Werpen omgekochte matches schaduw over World Cup? (video)

Terwijl de World Cup ondertussen één van de meest spectaculaire edities van de voorbije 50 jaar belooft te worden met vele doelpunten en enkele verrassingen, is het niet allemaal peis en vree in het internationale voetbal. Bovenop de heisa rond het WK 2022 in Qatar dat met steekpenningen gekocht zou zijn, komt er nu nog […]

Terwijl de World Cup ondertussen één van de meest spectaculaire edities van de voorbije 50 jaar belooft te worden met vele doelpunten en enkele verrassingen, is het niet allemaal peis en vree in het internationale voetbal. Bovenop de heisa rond het WK 2022 in Qatar dat met steekpenningen gekocht zou zijn, komt er nu nog een ander schandaal bovendrijven dat even hard stinkt. 
Wanneer de voorzitter van één van de deelnemende teams voor de camera zegt dat ze perfect internationale matches kunnen beïnvloeden, dan zit je met een probleem. Undercover reporters hadden gesprekken met Kwesi Nyantakyi, voorzitter van de Ghanese federatie. Hij was bereid een match te verkopen voor de prijs van 170.000 $. In ruil voor die prijs zou het fictieve bedrijf dat de prijs betaalt, de scheidsrechters kunnen aanduiden in samenwerking met een door FIFA erkende nationale voetbalbond. Die scheidsrechters zouden een extra bedrag krijgen.

Volgens de reglementen van FIFA kan dit niet, want de regels verbieden de inmenging van derde partijen, net om elke zweem van omkoopbaarheid te voorkomen.

De Ghanese voorzitter stelde de reporters voor dat ze ‘als test’ twee matches na de World Cup zouden ‘kopen’, zodat de potentiële investeerders het systeem zouden leren kennen.

Ook binnen de FIFA is het besef er dat de World Cup kwetsbaar is voor dit fenomeen. Terry Steans, een voormalige FIFA onderzoeker, verwoordt het zo: “Deze criminele bendes hebben hun bestaande netwerken en contacten op alle niveaus. De organisaties hierachter zitten op alle niveau’s: nationaal, regionaal én internationaal. FIFA moet hier dringend meer tegen doen”.

Gisteren kondigde de Ghanese federatie aan dat ze een onderzoek heeft aangevraagd voor de vermeende problemen met de betrokken voorzitter. (KA)

Herbekijk hier de undercover beelden die de reporters maakten: 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments