Review: Nacon RIG 600 PRO HX - Draadloze gaming headset die werkt op alle platforms games
Review: Nacon RIG 600 PRO HX - Draadloze gaming headset die werkt op alle platforms
games

Review: Nacon RIG 600 PRO HX - Draadloze gaming headset die werkt op alle platforms

Het merkt RIG wat voorheen onder Plantronics stond en daarna werd overgenomen door Nacon, komt net voor de feestdagen met een gloednieuwe draadloze headset genaamd RIG 600 Pro HX. Deze moet voortbouwen op de geprezen RIG 600 headset die geluidskwaliteit en comfort leverde voor een gunstige prijs. De RIG 600 Pro HX komt met enkele verbeteringen en nieuwe features. Of de RIG 600 PRO HX de moeite waard is, lees je in deze review.

Wat zit er in de doos?

De Nacon RIG 600 PRO HX is een draadloze gaming headset. Daardoor zijn er niet heel veel toebehoren in de doos wat bedrade headsets wel hebben. Hier is er een USB-C-dongle, een USB-C naar USB-A adapter voor de mensen die geen USB-C op hun desktop PC of laptop hebben, een korte USB-C-oplaadkabel en handleidingen.

De RIG 600 PRO heeft een prijskaartje van €99 en is vooralsnog enkel te koop in de kleur zwart. Onze HX-versie wordt gepromoot als een Xbox-headset, maar het is ook compatible met PlayStation en Nintendo-consoles. De low latency 2.4Ghz dongle heeft namelijk een Switch van Xbox naar PC-mode. In PC-mode kan je deze headset ook gewoon draadloos gebruiken met PlayStation en Nintendo-consoles. De RIG 600 PRO HS heeft een PlayStation branding. Die headset heeft de switch niet en daardoor is de HS-versie niet compatible met Xbox-consoles. Kies je dus de Xbox-versie van de RIG 600 Pro, dan heb je volledige compatibiliteit. Via bluetooth kan je de headset verbinden met Android en IOS.

De RIG 600 PRO heeft ondersteuning voor dual connectiviteit. Je kan de headset dus verbinden met je console en tegelijkertijd je smartphone. Echter krijg je niet van twee signalen audio tegelijk zoals de EPOS H3 Pro Hybrid of de Turtle Beach Stealth Pro. Er is wel een tweede actieve verbinding, maar je moet handmatig schakelen naar de audio van je tweede apparaat als je bijvoorbeeld een telefoontje krijgt.

rig600prohx

Iconisch RIG-design

Het design van De RIG 600 PRO is het iconisch design van RIG wat al jaren wordt gebruikt, maar dan met hier en daar kleine aanpassingen en verbeteringen. Zo is aan de bovenkant het RIG-logo niet in het groot te zien maar een op coole manier verwerkt in de hoofdband. Bij het hoofdkussen is het Nacon logo te vinden. De oorschelpen van alle RIG-headsets tot nu zijn niet vastgemaakt aan de band, maar zijn deels los. De gebruiker koppelt zelf de headset aan de band op één van de drie niveaus namelijk small, medium en large. Voor kinderen is small aangeraden en voor volwassenen is dat medium of large.

Het interessante van dit design is dat de Nacon RIG headsets altijd zo licht mogelijk zijn, wat zorgt voor meer comfort. Het volledig kunststof-behuizing is ook extreem flexibel zonder dat het kraakt. Aan de andere kant is dit design wel toe aan vernieuwing. Als je ooit een RIG-headset hebt gehad, dan heb je het grotendeels wel gezien, want niet veel is hier anders. Vooral dat de oorschelpen gebonden zijn aan een dun draadje bij de hoofdband, maakt ons altijd nerveus bij RIG. Een kleine defect aan dat draadje, en je kan de hele headset terugsturen voor reparatie. Het wordt langzaam maar zeker tijd voor een grote design verandering, bijvoorbeeld een magnetische koppeling.

Aan de linkeroorschelp is er een microfoon te vinden die in en uit te schuiven is. Alle fysieke knopen zijn aan ook onder de linkeroorschelp te vinden waaronder een power-knop, een bluetooth-knop, een schakelknop en een USB-C-poortje voor het opladen. De knoppen lijken allemaal op elkaar en wanneer je de headset op hebt, is het moeilijk om de knoppen van elkaar te onderscheiden. De RIG-headsets scoren bij ons altijd heel goed op het gebied van comfort. Het ultralight design van 240 gram zorgt voor minder druk op je hoofd. De extra dikke over-ear oorkussens zorgen ervoor dat je lange uren kan genieten van comfortabel gamen zonder dat je vermoeide rode oren krijgt. Het over-ear design zorgt er ook voor dat je passieve noice cancelation krijgt. Hierdoor kan je meer genieten van het geluid van de krachtige RIG-drivers.

nacon rig 600

Geluid beter met EQ

Het geluid van de RIG 600 PRO heeft out of the box een extra focus op de base. Dit werkt goed met games vooral actievolle games zoals Diablo IV. Wil je meer genieten van instrumenten en de muziek, dan zijn enkele aanpassingen nodig. Gelukkig kan je dat eenvoudig instellen door middel van de gratis RIG 600 PRO Navigator applicatie. De applicatie heeft standaard profielen waaruit je kan kiezen, maar het is ook mogelijk om je eigen custom EQ in te stellen. De applicatie is toegankelijk met opties voor profielen, de eerdergenoemde equalizer, aanpassen van de microphone gain, updaten van de headset, batterijstatus en meer. Jammer dat dit enkel mogelijk is op Android en iOS, er is geen applicatie voor de PC.

De 40mm drivers zijn verder heel goed getuned voor 3D audio. Je hoort heel goed de richting van geluiden zoals voetstappen als je een competitieve game speelt als Call of Duty of Overwatch 2. Hoewel er standaard een focus is op meer base, komen de mids en lows wel goed gebalanceerd naar voren. Met enkele aanpassingen via de applicatie, kan je het geluid vrijwel perfectioneren. De RIG 600 PRO HX komt overigens met een tijdelijke licentie voor Dolby Atmos.

Microfoon

De microfoon van de RIG 600 PRO HX heeft sterke, maar ook zwakke punten. Het design zorgt er namelijk voor dat de microfoon als een puzzelstuk als het ware, in de oorschelp verborgen kan worden. Zo krijgt de headset een koptelefoon-uitstraling, wat best geniaal is. Wanneer de microfoon is opgeborgen in de oorschelp, dan is het automatisch gedempt.

Dit design heeft ook een negatieve kant, want het is niet horizontaal te bewegen waardoor je tijdens het praten klinkt alsof je een beetje van ver weg spreekt. Vergeleken met microfoons die je dichter naar je mond toe kan bewegen, is de microfoon hier prima maar niet meer dan dat. Goed genoeg voor het spelen met vrienden maar niet de microfoon voor content creation.

Review: Nacon RIG 600 PRO HX - Draadloze gaming headset die werkt op alle platforms

Batterij gaat een dag mee

De batterijduur van de Nacon RIG 600 Pro is afhankelijk van het type connectiviteit. Een draadloze verbinding via de low latency 2.4Ghz dongle, geeft een gebruikstijd van 18 uur wat prima is voor enkele lange game sessies. Speel je via bluetooth, dan gaat de headset wat langer mee namelijk 24 uur. Gebruik je de headset als een koptelefoon om muziek te luisteren op je smartphone, dan gaat de RIG 600 lekker lang mee op één lading. Het is mogelijk om de headset te gebruiken terwijl het aan het opladen is, maar dan heb je wel een langere USB-C-kabel nodig. De bijgeleverde kabel is simpelweg te kort.

Conclusie

De Nacon RIG 600 PRO HX is een goede draadloze gaming headset. Het design is niet veel anders dan wat we gewend zijn van Nacon, met enkele kleine aanpassingen. De headset weegt niet veel en is behoorlijk comfortabel. De RIG 600 Pro HX is uitgerust met krachtige 40mm drivers die standaard zijn getuned voor meer base, maar je kan zelf je eigen EQ aanpassen door middel van de companion applicatie. De batterijduur is verder goed, de headset is compatible met alle consoles en smartphones en er is dual connectiviteit. De microfoon is ok maar niet meer dan dat en helaas is er geen ondersteuning voor twee audiosignalen tegelijk. Kortom, de RIG 600 Pro HX is een aanrader. Voor €99 krijg je hier veel voor je geld.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties