Op deze walgelijke manier proberen dieven op tweedehandssites jouw bankrekening te plunderen News
Op deze walgelijke manier proberen dieven op tweedehandssites jouw bankrekening te plunderen
News

Op deze walgelijke manier proberen dieven op tweedehandssites jouw bankrekening te plunderen

Dat er heel wat mensen online rondlopen met slechte bedoelingen hoeft niet te verbazen en vandaag de dag moet je dan ook echt vaak oppassen met wat je online doet. Zo vertelden we een tijdje terug al het verhaal hoe een zekere 'Hounsi' een zielige zielige poging deed om ons voor 1.900 euro op te lichten via WhatsApp. Er zijn jammer genoeg nog extremere gevallen.

Mensen worden opgelicht via puppy's en kittens

Ondergetekende had met zijn wederhelft besloten om een kitten in huis te halen. We hebben reeds een golden retriever dus een volwassen poes in huis halen, leek ons geen idee. Aangezien we broodfokkers willen vermijden en asielen zelden kleine kittens hebben, besloten we op het heel bekende 2dehands.be een kijkje te nemen.

Niet omdat we een 'tweedehands poes' willen natuurlijk, maar omdat er heel wat hobbyfokkers en particulieren via daar mensen zoeken met interesse in hun nestje met kittens. Wat blijkt nu? Er zitten daar ook heel wat verkopers tussen die enkel maar de bedoeling hebben om onschuldige mensen hun bankrekening te plunderen. Dat is misschien geen wereldnieuws, maar de methodes zijn wel heel laakbaar te noemen.

Zo contacteerden wij een zekere 'Patricia' uit Antwerpen die een 7-tal Main Coone kittens zou hebben. De moeder poes van de katjes zou tevens ook aanwezig zijn. We zouden ons zelf eigenlijk vrij aandachtig noemen in zulke zaken en zeker niet naïef. Maar de advertentie zelf was professioneel, uitgebreid, bevatte veel informatie en foto's die duidelijk zelf gemaakt zijn. De enige achterdochtigheid die we hadden, was dat de contactpersoon een Nederlands nummer gebruikte en in Antwerpen woont.

Op deze walgelijke manier proberen dieven op tweedehandssites jouw bankrekening te plunderen

Kan in theorie natuurlijk perfect een Nederlandse dame zijn en toen we de verkoopster contacteerden via WhatsApp was ze ook vriendelijk en beantwoordde veel vragen. Ze maakte zelfs al een concrete afspraak om langs te komen om naar de kittens te kijken. Ook haar profielafbeelding was deze van een heel gewoon en gelukkig koppel.

Bankrekening plunderen via betaallinkjes

Dan kwam echter de aap uit de mouw. Zo vroeg 'Patricia' om even 5 euro te storten en dat bedrag zou terug betaald worden als we ook daadwerkelijk tot aankoop van de kitten overgaan. Kwestie van voor haar gewoon zeker te zijn dat we op onze afspraak komen opdagen, 'met corona enzo'. Kan toch zou je dan nog denken? Want voor 5 euro gaat ze toch niet de moeite doen om ons in het zak te zetten?

Dit is echter het moment waar heel wat mensen een fout maken. Zo stuurt Patricia niet haar rekeningnummer door, maar een betaallinkje want 'dat is gemakkelijk hé'. Zodra je op dit linkje klikt en de betaling doet met je kaartlezer, ben je niet enkel 5 euro kwijt maar heeft de 'verkoper' ook al je bankgegevens. De komende nacht worden je rekeningen gegarandeerd leeg geplunderd en zijn al je centjes verdwenen.

Op deze walgelijke manier proberen dieven op tweedehandssites jouw bankrekening te plunderen

19 op 20 mensen zijn natuurlijk slim genoeg om niet te betalen via deze linkjes, maar dat ene oudere koppeltje of die ene naïeve persoon die duidelijk dogelukkig is dat ze na weken zoeken eindelijk een kitten heeft gevonden, zal die 5 euro wel betalen. De dief moet maar één slachtoffer hebben om eventueel in één keer tienduizenden euro's binnen te rijven.

We gingen ook verder op onderzoek uit en bijna dagelijks zie je helaas zulke zoekertjes verschijnen op 2dehands.be (en ongetwijfeld ook op andere websites). Advertenties voor moeilijk vindbare kittens of puppy's en vaak met veel informatie en schattige foto's bij om op de Vlamingen hun emoties in te spelen. Ze zijn natuurlijk lang niet allemaal frauduleus, maar er zitten er toch heel vaak weer enkele tussen.

Bij de 2dehands website doen ze er wel veel aan om zulke advertenties zo snel mogelijk te verwijderen en je kan deze zelf ook rapporteren. Echter eens dat deze offline zijn gehaald, zijn we vaak al een halve dag of volle dag verder en dan is dit zoekertje gegarandeerd al honderden keren bekeken en dan is het misschien al te laat voor één of twee personen. 2dehands laat trouwens een telefoonnummer ook controleren, maar zulke dieven kopen gewoon elke keer een nieuw simkaartje nadat ze betrapt worden.

Op deze walgelijke manier proberen dieven op tweedehandssites jouw bankrekening te plunderen

Niet alleen frauduleuze praktijken bij dieren

Zulke frauduleuze praktijken op de 2dehands site gebeuren overigens niet enkel bij dieren overigens. Zo getuigde vorige week nog een vrouw uit Zele op Radio 2 dat ze al haar rekeningen en deze van haar kinderen zag leeggeroofd zien worden nadat ze een fotocamera tweedehands wou kopen.

De verkoper vroeg namelijk ook om via een betaallink op WhatsApp 0,01 euro te storten 'enkel maar om te bewijzen dat de verkoopster wel echt was'. De dame trapte er helaas in en zag al haar geld verdwijnen als sneeuw voor de zon waar ze heel haar leven voor heeft gewerkt.

De boodschap mag duidelijk zijn: wees attent als je tweedehands koopt en klik nooit op een betaallinkje. Een bedrag kan ook perfect gestort worden met enkel maar een bankrekeningnummer, daar heb je nooit zo'n linkje per se voor nodig.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties