Proces-Ye: “Voetbalwereld is totaal ontspoord”

“De voetbalwereld is totaal ontspoord”, zei Luc Misson, advocaat van de voormalige Roemeense speler van Lierse en Anderlecht Dan Marius Mitu, donderdag voor de correctionele rechtbank van Brussel, waar het proces rond de “gokchinees” Zheyun Ye wordt behandeld. Bovendien treft Mitu volgens zijn advocaat geen enkele schuld. Misson eist daarom de vrijspraak. Misson ziet de […]

“De voetbalwereld is totaal ontspoord”, zei Luc Misson, advocaat van de voormalige Roemeense speler van Lierse en Anderlecht Dan Marius Mitu, donderdag voor de correctionele rechtbank van Brussel, waar het proces rond de “gokchinees” Zheyun Ye wordt behandeld. Bovendien treft Mitu volgens zijn advocaat geen enkele schuld. Misson eist daarom de vrijspraak.

Misson ziet de oorzaak voor de vele wedstrijdvervalsingen in de gevaarlijke veranderingen in de voetbalwereld. “De tv-gelden swingen de pan uit, de clubs zitten in de schulden. De voetbalsport is totaal ontspoord. Maar niemand die de wantoestanden aanklaagt of bekendmaakt omdat de wet van het stilzwijgen regeert”, zei Misson.

Passieve corruptie

De Roemeense voetballer staat terecht voor passieve corruptie, fraude en lidmaatschap van een criminele organisatie. Het federaal parket vraagt 15 maanden celstraf en een geldboete van 2.000 euro. Maar volgens zijn advocaat deed Mitu nooit wat er van hem werd gevraagd en kan hem dus niets ten laste worden gelegd. “Toen mijn cliënt wist wat de drijfveren waren van de Chinese zakenman Zheyun Ye en het trainersduo Paul Put en Patrick Deman weigerde hij te spelen. Of hij gaf zich voor de volle 100 procent”, zei Misson.

Meester Misson merkte fijntjes op dat het onderzoek slordig is uitgevoerd en wees met een beschuldigende vinger naar de verschillende federaties die “geen bescherming bieden aan de clubs, spelers en toeschouwers.” Het proces wordt vrijdag voortgezet met de pleidooien van de oud-Liersespelers Laurent Delorge, Laurent Fassotte, Yves Van Der Straeten en Hasan Kacic.

Belga, archieffoto

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments