Hoeveel geld krijgen Belgische atleten die een medaille winnen op de Olympische Spelen?

Een leuk bedrag voor atleten in kleinere sporten

Nog een weekje en dan gaan de Olympische Spelen van start. Vooral voor atleten in iets kleinere sporten is dit één van de hoogtepunten van hun carrière. Voetballers, tennissers en wielrenners verdienen soms behoorlijk wat centen, maar in kleinere sporten zoals roeien, skaten, boogschieten, judo, gymnastiek, ruitersport, zeilen en nog heel wat andere sporten ga je toch geen kapitalen verdienen en buiten de Olympische Spelen al zeker niet in the picture staan.

Al wil dat niet zeggen dat je via de Olympische Spelen kapitalen kan binnenrijven. Al zijn er voor de Belgische delegatie best wel leuke bedragen te verdienen wanneer je een medaille binnenhaalt of in de top 5 belandt. Wij sommen de bedragen even op:

  • Gouden medaille voor Belg: 50.000 euro
  • Zilveren medaille voor Belg: 30.000 euro
  • Bronzen medaille voor Belg: 20.000 euro
  • 4de plaats voor Belg: 10.000 euro
  • 5de tot 8ste plaats voor Belg: 8.000 euro

Indien je een ploegsport speelt, krijgt elke atleet bij goud 12.500 euro, bij zilver 7.500 euro en bij brons 5.000 euro. Trainers die meegaan naar Tokio krijgen trouwens ook een kleine premie die maximaal 25% bedraagt van wat de atleet in kwestie krijgt.

Momenteel bestaat de Belgische delegatie uit uit 67 mannen en 55 vrouwen (alsnog acht reserven). In totaal zullen er ongeveer zo’n 122 Belgische atleten afzakken naar Tokyo. In 2016 In ging België naar huis met 6 medailles (2x goud, 2x zilver en 2x brons). De verwachting en de hoop is dat er dit jaar weer een stukje beter wordt gedaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.