Proces ‘gokchinees’ uitgesteld naar februari

Voor de 49ste kamer is vrijdagochtend het proces van start gegaan rond gokchinees Zheyun Ye en de fraude in de voetbalseizoenen 2004-2005 en 2005-2006. 31 personen en 1 bedrijf moeten terechtstaan voor private omkoping, oplichting, lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen en afpersing. Twaalf verdachten, bij wie Zheyun Ye zelf, lieten vrijdag al verstek gaan. […]

Voor de 49ste kamer is vrijdagochtend het proces van start gegaan rond gokchinees Zheyun Ye en de fraude in de voetbalseizoenen 2004-2005 en 2005-2006. 31 personen en 1 bedrijf moeten terechtstaan voor private omkoping, oplichting, lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen en afpersing. Twaalf verdachten, bij wie Zheyun Ye zelf, lieten vrijdag al verstek gaan. De zitting van vrijdag was enkel voorzien als inleidingszitting. Het proces zelf zal op 3 februari van start gaan en minstens tot 20 februari duren.

Bij de verdachten bevinden zich onder meer toenmalig Lierse-trainer Paul Put, Lierse-doelman Cliff Mardulier en een zevental andere Lierse-spelers. Die zouden zich in het seizoen 2004-2005 hebben laten omkopen om negen matchen te verliezen. Ook oud-Lierse-voorzitter Gaston Vets behoorde tot de verdachten, maar hij overleed in februari 2012.

Lierse was echter niet de enige club waar Zheyun Ye actief zou geweest zijn. De Chinees zou ook spelers en verantwoordelijken van FC Brussels, La Louvière en Sint-Truiden benaderd hebben. Zo zou een speler van FC Brussels in het daaropvolgende seizoen 2005-2006 geld aanvaard hebben om de wedstrijd KAA Gent-FC Brussels te manipuleren en zou een speler van Sint-Truiden, via een verantwoordelijke van La Louvière, overtuigd zijn om de match Sint-Truiden-La Louvière te trukeren.

Spoorloos

Toenmalig La Louvière-voorzitter Filippo Gaone staat ook op de lijst van verdachten en was vrijdag als enige aanwezig bij de opening van het proces. Alle andere verdachten, zoals spelersmakelaar Pietro Allatta, advocaat Laurent Denis, ex-doelman Gilbert Bodart en voormalig RSC Anderlecht-speler Olivier Suray daagden niet op, maar werden vertegenwoordigd door hun advocaten.

Maar liefst twaalf verdachten lieten verstek gaan. Het gaat onder meer om Zheyun Ye zelf, die al spoorloos is sinds de Panorama-reportage “De tackle van de maffia” begin februari 2006 de fraude aan het licht bracht, maar ook om Dusan Belic, voormalig doelman van Sint-Truiden en andere voetballers zoals Laurent Fassotte en Mario Espartero.

Het proces is nu gepland voor 3, 4, 6, 10, 11, 13, 17, 18 en 20 februari maar mogelijks komen daar nog zittingen bij. Op 3, 4, 10, 11, 17 en 18 februari zal de rechtbank zowel in de voor- als in de namiddag zetelen, op de andere data enkel in de voormiddag. Een vonnis mag vermoedelijk tegen de zomer verwacht worden.

Belga Archieffoto

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments