Gokchinees: Ye, Allatta en Suray vormden criminele organisatie Sport
Gokchinees: Ye, Allatta en Suray vormden criminele organisatie
Sport

Gokchinees: Ye, Allatta en Suray vormden criminele organisatie

Niet alleen bij SK Lierse stond de Chinees Zheyun Ye aan het hoofd van een criminele organisatie. Toen hij die club had verlaten, vormde zich een nieuwe criminele organisatie, waarvan ook Pietro Allatta en Olivier Suray deel van uitmaakten en die achtereenvolgens bij Verbroedering Geel, het Finse Allianssi en La Louvière opdook om wedstrijden te vervalsen. Dat heeft federaal procureur Jean-Pascal Thoreau maandagnamiddag gezegd op de Brusselse correctionele rechtbank.

"Ye heeft steeds volgens hetzelfde stramien gewerkt", zei de federaal procureur. "Hij deed zich voor als investeerder en eenmaal een club interesse toonde, begon hij inspraak te eisen in het sportief beleid. Ye moest immers aan de bron zitten om zijn plannen te kunnen uitvoeren. Het moet gezegd dat hij daarbij heel weinig tegenstand ondervond, de problemen bij heel wat clubs boden hem de kans om als een soort Trojaans paard binnen de dringen. De voetbalwereld, waarin nochtans veel geld omgaat, heeft zich hier wel heel kwetsbaar getoond voor mensen met criminele doeleinden."

Wisselend succes

Ye paste zijn strategie toe bij Lierse en nadien probeerde hij hetzelfde bij Geel, Allianssi en La Louvière, met wisselend succes. Daarbij kon hij rekenen op de hulp van Olivier Suray en Pietro Allatta. Suray dook als trainer op bij Allianssi terwijl Allatta een duistere rol speelde bij de verschillende clubs.

"De man is van heel wat illegale markten thuis", aldus procureur Thoreau over Allatta. "Hij is zogezegd een spelersmakelaar maar is er in België nooit in geslaagd om een makelaarslicentie te bemachtigen. Hij is dan maar naar Togo getrokken om er één op de kop te tikken. Zo kon hij een heel bedenkelijke rol spelen bij de transfer van doelman Silvio Proto van La Louvière naar Anderlecht."

Nog onfrisser zijn Allatta's praktijken als eigensoorting incassobureau. "Toen Trond Sollied naar Olympiakos trok, vroeg zijn manager aan meester Laurent Denis om in Griekenland het contract te gaan bekijken", zei de federaal procureur. "Meester Denis maakte er met zijn vrouw meer een plezierreisje van maar wou zich toch laten betalen, weliswaar zonder factuur. Omdat hij zijn geld niet kreeg, stuurde Denis Allatta af op Sollieds manager. Allatta nam twee kleerkasten mee en bedreigde de manager in niet mis te verstane termen."

Ontsnappen

Allatta zou ook een Knokse dame onder druk gezet hebben toen die weigerde de bouwfirma te betalen die haar appartement in Knokke-Heist had gerenoveerd. Ten slotte zou hij zij eigen faillissement georganiseerd hebben, om onder meer te ontsnappen aan een schuldvordering van 135.000 euro van de fiscus.

Dinsdagvoormiddag gaat het openbaar ministerie verder met zijn vordering.

Belga

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties