Automerken pompen miljarden in de ontwikkeling van elektrische wagens, in de verwachting dat er tegen 2030 meer dan 30 miljoen op Europese wegen zullen rijden. Hoewel batterij-elektrische voertuigen (BEV’s) lokaal geen CO₂ uitstoten, blijft hun productie – vooral van batterijen – belastend voor het milieu. Toch laten cijfers zien dat BEV’s op termijn aanzienlijk duurzamer zijn dan voertuigen met een verbrandingsmotor.
Levenscyclusanalyse: hoe BEV’s scoren
Bij het beoordelen van de milieukost van een auto wordt gekeken naar de volledige levenscyclus: van het delven van grondstoffen tot het recyclen van onderdelen. Voor elektrische auto's is de productie intensiever door de batterijen, maar die hogere uitstoot wordt tijdens het gebruik ruimschoots gecompenseerd. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddelde elektrische wagen in Europa tot drie keer minder CO₂ uitstoot dan een vergelijkbare benzineauto. Zelfs bij minder groene stroombronnen blijft het voordeel overeind. (lees verder onder de afbeelding)

Nieuwe technologieën verlagen impact én prijs
Dankzij innovaties zoals natrium-ionbatterijen en zuinigere ontwerpen, daalt de behoefte aan zeldzame en vervuilende grondstoffen. Fabrikanten als Polestar en Mercedes-Benz willen al voor 2030 volledig klimaatneutrale wagens afleveren. Daarnaast wordt volop geïnvesteerd in mijnbouwprojecten met sociale voordelen, zoals educatie voor lokale gemeenschappen, om de impact te beperken.
Recycling en hergebruik: sleutels tot circulaire mobiliteit
Batterijen die niet meer geschikt zijn voor auto’s, krijgen steeds vaker een tweede leven als energieopslag. Nieuwe EU-wetgeving verplicht autofabrikanten om batterijen te verzamelen en duurzaam te recyclen. Hoewel recyclage vandaag nog CO₂-intensief is, zitten we in een overgangsfase naar schonere methoden. De circulaire economie is daarbij geen verre droom meer, maar een noodzakelijke stap in de evolutie van duurzame mobiliteit.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties