Zoveel kilo valt een Formule 1-coureur gemiddeld af per race Sport
Zoveel kilo valt een Formule 1-coureur gemiddeld af per race
Sport

Zoveel kilo valt een Formule 1-coureur gemiddeld af per race

Wist je dat Formule 1-coureurs bewust iets te zwaar aan een race beginnen? Tijdens de anderhalf uur durende topprestatie verliezen ze namelijk aanzienlijk wat gewicht. Maar hoeveel? Direct na elke race wegen Max Verstappen en zijn collega's zichzelf bij de wedstrijdcommissie, wat cruciaal is voor hun veiligheid. Als een coureur te licht is, kan de auto uit balans raken en een groter risico lopen op een ongeval.

Teams hebben in het verleden alles uit de kast gehaald om gewicht te besparen en de auto's zo snel mogelijk te maken. Sinds 2022 moet het totale gewicht van een Formule 1-auto inclusief coureur echter minstens 798 kilogram zijn, wat strikt wordt gecontroleerd voorafgaand aan de race. Elke coureur moet voor de race minstens 80 kilogram wegen, inclusief het gewicht van zijn stoeltje en raceoutfit. Als een coureur dit minimumgewicht niet haalt, wordt er extra ballast aan de cockpit toegevoegd om aan het vereiste gewicht te voldoen.

G-krachten

Mensen die niet bekend zijn met de Formule 1 denken soms dat het slechts een kwestie is van rondjes rijden gedurende anderhalf uur. Maar als je meer leert over de sport, weet je beter. Formule 1-coureurs verliezen gewicht door de G-krachten die tijdens de race op hun lichaam worden uitgeoefend. Het aantal G's moet worden vermenigvuldigd met het lichaamsgewicht van de coureur om het totale gewicht te berekenen dat het lichaam moet weerstaan.

In een gewone auto is dit 1 G, maar in een raceauto kan dit oplopen tot wel 5 G. Om dit te vergelijken: tijdens een ritje in de Python in de Efteling ervaar je ongeveer 3,5 G. Max Verstappen ondervindt gemiddeld zo'n 5 G, wat betekent dat zijn lichaam ongeveer 400 kilogram aan gewicht moet weerstaan, gezien zijn gewicht van 80 kilogram.

Hoeveel gewicht verliest een F1-coureur?

Dit vergt een aanzienlijke inspanning, waarbij hij veel zweet verliest en dus flink wat vocht kwijtraakt. Tijdens een gemiddelde race verliezen Formule 1-coureurs ongeveer 2 tot 3 kilogram, wat overeenkomt met wat een gemiddeld persoon in 4 weken zou kunnen verliezen door dieet en lichaamsbeweging. Dit gewichtsverlies komt voornamelijk door vochtverlies door transpiratie.

Veel drinken

Tijdens het seizoen worden er races gehouden in warme locaties zoals Saoedi-Arabië, Qatar, Las Vegas en plaatsen met een hoge luchtvochtigheid zoals Singapore en São Paulo in Brazilië. Op deze plekken kunnen coureurs tot wel 4 kilogram aan vocht verliezen door transpiratie. Om dit te compenseren, drinken ze voorafgaand aan de race veel water en dragen ze tijdens de race voldoende water bij zich.

(Bron: Manly)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties