Review: Trust GXT 498 Forta – Officieel gelicenseerde PlayStation headset gemaakt van duurzame materialen games
Review: Trust GXT 498 Forta – Officieel gelicenseerde PlayStation headset gemaakt van duurzame materialen
games

Review: Trust GXT 498 Forta – Officieel gelicenseerde PlayStation headset gemaakt van duurzame materialen

De volledige eindscore en de plus en minpunten van de Trust GXT 498 Forta kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Hardware fabrikant Trust zet de laatste jaren veel in op duurzaamheid. De meeste nieuwe producten zijn voor een groot deel gemaakt van gerecyclede plastic. Trust komt nu met de GXT 498 Forta gaming headset. Deze is officieel gelicenceerd voor PlayStation-consoles en is voor 85% gemaakt uit gerecycled plastic. Is de Trust GXT 498 Forta de moeite waard?

Wat zit er in de doos?

De Trust GXT 498 Forta is een officieel PlayStation gelicenseerde controller. Dat is meteen te zien op de doos want dezelfde kleuren die Sony gebruikt voor PlayStation 5-producten namelijk wit met donkerblauw zijn hier ook gebruikt.

In het doosje is allereerst de Trust GXT 498 Forta te vinden, verpakt in een zacht omhulsel om schade te voorkomen. Daarnaast krijg je een 1.2 meter lange 3.5mm audiokabel en een losse microfoon. Dat de audiokabel en microfoon niet ingebouwd zijn, is een pluspunt. Bij losse onderdelen, kan je bij een defect alleen een specifiek onderdeel vervangen. Door losse onderdelen hoef je dus niet heel de headset te vervangen of op te sturen voor reparatie. Verder in de doos zijn er de nodige handleidingen en garantiepapieren te vinden.

Review: Trust GXT 498 Forta – Officieel gelicenseerde PlayStation headset gemaakt van duurzame materialen

Compatibiliteit en prijskaartje

De Trust GXT 498 Forta is alleen een bedrade headset. Hoewel ontworpen voor de PlayStation 4 en 5, werkt deze headset ook gewoon door de 3.5mm audiokabel op een PC, smartphone, Nintendo Switch of Xbox-consoles. De headset is momenteel alleen verkrijgbaar in de kleurenopties volledig zwart of wit en heeft een prijskaartje van €49,99.

Trust heeft om de lancering van deze headset te vieren, leuke acties lopen die de Trust GXT 498 Forta nog aantrekkelijker maakt. Zo krijg je bij Coolblue tijdelijk een gratis GXT 260 Cendor headsetstandaard als je de Trust GXT 498 Forta aanschaft. Bij Bol krijg je bij aankoop van de Trust GXT 498 Forta, tijdelijk een gratis oplaaddock voor PS5 controllers.

Review: Trust GXT 498 Forta – Officieel gelicenseerde PlayStation headset gemaakt van duurzame materialen

Strak design

Trust zet in op duurzaamheid bij het ontwerpen van nieuwe producten. De Trust GXT 498 Forta is bijna volledig gemaakt van gerecyclede materialen waaronder oude CD’s en flessen. Het is goed om te zien dat hardware fabrikanten steeds meer rekening houden met het milieu. Ondanks hergebruikte materialen ziet het er kwa design best strak uit. De headset oogt mooi, maar wanneer je het oppakt voelt het een beetje als speelgoed aan. Maar goed, voor de prijs hadden we ook niet echt een premium feel verwacht.

Ons model heeft een volledig matzwarte afwerking. Aan beide oorschelpen is het PlayStation-logo groots te zien. Trust speelt hiermee uitstekend in op de populariteit van PlayStation. Als PlayStation-fan wil je namelijk opvallen met je PlayStation headset. Aan de bovenkant van de hoofdband is GX Trust ingegraveerd. De headset is flexibel zonder dat het kraakt en het voelt best stevig aan voor een product die volledig is gemaakt van kunststof. De verbinding tussen de oorschelpen en de hoofdband lijkt van steviger kunststof te zijn gemaakt, waardoor het tegen een stootje moet kunnen.

Alle functionaliteit is aan de onderkant van de linkeroorschelp te vinden. Zo is er een 3.5mm audio jack, een microfoon-aansluiting, een volume draaiwiel en mute switch. Laatstgenoemde is zeker handig, want met één druk op de knop staat je microfoon uit, handig als je even niet wilt dat anderen je kunnen horen. Het draaiwiel doet wat het moet doen, maar voelt een beetje stroef aan. Je krijgt niet echt feedback tijdens het draaien.

Review: Trust GXT 498 Forta – Officieel gelicenseerde PlayStation headset gemaakt van duurzame materialen

Comfort

De Trust GXT 498 Forta zit heel lekker wat betreft comfort. De hoofdband is behoorlijk dik en breathable gemaakt. De oorschelpen bewegen waardoor je de beste pasvorm krijgt. De oorkussens zijn net als de hoofdband behoorlijk dik, gemaakt van zachte materialen (synthetisch leer en mesh), waardoor er geen druk is op je oren. De kussens zijn rond en van het type over-ear. Hierdoor komen de kussens niet op je oren, maar eromheen. Het voordeel is betere comfort en een passieve noice canceling. Je wordt als het ware afgesloten van de buitenwereld zodat je net wat meer immersie krijgt tijdens het gamen.

De headset weegt in totaal 235 gram, dat is best licht voor een over-ear headset. Daardoor is het ook ideaal voor jongere gamers. De Trust GXT 498 Forta is geschikt voor lange gamesessies zonder zorgen te hoeven maken over vermoeide, zwetende of rode oren.

Review: Trust GXT 498 Forta – Officieel gelicenseerde PlayStation headset gemaakt van duurzame materialen

Geluidskwaliteit en microfoon

Wat betreft geluidskwaliteit zijn wij positief verrast. De Trust GXT 498 Forta beschikt over grote 50mm drivers, iets wat we terugzien in dure alternatieven zoals de Turtle Beach Stealth-series. Alternatieven beschikken vaak over 40mm drivers. Grotere drivers zijn vaak krachtiger en meer base heavy. De Turtle Beach Stealth-serie staat bekend voor luidheid. Dat heeft de Trust GXT 498 Forta ook maar dan voor minder dan de helft van de prijs. 40mm drivers zijn meestal beter in mids, terwijl 50mm drivers beter zijn in de higs. De Trust GXT 498 Forta heeft wel audio leakage. Dat houdt in dat mensen in de buurt het geluid van de krachtige drivers ook kunnen horen.

Het geluid hier voelt krachtig en base heavy, maar minder natural. Wij waren positief verrast, want we hadden compressie in geluidskwaliteit verwacht bij deze prijskaartje, maar dat is niet het geval. Je hoort hier alle details duidelijk. Aangezien de headset gelicenceerd is voor PlayStation-consoles, is het ook volledig compatibel met de 3D Tempest Engine voor 3D audio in games.

De microfoon is prima maar niet meer dan dat. Wij waren goed te verstaan, maar er is wel duidelijk een compressie in onze stem te horen, waardoor het niet heel natuurlijk klinkt. De microfoon is buigbaar waardoor je het juist kan positioneren. Een groot pluspunt is dat het los te koppelen is. Hierdoor is het eenvoudig te vervangen en kan je deze headset als het ware omtoveren in een koptelefoon.

Conclusie

De Trust GXT 498 Forta is een indrukwekkende gaming headet, vooral als we kijken naar de prijs. Voor dezelfde comfort, functies en geluidskwaliteit ben je bij alternatieven vaak veel meer geld kwijt. De headset is gemaakt met een focus op duurzaamheid. De PlayStation branding is cool gedaan waardoor het oogt als een product die gemaakt is door Sony. Kortom, de Trust GXT 498 Forta is een uitstekende gaming headset voor de mensen die zoeken naar goede bedrade gaming headset voor een zo laag mogelijke prijs.

Je kan de Trust GXT 498 Forta hier kopen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties