Niels Albert komt met onthulling over Sven Nys en 'verkochte' cross: "Ik had toen geen zin meer" Sport
Niels Albert komt met onthulling over Sven Nys en 'verkochte' cross: "Ik had toen geen zin meer"
Sport

Niels Albert komt met onthulling over Sven Nys en 'verkochte' cross: "Ik had toen geen zin meer"

Niels Albert was ooit de onbetwiste kampioen in het veldrijden. In 2009 werd de voormalige wereldkampioen echter verslagen door Sven Nys tijdens de Jaarmarktcross in Niel, en nu deelt Albert een opmerkelijk verhaal over dat moment.

De Jaarmarktcross is al jarenlang een traditionele ontmoeting voor de topveldrijders, en aanstaande zaterdag staat de derde manche van de Superprestige op het programma. Veertien jaar geleden trok Sven Nys aan het langste eind, maar dit jaar zou het zomaar eens zijn zoon Thibau kunnen zijn die zegeviert. In 2009 eindigde Nys voor Albert, Zdenek Stybar, Radomir Simunek en Bart Aernouts.

"Sven stond daar wat te stuntelen"

Nu blijkt dat Nys die overwinning deels te danken had aan zijn grote rivaal van destijds."Ik kreeg destijds het hele publiek tegen me", vertelt Albert in de podcast Lambert & Albert. "Dit is het verhaal: we reden samen naar boven en ik haalde het net niet. Sven zat links van me, aan de binnenkant. Ik moest mijn voet half neerzetten, half niet, en daardoor hinderde ik hem en reed Sven tegen een paaltje. Ik was weg en Sven stond daar een beetje te stuntelen.”

Het incident (rond minuut 28):

"Fluitconcert na fluitconcert!"

“Daarna klonk er fluitconcert na fluitconcert, het was echt niet normaal,” ging Albert verder. “Ze scholden me uit. Ook in de volgende ronde weer, en ik maakte gebaren van: Ga gerust door met schelden. Ik had eigenlijk al geen zin meer om door te gaan..." Vervolgens kwam Nys naast Albert rijden, volgens de toenmalige wereldkampioen. "Hij kwam naast me en zei: Zullen we sprinten? Maar ik wil wel graag winnen. Dus Sven won de race.”

'Verkochte' wedstrijden

“Maar wat me stoorde - en dat is nu allemaal vergeten - is dat Sven na afloop de supporters bedankte voor hun steun, terwijl ze mij een uur lang hadden uitgescholden,” vertelde Albert. “Toen dacht ik: Kom op, Sven. Maar nu kan ik er wel met plezier aan terugdenken, ik hou van zulke verhalen." Vervolgens vroeg Paul Herygers zich af of het vaker voorkwam dat een wedstrijd 'verkocht' werd. "Dat gebeurde gewoon af en toe," legt Albert uit. “Soms ging het om een wederdienst. In mijn carrière is het misschien drie keer gebeurd, en ik heb honderd grote wedstrijden gereden."

Het fragment (rond minuut 58):

(Bron: nieuwsblad - Intropic: Screen grabs YouTube)

3 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties