Tandarts waarschuwt voor groot gevaar van e-sigaretten: "Je verliest het helemaal" News
Tandarts waarschuwt voor groot gevaar van e-sigaretten: "Je verliest het helemaal"
News

Tandarts waarschuwt voor groot gevaar van e-sigaretten: "Je verliest het helemaal"

Recente ontwikkelingen brengen meer slecht nieuws voor e-sigaretgebruikers, waarbij een tandarts aandacht vraagt voor het fenomeen van de 'vaper-tong'. Te midden van zorgen over het verbod op wegwerpbare vapes en de groeiende populariteit van e-sigaretten, worden nu ook potentiële gezondheidsrisico's benadrukt.

E-sigaretten en populariteit bij jongeren

E-sigaretten, die 'kleurrijke fruitige stokjes', hebben een aanzienlijke aantrekkingskracht op jongere generaties. Met duizenden tieners die verslaafd zijn aan deze alternatieve nicotinebron, overweegt de overheid het beperken van beschikbare smaakopties.

Vapen als alternatief voor roken

Hoewel e-sigaretten oorspronkelijk werden ontwikkeld als een alternatief voor traditioneel roken, suggereren studies nu dat stoppen met vapen moeilijker kan zijn dan stoppen met conventionele sigaretten. Deze zorgwekkende trend wordt verder onderstreept door de recente waarschuwing van tandarts Dr. Rhona Eskander.

Tandarts waarschuwt voor groot gevaar van e-sigaretten: "Je verliest het helemaal"

Het Gevaar van de ‘vaper-tong’

Dr. Eskander legt uit dat de 'vaper-tong' verwijst naar het verlies of de vermindering van het vermogen om smaken te proeven tijdens het dampen. Hoewel het op zichzelf niet als 'heel gevaarlijk' wordt beschouwd, kan het vervelend en frustrerend zijn voor gebruikers. Gelukkig is het een 'tijdelijke en omkeerbare aandoening', maar de tandarts waarschuwt voor het potentieel om andere gezondheidsproblemen te maskeren.

Oorzaken van 'vaper-tong'

Verschillende factoren kunnen leiden tot 'vaper's tongue', waaronder 'olfactory fatigue' door gewenning aan geuren, overbelichting aan bepaalde smaken, uitdroging, rookgeschiedenis en individuele variabiliteit.

Tandarts waarschuwt voor groot gevaar van e-sigaretten: "Je verliest het helemaal"

Advies voor mensen die e-sigaretten gebruiken

Dr. Eskander benadrukt het belang van het raadplegen van een gezondheidsdeskundige of tandarts als gebruikers smaakproblemen ervaren tijdens het dampen. Voor degenen die ervoor kiezen om door te gaan met vapen, wordt aanbevolen om regelmatig van smaak te wisselen en goed gehydrateerd te blijven. De tandarts suggereert ook het 'resetten' van de reukzin door aan koffiebonen of andere sterke, neutrale geuren te ruiken.

Conclusie: bewustwording van 'vaper-tong' bij e-sigaretgebruikers

Terwijl e-sigaretten blijven evolueren, is het cruciaal voor gebruikers om zich bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen zoals de 'vaper-tong'. Door voorzorgsmaatregelen te nemen en gezondheidsadvies in overweging te nemen, kunnen dampers mogelijk de risico's minimaliseren die gepaard gaan met het gebruik van e-sigaretten.

(Bron: Daily Star - Afbeeldingen: Freepik)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties