Met Black Friday in aantocht is het geen verrassing dat oplichters volop actief zijn. Een veelgebruikte phishingtactiek richt zich nu op gebruikers van Apple-apparaten met een geloofwaardige en dringende waarschuwing: “Je Apple ID is opgeschort”.
Met meer dan 2 miljard actieve gebruikers van apparaten zoals iPhones, iPads en MacBooks, is het begrijpelijk dat deze doelgroep een aantrekkelijk doelwit is voor cybercriminelen. Vooral omdat Apple-gebruikers vaak als welvarend worden beschouwd vanwege de kosten van het Apple-ecosysteem.
Hoe worden Apple-gebruikers geviseerd?
Eerdere oplichtingspogingen richtten zich op meldingen over bijna volle iCloud-opslag, maar de nieuwste poging is dringender en speelt in op de koopdrang tijdens Black Friday. Deze phishingmails, vaak gecreëerd met AI-technologie, lijken sterk op officiële communicatie van Apple.
Hun doel is simpel: slachtoffers verleiden om op een actieknop te klikken die hen naar een nepwebsite leidt om hun inloggegevens te stelen. Sommige aanvallen bevatten zelfs methoden om tweefactorauthenticatie (2FA) te omzeilen.
Apple: "Ga er vanuit dat het een scam is"
Volgens Jake Moore, voormalig ‘digital crimes officer’ en nu wereldwijd cybersecurityadviseur bij ESET, worden phishingaanvallen zoals deze steeds vaker gebruikt door hackers. "Veel mensen worden nog steeds misleid door de slimme tactieken van cybercriminelen," zegt hij. Apple waarschuwt gebruikers om voorzichtig te zijn met onverwachte berichten, telefoontjes of verzoeken om persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden of beveiligingscodes. "Ga er veilig vanuit dat het om een scam gaat," adviseert Apple.
(lees verder onder de afbeelding)

Tips om phising te herkennen
Apple geeft ook specifieke tips om phishing te herkennen:
- Oplichters gebruiken vaak persoonlijke informatie om vertrouwen te wekken.
- Ze creëren een gevoel van urgentie om je snel te laten handelen.
- Ze vragen vaak om accountinformatie of beveiligingscodes.
Apple benadrukt: "Wij vragen nooit om in te loggen op een website, om een 2FA-verzoek te accepteren, of om wachtwoorden of codes in te voeren op een website." Moore voegt toe: "Controleer altijd het e-mailadres van de afzender en klik niet op verdachte links. Bij twijfel over je Apple ID kun je beter rechtstreeks naar de officiële Apple-website gaan."
(Bron: Forbes – Intropic: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties