kaleidico rdydovk8ats unsplash News
kaleidico rdydovk8ats unsplash
News

Waarom 'respectloze' werkgewoonte van Gen Z-werknemers voor wrevel zorgt bij oudere generaties

De komst van Generatie Z naar de werkvloer zorgt bij sommige collega's van eerdere generaties voor gefronste wenkbrauwen. Jongeren die nu tussen de 18 en 26 jaar oud zijn, brengen niet alleen frisse ideeën, maar ook nieuwe normen en waarden mee. Eén daarvan is hun opvallende visie op op tijd komen. Waar oudere generaties zweren bij klokvastheid, zien veel Gen Z’ers een paar minuten te laat arriveren niet als een probleem. Sterker nog, bijna de helft van hen beschouwt vijf tot tien minuten te laat komen gewoon als “op tijd”.

Oudere generaties zijn minder vergevingsgezind

Voor oudere collega's ligt de tolerantie voor te laat komen een stuk lager. Millennials, die nu tussen de 27 en 42 zijn, blijken nog het meest begripvol: bijna vier op de tien vinden een korte vertraging aanvaardbaar. Bij Generatie X daalt die tolerantie tot 26 procent, en bij Babyboomers zelfs tot 20 procent. De meerderheid van die laatste groep ziet stiptheid als een duidelijke grens: wie te laat is, is gewoon te laat. Wie als jonge werknemer dus denkt dat vijf minuten speling geen probleem vormt, doet er goed aan eerst te kijken wie zijn of haar leidinggevende is. (lees verder onder de afbeelding)

Waarom 'respectloze' werkgewoonte van Gen Z-werknemers voor wrevel zorgt bij oudere generaties

Gen Z is streng voor anderen, mild voor zichzelf

Opvallend is dat Gen Z zelf weinig geduld heeft wanneer anderen de klok niet respecteren, zeker in een vergadersetting. Uit recent onderzoek blijkt dat zo’n 60 procent van de jongere werknemers zich ergert aan collega’s die te laat inbellen voor meetings of videocalls. Een opvallend contrast, gezien hun eigen soepele omgang met begintijden. Ter vergelijking: bij Babyboomers loopt dat cijfer op tot 79 procent. Zij hebben dus zowel voor als achter het scherm een uitgesproken voorkeur voor stiptheid.

De generatiekloof blijft voelbaar op kantoor

Wat voor de één geldt als een kleine vertraging, wordt door de ander gezien als een teken van desinteresse of gebrek aan professionaliteit. De uiteenlopende opvattingen over tijd maken duidelijk hoe groot de kloof tussen generaties op de werkvloer nog altijd is. Begrip van beide kanten – en duidelijke afspraken – lijken essentieel om frustraties te vermijden. Want of je nu 22 of 62 bent, niemand houdt van wachten. En iedereen wil op tijd beginnen… alleen denkt niet iedereen hetzelfde over wat "op tijd" precies betekent.

(Afbeeldingen: Unsplash)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties