Levende tennislegende Roger Federer heel emotioneel tijdens allerlaatste wedstrijd: "Was de perfecte reis" Sport
Levende tennislegende Roger Federer heel emotioneel tijdens allerlaatste wedstrijd: "Was de perfecte reis"
Sport

Levende tennislegende Roger Federer heel emotioneel tijdens allerlaatste wedstrijd: "Was de perfecte reis"

Een heel emotionele Roger Federer zwaaide aan de zijde van zijn rivaal / vriend Rafael Nadal het professionele tennis vaarwel tijdens de Laver Cup, een jaarlijks teamevenement tussen Europa en de rest van de wereld. De 41-jarige Zwitser, die 20 Grand Slam-titels in het enkelspel won, kreeg een lange ovatie nadat hij de laatste keer als professional de baan verliet. "Het was een prachtige dag. Ik ben blij, niet verdrietig. Het voelt geweldig om hier te zijn” zei hij.

Federer huilde terwijl hij Nadal en de andere spelers omhelsde, en nam vervolgens de toejuichingen in ontvangst van de duizenden fans die zijn naam scandeerden in de O2 Arena in Londen. Ook Nadal kon zijn tranen niet bedwingen. De 36-jarige Spanjaard huilde toen hij naast Federer zat terwijl het duo luisterde naar de Britse zangeres Ellie Goulding, die de memorabele avond afsloot met een optreden.

Gevochten om nog eens terug te keren

Federer en Nadal - al zo lang rivalen maar ook goede vrienden aan de top van het mannentennis – speelden tijdens de Laver Cup samen dubbel tegen het Amerikaanse koppel Jack Sock en Frances Tiafoe. Hoewel Federer al meer dan een jaar niet meer in competitieverband heeft gespeeld, zette hij samen met Nadal het duo Sock en Tiafoe serieus onder druk, maar ze verloren uiteindelijk toch met 4-6 7-6 (7-2) 11-9. De nederlaag maakte een einde aan de 25-jarige profcarrière van de voormalige nummer één van de wereld, na zijn 1750e wedstrijd in het enkelspel en het dubbelspel.

"Het was de perfecte reis. Ik zou het allemaal opnieuw doen" zei Federer terwijl hij probeerde zijn tranen te bedwingen tijdens zijn on-court speech. De carrière van Federer stond al lange tijd op een laag pitje, omdat hij de afgelopen twee jaar vocht tegen een knieblessure en drie operaties nodig had om het probleem te verhelpen. Hij had geen wedstrijd meer gespeeld sinds hij vorig jaar op Wimbledon in de kwartfinales verloor van de Pool Hubert Hurkacz. Hij hoopte in juli nog terug te keren op de grote toernooien, maar nadat een scan nog meer slecht nieuws bracht, kondigde Federer vorige week zijn tennispensioen aan.

Levende tennislegende Roger Federer heel emotioneel tijdens allerlaatste wedstrijd: "Was de perfecte reis"
Winst op de Australian Open in 2010

Wat betekende Federer voor het tennis?

Niet alleen verlegde Federer grenzen met zijn spel en vestigde hij een groot aantal records, hij werd ook een van de populairste spelers die het tennis ooit heeft gezien. Zijn speelstijl - beschreven als ‘sierlijk en vloeiend’ - heeft hem geliefd gemaakt bij miljoenen fans over de hele wereld. Dat geldt ook voor zijn altijd respectvolle en charmante persoonlijkheid. Federer overstijgt het tennis. Voor sommigen overstijgt hij bijna de wereld.

Voor de wedstrijd tijdens de Laver Cup zag je honderden fans de arena binnenkomen met kleding en accessoires van het ‘merk’ Federer. Petten, T-shirts, sjaals, spandoeken en zelfs op maat gemaakte oorbellen. Allemaal rood en wit - de nationale kleuren van Zwitserland - met op de meeste de initialen van hun held: RF. In de indoor-arena waren ook enkele Zwitserse vlaggen gedrapeerd. Een aanwezige fan beschreef zijn idool als de ‘Koning van het tennis’.

En hij zei ook: "Hij heeft kwaliteit, empathie, is een supersporter, een gentleman en een goede vader. Bovendien heeft hij altijd tijd voor zijn fans.” De laatste woorden waren van de ‘GOAT’ zelf: "Iedereen bedankt. Er zijn zoveel mensen geweest die me aanmoedigden en jullie hier vanavond betekenen alles voor mij. Dit is niet het einde, weet je, het leven gaat door. Ik ben gezond, ik ben gelukkig, alles is geweldig, en dit is gewoon een moment in de tijd."

Hieronder nog wat beelden en foto's van tijdens de Laver Cup.

(Intropic en fot artikel: BSR Agency)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties