Frauduleuze FIFA-officials opgepakt: ook mogelijke opvolger Sepp Blatter

’t Is gebeurd! Vanmorgen was het prijs in een hotel in Zürich alwaar verschillende FIFA-officials samengekomen waren voor hun jaarlijkse vergadering. Een aantal van hen werden opgepakt op verdenking van grootschalige corruptie die al meer dan twintig jaar aan de gang is.Vroegen we ons gisteren nog af of het allemaal wel zo koosjer is dat […]

’t Is gebeurd! Vanmorgen was het prijs in een hotel in Zürich alwaar verschillende FIFA-officials samengekomen waren voor hun jaarlijkse vergadering. Een aantal van hen werden opgepakt op verdenking van grootschalige corruptie die al meer dan twintig jaar aan de gang is.
Vroegen we ons gisteren nog af of het allemaal wel zo koosjer is dat de komende WK’s zich in Rusland en Qatar gaan afspelen, werd vanmorgen een hoopje frauduleuze FIFA-officials gearresteerd op verdenking van witwassen, corruptie bij de toewijzing van wereldkampioenschappen en malversaties bij marketingdeals en de handel in uitzendrechten. Louche zaakjes die al meer dan twintig jaar aan de gang zijn en in het totaal goed zijn voor 100 miljoen dollar aan sjoemelgeld.

De FIFA-heren werden verrast in hun luxehotel Baur au Lac door een tiental politieagenten in burger. Eén van de verdachten was Jeffrey Webb van de Kaaimaneilanden. Hij werd beschouwd als mogelijke toekomstige opvolger van FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

Volgens de onderzoekers ging de corruptie zo ver dat ze reeds ingebakken zat. “We waren verbijsterd over hoe lang dit door kon gaan en hoe het bijna elk deel van de FIFA raakte. Het lijkt erop dat de corruptie geïnstitutionaliseerd was”, zei een betrokkene bij het strafrechtelijk onderzoek tegen The New York Times.

De arrestaties konden op geen slechter moment komen voor FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Overmorgen wordt er immers beslist wie de komende vier jaar aan het roer van de FIFA komt te staan. Met een zoveelste FIFA-fraudezaak krijgt Blatters reputatie alweer een stevige deuk, al weet de 79-jarige Zwitser nú al dat hij kan rekenen op 111 van de 209 – al dan niet gekochte – stemmen. De andere kandidaat is Prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië. (KDN)

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments