Proces rond ‘gokchinees’ Zheyun Ye van start in Brussel

Voor de 49ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank is maandagvoormiddag het proces begonnen rond “gokchinees” Zheyun Ye en de fraude in de voetbalseizoenen 2004-2005 en 2005-2006. 31 personen en 1 bedrijf moeten terechtstaan voor private omkoping, oplichting, lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen en afpersing. Van de verdachten met enige naambekendheid zijn voorlopig enkel […]

Voor de 49ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank is maandagvoormiddag het proces begonnen rond “gokchinees” Zheyun Ye en de fraude in de voetbalseizoenen 2004-2005 en 2005-2006. 31 personen en 1 bedrijf moeten terechtstaan voor private omkoping, oplichting, lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen en afpersing.

Van de verdachten met enige naambekendheid zijn voorlopig enkel Pietro Allata (La Louvière), Cliff Mardulier (SK Lierse), Gilbert Bodart (La Louvière), Olivier Suray (La Louvière), Filippo Gaone (La Louvière) en Laurent Denis (La Louvière) in persoon aanwezig.

Omkoping

In het proces staan 31 personen en 1 bedrijf terecht voor private omkoping, oplichting, lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen en afpersing. Bij de verdachten bevinden zich onder meer toenmalig Lierse-trainer Paul Put, Lierse-doelman Cliff Mardulier en een zevental andere Lierse-spelers. Die zouden zich in het seizoen 2004-2005 hebben laten omkopen om negen matchen te verliezen. Ook oud-Lierse-voorzitter Gaston Vets behoorde tot de verdachten, maar hij overleed in februari 2012.

Lierse was echter niet de enige club waar Zheyun Ye actief zou geweest zijn. De Chinees zou ook spelers en verantwoordelijken van FC Brussels, La Louvière en Sint-Truiden benaderd hebben. Zo zou een speler van FC Brussels in het daaropvolgende seizoen 2005-2006 geld aanvaard hebben om de wedstrijd KAA Gent – FC Brussels te manipuleren en zou een speler van Sint-Truiden, via een verantwoordelijke van La Louvière, overtuigd zijn om de match Sint-Truiden – La Louvière te trukeren.

Laat proces

De advocaat van Pietro Allata, meester Olivier Martins betreurde dat het proces zo lang na de feiten plaatsvond, een gevoel dat gedeeld wordt door de overgrote meerderheid van de betrokkenen. “Mijn cliënt hoopt dat hij nu eindelijk de kans zal krijgen om zijn aandeel in de feiten toe te lichten”, zei meester Nathan Mallants, de advocaat van oud-Standard-doelman en La Louvière-trainer Gilbert Bodart. “Dat aandeel is zeer beperkt geweest en hij had geen andere keuze dan mee te draaien in het systeem. Hij werd onder zeer zware druk gezet en stond zowat met het mes op de keel.”

Voor voormalig SK Lierse- en RSC Anderlecht-speler Marius Mitu is het proces de kans om zijn imago wat op te poetsen, aldus zijn advocaat Luc Misson: “Hij heeft zich altijd alleen maar loyaal opgesteld tegenover zijn werkgevers. Ye werd hem voorgesteld als een toekomstig overnemer van SK Lierse.”

Vertraging

Het proces startte met de nodige vertraging omdat heel wat advocaten en verdachten voorbij de metaaldetector aan de ingang van het justitiepaleis moesten geraken. Bovendien waren tot grote ergernis van de voorzitter een hele reeks verdachten niet in persoon aanwezig. De rechtbank had gehoopt maandag de verdachten in het luik rond SK Lierse te ondervragen maar aangezien een grote meerderheid van hen niet of nog niet in persoon aanwezig is, zal de rechtbank zijn agenda moeten aanpassen.

Belga, archieffoto

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments