Ferrari stelt deze unieke bolide voor op het Autosalon Dream Cars (fotospecial)

Die Dream Cars zijn pas van 23 tot 25 januari op het Brusselse Autosalon te zien, maar wij mochten vandaag al een kijkje gaan nemen bij de Ferrari-importeur in Brussel. 1964: in dat jaar vond de dertiende editie van ‘Tour de France Automobile’ plaats: een helse race dwars door Frankrijk die uiteindelijk gewonnen werd door […]

Die Dream Cars zijn pas van 23 tot 25 januari op het Brusselse Autosalon te zien, maar wij mochten vandaag al een kijkje gaan nemen bij de Ferrari-importeur in Brussel.


1964: in dat jaar vond de dertiende editie van ‘Tour de France Automobile’ plaats: een helse race dwars door Frankrijk die uiteindelijk gewonnen werd door de Belg (van Italiaanse komaf weliswaar) Lucien Bianchi, aan het stuur van zijn Ferrari 250 GTO. De zilvergrijze GTO had voor die gelegenheid een knalgele dwarsstreep over de neus gekregen.

Komend weekend zijn er dus ook Dream Cars op het Brusselse Autosalon te zien en bij de Ferrari-importeur in Brussel vond men dat dit dé gelegenheid bij uitstek was om iets speciaals te doen. Waarom geen eerbetoon aan die mythische 250 GTO, die in 1964 de prestigieuze wedstrijd wist te winnen?

Men nam de strafste nieuwe Ferrari die ze in huis hadden, de F12berlinetta, en bracht die naar hun ‘Tailor Made’-afdeling. In die afdeling wordt alles ‘op maat gemaakt’. Graag een babyblauwe Ferrari met een groen stuur, paarse zetels en een kanariegeel dashboard? Daar fixt men dat.

Dat deed men dus niet met de F12, maar hij werd wel in de kleur ‘grigio argento auteuil’ gelakt: een kleur die heel erg in was bij Ferrari’s van de jaren zestig en die ook de mythische 250 GTO had. Ook de velgen van de berlinetta kregen deze kleur. Over de neus werd een streep in het ‘giallo FLY aangebracht, eveneens net als de GTO die in 1964 als eerste over de eindstreep kwam. In het interieur werden eveneens details in hetzelfde geel aangebracht.

Over de Ferrari 250 GTO gaat het verhaal de ronde dat de wagens zo inderhaast moesten geproduceerd worden, dat men vergeten een stofje voor de zetels te bestellen was. Die zetels werden dan maar overtrokken met de stof van de overalls van de werknemers. De invoerder wilde dit verhaal bevestigen noch ontkennen, maar feit is wel dat deze F12 zetels meekreeg in de stof ‘overallblauw’.

Een fotospecial van deze Ferrari F12berlinetta Tour de France 64, die komend weekend op het Autosalon te bewonderen zal zijn, vind je hier. (SL)

Leave a Reply

Your email address will not be published.