Of je nu met een elektrische wagen of een klassieke benzine- of dieselauto rijdt, afschrijving is onvermijdelijk. Dat betekent: het verschil tussen wat je voor je wagen hebt betaald en wat je er op de tweedehandsmarkt voor terugkrijgt. Binnen Europa verliezen auto’s gemiddeld de helft van hun waarde in de eerste drie jaar. Maar hoe zit dat specifiek voor elektrische voertuigen?
EV’s verliezen sneller waarde, maar...
Aanvankelijk daalden elektrische auto’s sneller in prijs dan modellen met een verbrandingsmotor. Dat kwam onder andere door de razendsnelle ontwikkelingen in batterijtechnologie: elke nieuwe generatie EV was plots beter, sneller en efficiënter. Oudere modellen werden daardoor snel ‘verouderd’. Toch is er goed nieuws. Uit recente data blijkt dat EV-batterijen veel langer meegaan dan verwacht. Minder dan 3% van de batterijen moest buiten garantie worden vervangen, wat het vertrouwen van kopers in tweedehands EV’s vergroot. (lees verder onder de afbeelding)

Opletten met locatie en subsidies
Waar je woont, maakt een groot verschil. Nationale subsidies en fiscale voordelen beïnvloeden niet alleen de aankoopprijs, maar ook de restwaarde van een elektrische wagen. Zo is een Tesla Model 3 in sommige Europese landen goedkoper dan een Toyota Corolla, terwijl hij elders juist veel duurder is. Deze beleidsverschillen bepalen mee hoe aantrekkelijk een EV blijft voor de tweedehandsmarkt.
Tweedehandsmarkt groeit
Ondanks dat EV’s vandaag nog iets sneller in waarde dalen dan traditionele auto’s, verandert dat beeld langzaam. Dankzij de groeiende markt, verbeterde technologie en dalende batterijprijzen, wordt verwacht dat elektrische wagens steeds langer hun waarde behouden. Bovendien komen er steeds meer betaalbare tweedehands EV’s beschikbaar, wat ze aantrekkelijker maakt voor nieuwe doelgroepen.
(Afbeeldingen: Unsplash)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties