Review: Turtle Beach Stealth Pro – De koning van draadloze headsets? games
Review: Turtle Beach Stealth Pro – De koning van draadloze headsets?
games

Review: Turtle Beach Stealth Pro – De koning van draadloze headsets?

De volledige eindscore en de plus en minpunten van de Turtle Beach Stealth Pro kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Afgelopen jaar kregen we van Turtle Beach de mogelijkheid om aan de slag te gaan met de Stealth 700 Gen 2 MAX. Dat is een hele goede draadloze headset met een prijskaartje van €199. Nu komt met Turtle Beach een vlaggenschip headset genaamd Stealth Pro. Deze zet de lat nog hoger op meerdere punten waaronder functionaliteit. Of de Turtle Beach Stealth Pro de moeite waard is, lees je in deze review.

Wat zit er in de doos?

Bij een vlaggenschip hoort een goede unboxing ervaring en Turtle Beach stelt hier niet teleur. De Unboxing voelt heel premium. Je opent de doos als het ware als een boek met een harde kaft waar de tekst: “Hear everything, defeat everyone” staat. Vervolgens staat de headset centraal met in het midden een losse microfoon. Daaronder zit er een kleinere doos met de nodige handleidingen, garantiepapieren, een USB-C-kabel om de headset op te laden, een transmitter voor low latency wireless connectie, een handig reisetui waar je ook de transmitter in kan doen, een USB-C-kabel voor de transmitter en een extra batterij.

Voor dit alles heeft Turtle Beach een adviesprijs van €330 wat best hoog is, niet alleen vergeleken met de eigen Stealth 700 Gen 2 MAX, maar ook vergeleken met de concurrentie. Voor €330 mag je heel wat verwachten en gelukkig maakt Turtle Beach dat grotendeels ook waar.

Review: Turtle Beach Stealth Pro – De koning van draadloze headsets?

Draadloos en multiplatform

Turtle Beach noemt de Stealth Pro, de koning van draadloze gaming headsets. Dat komt omdat er meerdere manieren zijn om te verbinden en de headset werkt op zowat alle apparaten. Turtle Beach brengt twee versies van de Stealth Pro uit, een zogenaamde Xbox en een PlayStation-versie. De PlayStation-versie heeft een blauwe doos en de Xbox-versie heeft een groene doos. De transmitter geeft blauw licht bij de PlayStation-versie en groen licht bij de Xbox-versie. Beide modellen zijn enkel draadloos te verbinden, er is geen optie voor bedrade connectiviteit, ook niet via de USB-C-poortje op de headset zelf. Deze is enkel gemaakt voor het opladen van de batterij.

De PlayStation-versie kan draadloos verbonden worden met de PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch, PC, Android en iOS. De Xbox-versie is interessanter, want deze kan draadloos verbonden worden met de Xbox One, Xbox Series S en Xbox Series X plus al het bovenstaande. De Xbox-versie kan dus met zowel PlayStation als Xbox-consoles verbonden worden, terwijl de PlayStation-versie niet verbonden kan worden met Xbox-consoles. Bij de Xbox-versie krijg je dus meer compatibiliteit voor je geld. Het enige wat je moet doen op de transmitter, is de schakelaar naar Xbox-modus zetten voor verbinding met Xbox- consoles en PC-modus voor alle overige apparaten. Het enige wat we nog graag hadden gezien is een USB dongle als extra optie. Nu moet je gebruik maken van de transmitter voor low latency en dat staat niet altijd even mooi op je bureau of tv-meubel.

De Turtle Beach Stealth Pro is te verbinden met bluetooth. Hier krijg je wel meer latency, wat niet aangeraden is voor gaming. Bluetooth is meer geschikt voor als je bijvoorbeeld muziek gaat luisteren. De headset heeft ondersteuning voor twee connecties tegelijk. Je kan dus gamen op je console, terwijl je headset ook verbonden is met je smartphone. Zo kan je muziek blijven luisteren tijdens het gamen.

Review: Turtle Beach Stealth Pro – De koning van draadloze headsets?

Design en bouwkwaliteit

De Turtle Beach Stealth Pro oogt en voelt premium aan. Het design is voor de verandering niet opvallend gamer gemaakt maar strak minimalistisch. Hoewel een deel is gemaakt van kunststof, voelt het robuust aan, niks kraakt of buigt aan deze headset. Het langer maken van de hoofdband en draaien van de oorschelpen gaat super smooth, niet eens veel koptelefoons van 500 euro hebben dit. Bovenin, op de hoofdband zijn de woorden Turtle Beach ingegraveerd. De rechteroorschelp heeft in het midden het Turtle Beach logo, wat tevens werkt als een knop voor het inschakelen van noice cancelation.

Onder de rechteroorschelp zijn alle knoppen en aansluitingen te vinden. Alleen de aansluiting voor de microfoon is te vinden op de linkeroorschelp. Voor de rest is alles op de rechteroorschelp. Zo is er een USB-C-poortje voor het opladen, een power button, een bluetooth-knop en een knop voor Superhuman Hearing. De rechter oorschelp is tevens een groot volumewiel. Deze staat standaard op game audio, maar kan indien gewenst aangepast worden naar chat audio. Het design van de Turtle Beach Pro is duidelijk een stap beter dan de 700 Stealth II Max. Alleen hadden we graag meer kleurenopties gezien. Een witte Stealth Pro zou geweldig zijn.

Review: Turtle Beach Stealth Pro – De koning van draadloze headsets?

Comfort

De Turtle Beach Stealth Pro is uitgerust met twee hele dikke leren kussens voor comfort. De oorkussens zijn meer ovaal dan rond zodat je oren er net wat beter in passen. Dit is een over-ear headset, dat houdt in dat de kussens rond je oren gaan en niet erop. Dit voelt prettiger en het zorgt voor passieve noice cancelation. Je wordt als het ware door de kussens afgeschermd van de buitenwereld zodat je meer immersie krijgt door het geluid van de krachtige drivers.

De clamping force is meer dan de meeste headsets. Hierdoor zit de headset altijd goed, ook als je veel beweegt. De dikke leren kussens, zorgen wel voor zwetende oren, vooral wanneer de temperaturen zoals nu heel hoog zijn. De kussens zijn wel heel eenvoudig schoon te vegen met een doekje. De clamping force kan op den duur wel zorgen voor vermoeide oren als je de headset lang draagt. Dat komt door de clamping force, maar ook door het gewicht van 525 gram, wat meer is dan de meeste gaming headsets. Om de paar uur de headset af doen om je oren tot rust te laten komen, is aangeraden. Het hoofdkussen is ook extra dik en zacht gemaakt zodat je geen druk krijgt op je hoofd.

Review: Turtle Beach Stealth Pro – De koning van draadloze headsets?

Transmitter en batterijduur

De key feature van de Stealth Pro is de manier hoe de batterij werkt. De batterij is namelijk heel eenvoudig bereikbaar en los te koppelen. De kap van de linkeroorschelp is namelijk magnetisch verbonden. Deze kan je lostrekken en daar zit batterij. De batterij kan je zo heel eenvoudig vervangen. Het toffe is dat je een tweede batterij meekrijgt in de doos. Deze is geplaatst in de transmitter. De transmitter is niet alleen een low latency wireless receiver, maar tegelijkertijd ook een oplader voor één batterij. Bovendien heeft de transmitter een extra USB-A-aansluiting. Deze kan je gebruiken om iets anders op te laden zoals je controller, draadloze muis of je smartphone.

Omdat je twee batterijen hebt, namelijk eentje in de headset en eentje op de transmitter, heb je nooit een probleem over batterijduur. De headset gaat 12 uur meer op één batterij. Dat is niet heel veel, maar omdat je altijd een tweede batterij paraat hebt staan, kan je eigenlijk eindeloos genieten van deze headset. Wanneer je batterij leeg is, vervangen je het met de batterij in de transmitter en de lege batterij is weer opgeladen wanneer de batterij in de headset leeg is. Bovendien heeft Turtle Beach ook nog eens een quick charge functie toegevoegd. Stel je bent vergeten om de tweede batterij in de transmitter te doen en de batterij in de headset is leeg. Dan kan je éen batterij 15 minuten opladen voor 3 uur batterijvermogen.

Review: Turtle Beach Stealth Pro – De koning van draadloze headsets?

Geluidskwaliteit

De Turtle Beach Stealth Pro heeft hele krachtige 50mm drivers. Deze kunnen ongelofelijk luid worden. Volume boven 75% was voor ons te veel. Het geluid heeft out of the box dat typische Turtle Beach sound stage met een nadruk op base. Er is een goede audio separatie waarbij je vocals en instrumenten goed van elkaar kan onderscheiden. De lows, mids en highs worden uitstekend gebracht, maar er is wel een nadruk op base. Als je geen fan hiervan bent, kan je via de software de EQ eenvoudig naar wens aanpassen. Er is ondersteuning voor 3D audio op zowel Xbox als PlayStation en door de combinatie van passieve en active noice cancelation, is de immersie waanzinnig goed. Je wordt bijna helemaal afgeschermd van de buitenwereld. De actieve noice cancelation op deze headset is niet zo sterk als een Bose of Sony koptelefoon, maar het doet wat het moet doen voor geluiden tot 25 dBa.

Een handige feature voor competitieve gamers is ondersteuning voor Superhuman Hearing. Hiermee krijgen bepaalde geluidsfrequenties een boost, waardoor je deze geluiden beter kan horen. Denk aan voetstappen of schoten. In games die 3D audio ondersteunen zoals Call of Dut of Overwatch 2, kan je door middel van Superhuman Hearing, de positie van vijanden beter bepalen en daardoor effectiever anticiperen en reageren.

Review: Turtle Beach Stealth Pro – De koning van draadloze headsets?

Applicatie voor PC en mobile

De Stealth Pro heeft twee officiële applicaties namelijk mobile en PC. Deze zijn gratis te downloaden. De applicatie kan gebruikt worden om de headset te voorzien van de nieuwste firmware. Daarnaast zijn er veel opties voor customization. Zo kan het volumewiel aangepast worden voor andere features, maar ook de andere knoppen op de headset. Er is een uitgebreide equalizer met presets voor gaming en muziek. Zelf kan je ook aan de verschillende sliders zitten voor je eigen unieke preset. Verder zijn er hot keys in te stellen, de gevoeligheid van de microfoon, chat boost, vocal boost, niveau van acitive noice cancelation, Superhuman hearing en meer. Voor de tweakers zijn er dus heel veel personalisatie opties beschikbaar. Je hoeft de headset niet in gebruik te nemen met de Turtle Beach signature sound.

Review: Turtle Beach Stealth Pro – De koning van draadloze headsets?

Microfoon

De Turtle Beach Stealth Pro heeft twee microfoons. De eerste is een verwijderbare TruSpeak-staafmicrofoon. Deze neemt je stem helder op en heeft een goede geluidsfilter voor geluiden die van verder weg komen. Zo heeft de microfoon een focus op je stem en minder focus op achtergrondgeluiden. Deze microfoon is los te koppelen. Je krijgt een klepje om je headset een koptelefoon-uitstraling te geven.

Een koptelefoon wordt het ook, want er zijn ook nog eens ingebouwde microfoons in de oorschelpen zelf. Zo kan je de headset ook buiten, bijvoorbeeld in de trein gebruiken als een koptelefoon met noice cancelation om muziek te luisteren en te bellen. Deze headset is best prijzig maar omdat het zowel een headset als een koptelefoon is, kan je eigenlijk ook geld besparen. Je hoeft niet een koptelefoon voor muziek en een headset voor gaming te kopen. De Turtle Beach Stealth Pro is het beste van twee werelden.

Conclusie

De Turtle Beach Stealth Pro is een waanzinnige draadloze gaming headset. Deze headset beschikt over unieke features die een grote plus zijn. Zo is de Xbox-versie van deze headset draadloos compatible met alle apparaten en consoles. De concurrentie kan enkel op Xbox of PlayStation draadloos aangesloten worden. Daarnaast zijn de twee batterijen superhandig. Als je altijd je tweede batterij in de transmitter bewaart, heb je nooit meer batterijproblemen. Het geluid van de 50mm drivers is geweldig, heel krachtig en gebruikers krijgen de optie om een eigen EQ in te stellen. We hadden graag een extra USB-dongle en toch een 3.5mm audio jack gezien als extra’s. De noice cancellation prima maar kon effectiever zijn. Er zijn verder twee microfoons en het apparaat kan met twee bluetooth-connecties tegelijk verbinden. Kortom, de Turtle Beach Stealth is een dure gaming headset, maar als je dit in huis hebt, heb je een totaalpakket voor gaming, entertainment en muziek.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties