Te snel rijden op de snelweg kan je duur komen te staan. Maar vanaf wanneer loop je nu echt risico om geflitst te worden? In België zijn de regels vrij duidelijk, al blijft er soms wat ruimte voor interpretatie. Hieronder zetten we alles overzichtelijk op een rij.
Officiële snelheidslimieten op snelwegen
De maximumsnelheid op Belgische autosnelwegen is in principe 120 km/u. Dit geldt tenzij anders aangeduid. In sommige zones, bijvoorbeeld bij werken of verkeersknooppunten, kan de limiet tijdelijk verlaagd worden. Hou dus altijd goed de verkeersborden in het oog.
Vanaf wanneer flitst de camera echt?
De technische marge bedraagt 6 kilometer per uur voor zones waar je maximaal 100 kilometer per uur mag. Daarboven ligt de marge op 6 procent op de toegelaten snelheid. Concreet krijg je momenteel op een snelweg pas een boete als je 129 kilometer per uur of meer rijdt, in een zone 30 is dat bijvoorbeeld vanaf 37 kilometer per uur. (lees verder onder de afbeelding)

Boetes en gevolgen
Wie wordt geflitst, krijgt een boete die afhankelijk is van de gemeten snelheid. Hoe sneller je rijdt boven de limiet, hoe zwaarder de straf. Voor lichte overtredingen gaat het meestal om een geldboete. Vanaf 30 km/u te snel kan het parket beslissen om je te dagvaarden en dreigt een rijverbod of zwaardere sanctie. Daarnaast geldt: hoe meer overtredingen je begaat, hoe meer je opvalt bij justitie en verzekering. Op termijn kan dat ook je premie verhogen of tot een intrekking van je rijbewijs leiden.
Wat met trajectcontroles?
Trajectcontroles worden steeds populairder in België en werken anders dan klassieke flitspalen. Ze meten je gemiddelde snelheid over een bepaald stuk snelweg. Ook daar geldt de marge van 6 km/u. Je moet dus over het hele traject gemiddeld onder de 126 km/u blijven om zonder boete verder te rijden.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties