steken.

Vandaag begint de competitie. Voor België speelt het goalbalteam zijn eerste poulewedstrijd tegen Lithouwen. Ook zwemmer Kevin Lambrechts en de tafeltennissers Marc Ledoux, Mathieu Loicq en Nico Vergeylen treden aan. (TV)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties