Review: 8BitDo Ultimate 2.4g wireless Controller – Pro functionaliteit in een gunstig geprijsde controller Sport
Review: 8BitDo Ultimate 2.4g wireless Controller – Pro functionaliteit in een gunstig geprijsde controller
Sport

Review: 8BitDo Ultimate 2.4g wireless Controller – Pro functionaliteit in een gunstig geprijsde controller

Het hardware bedrijf 8BitDo staat bekend om het maken van moderne controllers met een Retro design. Eerder dit jaar kwam 8BitDo met de Ultimate Wired Controller. Deze had een moderne uitstraling, goede features, zag er strak uit en het was gunstig geprijsd. Enige wat deze controller miste was draadloze connectiviteit. Nu komt 8BitDo met twee draadloze versies van de ultimate controller. Wij hebben de 2.4g versie uitgebreid kunnen testen. Of deze controller een goed alternatief is om te overwegen, lees je in deze review.

2.4g of bluetooth

8Bitdo heeft nu drie versies van de Ultimate controller. Deze zien er kwa design grotendeels hetzelfde uit, maar de verschillen in functies en doelgroepen zijn best groot. Om te beginnen de standaard bedrade controller. Deze kost €49,99 en is plug and play compatibel met de PC, Xbox One, Xbox Series S en Xbox Series X.

Voor de mensen die liever draadloos gamen heeft 8BitDo, de 2.4g en een bluetooth-versie uitgebracht. De 2.4g-versie kost ook €49,99 en is compatibel met de PC en Android. De verbinding wordt draadloos gemaakt via een low latency USB dongle. Als laatste is er een duurdere 8BitDo bluetooth wireless controller. Deze kost €69,99 en is compatibel met de PC en de Nintendo Switch. Afhankelijk van waar je games op speelt, moet je goed kijken naar welke controller je nodig hebt. Het is verwarrend, want alle drie controllers zien er grotendeels hetzelfde uit en de namen zeggen niet direct op welke platforms de controller werken. De draadloze controllers komen in de kleuren wit en zwart. De 2.4g-versie komt ook in de kleur roze.

Review: 8BitDo Ultimate 2.4g wireless Controller – Pro functionaliteit in een gunstig geprijsde controller

Wat zit er in de doos?

In de doos van de 8BitDo 2.4 Ultimate controller is uiteraard de controller zelf te vinden. Verder is er een handleiding en een lange USB-C-kabel te vinden. Deze hoef je niet direct aan te sluiten op de controller zelf op het op te laden, want in de doos krijg je ook een oplaadstation meegeleverd. Dat is een groot pluspunt, want bij Sony of Microsoft is een oplaadstation altijd een optionele aankoop vaak boven de €25. 8BitDo geeft je een oplaadstation gewoon bij. Deze sluit je met de meegeleverde USB-kabel op een oplader of een USB-port op je PC. Iedere keer wanneer je de controller vervolgens op het oplaadstation plaatst, begint het op te laden.

Onder het oplaadstation is er verder een 2.4g low latency dongle opgeborgen. Handig dat er gedacht is aan een opbergruimte voor de dongle. Vaak krijg je dit niet bij draadloze peripherals en bestaat er kans dat je de dongle kwijtraakt.

Review: 8BitDo Ultimate 2.4g wireless Controller – Pro functionaliteit in een gunstig geprijsde controller

Oogt en voelt premium aan

De 8BitDo 2.4g Ultimate controller ziet er strak uit. Het heeft een modern premium uitstraling. Dit oogt zeker niet als een goedkope speelgoed controller. Aan de onderkant van de pootjes zijn er als het ware micro puntjes om de gebruiker net wat meer grip te geven tijdens het gamen. De behuizing is goed afgewerkt zonder dat er schroefjes of veel lijnen te zien zijn.

Alle Xbox-knoppen zijn aanwezig. Het gewicht is een beetje aan de lichtere kant, vergelijkbaar met een PS4-controller. Zowel de PS5 als de Xbox Series wireless controllers zijn 50 gram zwaarder. De thumbsticks hebben een goede grip en een diagonale layout vergelijkbaar met een Xbox-controller. De LT en RT-triggers zijn weer vergelijkbaar met die van een PlayStation-controller, maar dan zonder haptick feedback.

In het midden is het 8BitDo-logo te vinden. Dit is als het ware je Xbox home knop, maar dan vormgegeven als het 8BitDo-logo. Het logo is omringd met een witte LED-indicator. Zo weet je dat de controller goed draadloos is verbonden met je PC of Android smartphone. De D-Pad voelt goed aan en is responsief genoeg voor het maken van combo’s in fighting games zonder dat je onbedoeld de verkeerde richting indrukt. De D-pad van de Xbox Series Wireless-controller heeft wel onze voorkeur, deze is het beste te vergelijken met de D-pad van de Nintendo Switch Pro controller. Ook is de trilmotor in deze controller niet heel krachtig. Zowel de PS5 als de Xbox Series-controllers geven hier net wat meer feedback. Dit is een punt waar 8BitDo zeker naar moet kijken in een eventuele opvolger.

Review: 8BitDo Ultimate 2.4g wireless Controller – Pro functionaliteit in een gunstig geprijsde controller

Edge tijdens het gamen

Een groot pluspunt van deze 8BitDo controller is dat er op de achterkant twee extra back paddle buttons te vinden zijn. Deze kan je naar wens aanpassen voor handige functies. De knoppen zijn uitstekend gepositioneerd waardoor je deze vliegensvlug kan indrukken. Handig wanneer je zo’n knop instelt voor bijvoorbeeld het gebruiken van een healing item in een intens baasgevecht in Elden Ring, of snel een melee kil doen in een potje Call of Duty. Knoppen als deze zien we vaak terug in Pro-controllers van boven de €150, maar 8BitDo heeft het verwerkt in een controller die minder kost dan een standaard Xbox of PlayStation gamepad. Alleen voor deze functie is deze controller al de moeite waard.

Review: 8BitDo Ultimate 2.4g wireless Controller – Pro functionaliteit in een gunstig geprijsde controller

Software

De 8BitDo controller is via de gratis officiële software, helemaal naar wens in te stellen. Alle knoppen zijn te mappen naar gewenste functies. De gevoeligheid van de thumbsticks grips zijn aanpasbaar, de triggers zijn om te toveren tot een hair trigger, waarbij je bijvoorbeeld al begint te schieten wanneer je de trigger voor 50% indrukt in een competitieve shooter. Indien gewenst zijn er lange macro’s in te stellen op één knop. Denk bijvoorbeeld aan een volledige combo of een cheat reeks, maar dan voer je het uit door één keer op de back paddle te drukken. De kracht van de trilmotor is ook aanpasbaar, maar zelfs op 100% vonden wij het minder krachtig dan de standaard PS5 of Xbox Series controllers.

Verder zijn er drie profielen op te slaan op de controller, wederom een functie wat we zien in dure Pro-controllers. Zo kan je bijvoorbeeld een profiel aanmaken voor het spelen van shooters met alle gevoeligheid en trigger-aanpassingen. Maar bij het spelen van een verhaalgedreven game, heb je deze functionaliteit niet nodig, waardoor je een specifiek profiel bijvoorbeeld RPG’s kan maken. Wisselen tussen profielen gaat eenvoudig met een druk op de knop. Er zijn drie kleine led-indicatoren te vinden tussen de d-pad en de rechter stick. Hiermee zie je direct op welk profiel je speelt.

Review: 8BitDo Ultimate 2.4g wireless Controller – Pro functionaliteit in een gunstig geprijsde controller

Batterijduur

De 8BitDo 2.4g Ultimate controller heeft een batterijduur van 15 uur. Dat is prima voor lange uren gameplezier. Wel is de bluetooth-versie voorzien van een grotere batterij dan de 2.4g-versie. Dat is een rare keuze en niet direct te zien tenzij je beide specificaties naast elkaar legt. De bluetooth-versie gaat 7 uur langer mee per lading, wat best een groot verschil is. Als batterijduur belangrijk voor jou is, dan is het misschien wel waard om twee tientjes meer uit te geven voor de bluetooth-versie. Voor ons maakte het niet heel veel uit, want als we niet zaten te gamen, legden we de controller op het oplaadstation. Hierdoor is het automatisch opgeladen wanneer we weer willen gamen. Een quick charge functie is er niet. Volledig opladen van de controller duurt 2 tot 3 uur.

Conclusie

De 8BitDo 2.4g Ultimate controller is een geweldige controller, vooral voor deze prijs. Je krijgt hier een controller die lekker in de hand ligt, de knopjes voelen fijn aan en er zijn functionaliteiten hier die je ziet in dure Pro controllers. Bovendien krijg je hier een oplaadstation erbij, wat bijna geen één hardware fabrikant meegeeft. Verbeterpunten zijn er zeker. Zo hadden we iets meer gewicht gehad, meer compatibiliteit was gewaardeerd geweest met name Xbox-consoles, want deze controller heeft een Xbox-layout. Ook de trilmotor in deze controller mag iets krachtiger zijn voor net wat meer feedback. Al met al is deze controller voor een bedrag van €49,99 zeker een optie om te overwegen. De pluspunten wegen simpelweg veel meer dan de verbeterpunten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties