Persconferentie van premier De Croo was geen goed nieuws voor mensen die snel op versoepelingen hopen

Dit wordt nog lang geduld uitoefenen

Komende vrijdag is het overlegcomité en Frank Vandenbroucke liet dit weekend al doorschemeren dat we niets van versoepelingen moeten verwachten. Frank is natuurlijk niet de enige beslisser in de regering dus er mocht misschien nog een tikkeltje hoop zijn. Al kan die hoop na de persconferentie van Alexander De Croo wellicht in de vuilbak.

Zo wou onze premier vandaag met wetenschappelijke feiten aantonen in welke situatie we nu zitten en wat er in de komende maanden zou gebeuren als we wel of niet versoepelen. Hij liet hiervoor biostatisticus Niel Hens vier scenario’s presenteren: geen versoepelingen en versoepelingen vanaf maart, april of mei.

Hoewel dit allemaal theoretisch is, lijken met onderstaande woorden versoepelingen voor het overlegcomité vanaf 1 maart onmogelijk. Vanaf 1 april misschien enkele versoepelingen, maar zeker nog niet alles en vanaf 1 mei zou er weer veel mogelijk zijn.

Eerste scenario: versoepelen vanaf 1 maart

In dit scenario zouden we terug langzaam aan versoepelen zijn vanaf 1 maart tot op het niveau van september: alles is bijna open en toegelaten, maar mondmaskers zijn vaak nog verplicht, er staat een limiet op contacten en winkels en horeca moeten nog steeds rekening houden met corona-maatregelen.

In dit geval zou volgens de biostatisticus in het meeste realistische geval de besmettingsgraad weer snel stijgen naar het peil van de tweede golf. Dat is dus richting 3.000 besmettingen dagelijks en nu zitten we ongeveer aan 2.000 per dag

Tweede scenario: versoepelen van 1 april

Omdat er tegen 1 april meer mensen gevaccineerd zijn, zouden versoepelingen een minder grote impact hebben dan een maand eerder. In het slechtste geval zullen de besmettingen wel weer stijgen, maar nooit meer zo hoog als de piek in november.

Derde scenario: versoepelen vanaf 1 mei

Over deze timeframe waren ze duidelijk het meeste enthousiast om te versoepelen. Zelfs een opstoot bij versoepelingen zou dan redelijk beperkt blijven. “Bij versoepelingen vanaf 1 mei zouden we het vrijwel onder controle kunnen houden. De stijging zou beperkt blijven,” aldus biostatisticus Hens.

Bron: Nieuwsblad
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments