De brandstofprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen, en dat voel je aan de pomp. Wie regelmatig moet tanken, merkt dat autorijden een steeds grotere hap uit het budget neemt. Gelukkig zijn er manieren om zuiniger te rijden, en soms zit de oplossing letterlijk onder je neus — in de vorm van een knopje op je dashboard.
Wat doet de recirculatiestand?
De meeste moderne auto's zijn uitgerust met een recirculatiestand, herkenbaar aan het symbool van een autootje met een pijltje erin. Oorspronkelijk is deze functie bedoeld om vervuilde lucht van buitenaf te weren, maar het kan je ook helpen brandstof te besparen. Door de lucht in de auto te hergebruiken, hoeft de airco minder hard te werken om de temperatuur aangenaam te houden. Dat scheelt energie — en dus ook verbruik. (lees verder onder de afbeelding)

Vooral effectief bij korte ritten op warme dagen
Het effect van de recirculatiestand is vooral merkbaar tijdens kortere ritten op warme dagen. Dan draait de airconditioning vaak op volle toeren om de binnenruimte af te koelen. Door eerst de hete lucht te laten ontsnappen door de ramen open te zetten en daarna de recirculatiefunctie in te schakelen, kan de airco efficiënter koelen. In sommige gevallen levert dat een besparing van tot wel 10% op.
Niet geschikt voor lange ritten
Let wel: de recirculatiestand is niet bedoeld om langdurig te gebruiken. Als je het systeem te lang ingeschakeld laat, kan de luchtkwaliteit in de auto verslechteren door een ophoping van kooldioxide. Voor korte trajecten is het dus een handige besparingstruc, maar bij langere ritten is het verstandig om na verloop van tijd weer frisse buitenlucht toe te laten.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties