Goed nieuws voor werknemers die hun elektrische bedrijfswagen thuis opladen: vanaf het derde kwartaal van dit jaar ontvangen zij een hogere vergoeding per kilowattuur. De aanpassing komt er dankzij een nieuwe berekening van de energiekosten door de CREG, de federale energieregulator.
Wat verandert er precies?
Werknemers in Vlaanderen zien de vergoeding stijgen van 31,94 cent naar 34,56 cent per kilowattuur (kWh). In Brussel gaat het tarief omhoog van 35,84 naar 37,87 cent, terwijl in Wallonië de vergoeding stijgt van 36,17 naar 38,43 cent per kWh. Deze bedragen worden elk kwartaal opnieuw vastgelegd en zijn gebaseerd op de gemiddelde elektriciteitsprijs in elk gewest.
Veel werkgevers kiezen ervoor om hun personeel een vast, forfaitair bedrag per kWh toe te kennen. Deze methode is eenvoudiger dan het nauwkeurig berekenen van het werkelijke energieverbruik per werknemer. De forfaitaire vergoeding wordt afgestemd op de regionale gemiddelde elektriciteitsprijzen en biedt zo een uniforme en toegankelijke oplossing.
Keuze tussen vaste en werkelijke kosten
In 2025 verandert de regelgeving. Werkgevers mogen dan kiezen hoe ze de thuislaadkosten vergoeden: via het gekende vaste bedrag per kWh of op basis van de exacte stroomkosten die werknemers betalen. Voor veel bedrijven zal de forfaitaire aanpak interessant blijven, omwille van de eenvoud en het administratieve gemak. Hoewel de CREG richtlijnen opstelt voor het forfaitair bedrag, zijn werkgevers niet verplicht om het maximumtarief toe te passen. Ze mogen ook een lagere vergoeding hanteren, of toch kiezen voor een vergoeding op maat, als ze het exacte verbruik en de kostprijs per werknemer accuraat kunnen berekenen. (lees verder onder de afbeelding)

Thuisladen wordt aantrekkelijker
Door de verhoging van de vergoeding per kWh wordt het financieel interessanter voor werknemers om hun elektrische bedrijfswagen thuis op te laden. Deze stimulans past in het bredere kader van de overheid om elektrisch rijden te bevorderen, zowel bij particulieren als via bedrijfswagens. Een goed uitgewerkt vergoedingsmodel is cruciaal om het vertrouwen in elektrische mobiliteit te versterken. Werknemers willen niet opdraaien voor de stroomkosten van hun bedrijfswagen, zeker als die ook privé wordt gebruikt. Daarom is een eerlijke en transparante vergoeding essentieel.
Snelle evolutie in elektrische mobiliteit
De toename van elektrische wagens in het bedrijfsleven zet druk op infrastructuur en regelgeving. Thuisladen biedt een flexibel en kostenefficiënt alternatief voor het installeren van laadpunten op het werk. Dankzij duidelijke vergoedingsstructuren kunnen meer bedrijven en werknemers deze overstap maken. De stijgende vergoedingen geven een duidelijk signaal: elektrisch rijden is de toekomst. Door medewerkers te ondersteunen bij thuisladen, dragen bedrijven bij aan de vergroening van het woon-werkverkeer. Het is een win-winsituatie voor zowel de werknemer, de werkgever als het milieu.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties