Hands-on Diablo IV: Deze game lijkt de hoge verwachtingen waar te gaan maken games
Hands-on Diablo IV: Deze game lijkt de hoge verwachtingen waar te gaan maken
games

Hands-on Diablo IV: Deze game lijkt de hoge verwachtingen waar te gaan maken

Diablo III is een game waar we honderden uren in hadden gestoken. Toen Diablo IV werd aangekondigd tijdens de BlizzCon in 2019, waren we heel enthousiast. 11 jaar na Diablo III komt Diablo IV dan eindelijk binnenkort uit. Afgelopen weekend zijn wij gedoken in de gesloten bèta van Diablo IV en onze eerste impressies zijn behoorlijk positief. Diablo IV lijkt de torenhoge verwachtingen waar te gaan maken.

Open bèta start binnenkort

In de gesloten bèta waren de classes Barbarian, Sorcerer en Rogue speelbaar. In de open bèta die dit weekend voor iedereen beschikbaar zal worden, kan je ook aan de slag met de overige classes namelijk Druid en Necromancer. De open bèta start aanstaande vrijdag om 17:00 uur en is speelbaar tot en met maandag 27 maart. Spelers kunnen maximaal 10 personages per account aanmaken en maximaal level 25 bereiken. Act 1 van het verhaal is speelbaar, maar ook een heleboel side quests. Wie level 20 bereikt tijdens de bèta, krijgt een coole bèta Wolf Pack cosmetische item in de volledige game. Het is niet mogelijk om je personage van de bèta mee te nemen naar de volledige game. Iedereen begint op 6 juni 2023 wanneer Diablo IV uitkomt dus helemaal opnieuw vanaf level 1.

Gigantische open wereld

Wat direct opvalt wanneer je Diablo IV speelt, is de gigantische open wereld. Diablo IV heeft namelijk een open wereld met verschillende landschappen, dorpen en meer. Voorgaande games hadden grote maps die met elkaar waren verbonden. Dit is een open wereld waar je heel veel vrijheid krijgt. Je kan quests doen, andere echte spelers tegenkomen, deelnemen aan events en geheimen ontdekken. De dungeons zijn er uiteraard ook. Deze zijn verbonden aan de open wereld. Van de open wereld ga je dus in een dungeon die weer een eigen map heeft. Denk aan grotten, kerkers en mysterieuze portalen.

De wereld in de bèta is al gigantisch, maar de volledige game zal aanzienlijk groter zijn. Op release heeft Diablo IV, vijf gigantische open wereld zones. Aangezien de wereld waanzinnig groot is, heeft Blizzard gelukkig fast travel points verwerkt bij de verschillende dorpen die je gaat bezoeken. Tevens krijg je in de volledige game, beschikking over mounts.

Hands-on Diablo IV: Deze game lijkt de hoge verwachtingen waar te gaan maken

Unieke classes

Wij hebben alle drie de classes van de gesloten bèta uitgeprobeerd. De Barbarian voelde het meest vertrouwd aan. De Barbarian is een echte mêlee monster die hakt, hakt en nog eens hakt op demonen totdat deze niet meer bewegen. De impact van de slagen van de Barbarian worden heel goed gepresenteerd. Wanneer de Barbarian hakt op een vijand, zie je ledematen rondvliegen en bloed op muren, jouw armor en de grond spatten. Een verschil met voorgaande Barbarians uit eerdere games, is dat de Barbarian in Diablo IV meerdere wapens kan dragen. Zo kan je twee wapens voor je twee handen dragen, maar ook één one handed zwaard, bijl of hamer.

De Rogue hebben we laatst gezien in Diablo II en is hier weer terug. Terwijl de Barbarian een echte mêlee beul is, is de Rogue goed in zowel close als ranged combat. De rogue heeft snelle aanvallen met een dagger maar kan ook een crossbow gebruiken voor aanvallen van afstand. Wie liefhebber is van de Demon Hunter class uit voorgaande games, zal ongetwijfeld het meest plezier beleven met de Rogue.

De laatste class die we hebben kunnen uittesten is de Sorcerer. Dit was uiteindelijk onze favoriet omdat er heel veel mogelijk is. Zo kan je een verwoestende Freeze Sorcerer maken die vijanden ter plekke bevriest of een Pyro Sorcerer die alles tot as kan veranderen. Een ander element waar je op kan focussen is elektriciteit. Hiermee kan je vliegensvlug teleporteren en tegelijkertijd schade doen. Het blijft geweldig om groepen vijanden uit te schakelen met chain lightning. Het is ook mogelijk om een conjouring build te maken. Je schakelt dan elemental monsters in die voor jou aanvallen.

Hands-on Diablo IV: Deze game lijkt de hoge verwachtingen waar te gaan maken

Meer Diablo II dan III

De open wereld is een groot verschil met Diablo III, maar ook de presentatie. Diablo IV is namelijk meer geïnspireerd door de duistere wereld van Diablo II dan het comic style van Diablo III. De presentatie van deze game is waanzinnig goed. Blizzard sprak van een levende oude schilderij die je speelt en dat is spot on. Er is ongelofelijk veel detail, ook al is het een top down game. Niet alleen je personage, maar ook de verschillende omgevingen, belichting en animaties zijn behoorlijk indrukwekkend.

Dit is een hele donkere wereld. De oorlog tussen hel en hemel heeft Sanctuary letterlijk een nachtmerrie gemaakt. Monsters zijn overal te vinden, mensen bidden demonen aan en anderen zijn dag en nacht de Engel Inarius aan het aanbidden voor hoop uit hemel. Inarius zal een belangrijke rol spelen in Diablo IV, want hij heeft samen met de duivel Lilith, deze wereld genaamd Sanctuary gemaakt. Lilith en Inarius zijn dus mama en papa van Sacturary, maar de twee hebben het op elkaar gemunt. De strijd tussen duisternis en het licht staat op het punt van beginnen nu Lilith is ontwaakt met duistere blood magic.

Hands-on Diablo IV: Deze game lijkt de hoge verwachtingen waar te gaan maken

Kanttekeningen

Hoewel we erg onder de indruk zijn van Diablo IV, hebben we wel kanttekeningen en vraagtekens. De in-game shop is niet beschikbaar in de bèta en blijft iets waar fans over vrezen. Blizzard belooft monetization alleen te houden op optionele cosmetische items, maar goed dat werd ook gezegd bij Diablo Immortal. Pas op release kunnen we daadwerkelijk weten wat je allemaal kan kopen met echt geld.

Daarnaast waren de servers tijdens de bèta behoorlijk onstabiel. Het is maar de vraag of de bèta goed speelbaar gaat worden dit weekend wanneer iedereen toegang krijgt. Aan de andere kant is het goed dat de problemen nu voorkomen, zodat Blizzard kan werken aan een betere lancering. Een ander punt is dat we hevige framedrops kregen met high quality textures ingeschakeld, terwijl we speelden op een nieuwe gaming laptop met een Nvidia RTX 4090. Textures op medium zorgde voor geen enkel probleem en maximale prestaties. Op de Blizzard forums hebben meerdere mensen dit probleem gemeld, hopelijk wordt het snel opgelost.

Tijdens onze speeltijd hadden we nog enkele kleinere punten aangekaart. Zo moet je af en toe in dungeons backtracken. In de grotere dungeons kan dit wel vervelen worden aangezien je een behoorlijk eind terug moet lopen omdat je ergens rechtsaf bent afgeslagen in plaats van links. Fast travel points binnen dungeons zou handig zijn. Vergeleken met de Rogue en Sorcerer voelde de Barbarian daarnaast ietsje underpowered aan. Blizzard heeft buffs aangekondigd waardoor de Barbarian in de volledige game krachtiger zal aanvoelen.

Voorlopige conclusie

Wij hadden hoge verwachtingen van Diablo IV en Blizzard lijkt die waar te gaan maken. Diablo IV oogt fantastisch, speelt geweldig, lijkt heel veel content te hebben op release en de story lijkt boeiend en heel donker te gaan worden. Wij hebben veel uren gestoken in de gesloten bèta en zullen dat weer doen met de aankomende open bèta, want we willen de Druid en Necromancer graag ook uitproberen. Diablo IV heeft alle ingrediënten om kans te maken op de prijs van game of the year 2023, mits Blizzard de ervaring niet verpest met hevige monitization. Nog iets meer dan twee maandjes en dan verschijnt Diablo IV in de winkelrekken, wij kunnen nu al niet wachten om aan de slag te gaan met de volledige game!

Je kan Diablo IV hier kopen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties