We weten allemaal dat ijsberen worstelen met de klimaatverandering en sinds dit duidelijk is geworden, zijn ze zelfs opgenomen in de lijst van 'kwetsbare' soorten op de schaal van bedreiging door de IUCN Polar Bear Specialist Group. Helaas heeft de opwarming van de aarde geleid tot het smelten van het ijs in hun geboortegrond, dat een essentieel onderdeel vormt van hun vermogen om te jagen en uit het water te klimmen.
Nu door de klimaatverandering het aantal weken per jaar dat het Noordpoolgebied bedekt is met ijs langzaam afneemt, brengen ijsberen meer tijd dan ooit door op het land, waar calorierijk voedsel schaars is. Daarom bevestigden wetenschappers camera's op 20 ijsberen in Hudson Bay, Canada, om uit te zoeken wat er met de beren gebeurt en hoe ze met deze verandering omgaan.

Wat ontdekten de wetenschappers op de video?
In dit gebied is de ijsvrije periode nu drie weken langer dan in 1979, volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications. In drie jaar tijd werd er meer dan 115 uur aan beeldmateriaal opgenomen, waardoor het publiek een zeldzaam kijkje krijgt in het leven van een ijsbeer vanuit zijn gezichtspunt. Door de clips heen is te zien hoe de ijsberen zich voeden met vogelkarkassen, bessen en gras eten, zich tegoed doen aan zeedieren, met elkaar spelen in het water en kauwen op geweien.
Anthony Pagano, wildbioloog bij de US Geological Survey (USGS) en leider van het onderzoek, vertelde Vox over zijn bevindingen: “We stonden versteld van de videobeelden. De videobeelden benadrukten echt hoe intelligent deze dieren zijn door verschillende gedragsstrategieën te gebruiken om hun tijd op het land te overleven zonder toegang tot hun primaire prooi.” Wetenschappers hadden voorspeld dat de ijsberen met de toegenomen tijd op het land zouden omgaan door te rusten om energie te sparen of door andere prooien zoals planten en zeevogels op te eten.
"Onverwacht voor deze tijd van het jaar"
Het blijkt dat ze beide deden, niet alleen volgens de beelden, maar ook volgens andere gegevens die de wetenschappers verzamelden, zoals verbrande energie en bewegingsmetingen. Ondanks de verschillende benaderingen van de ijsberen, was geen van beide succesvol. Op één na verloren alle 20 proefdieren gewicht. Eén van hen verloor zelfs bijna 80 pond, iets wat de onderzoekers ongelooflijk alarmerend vonden. De ijsberen bleken ook langer te zwemmen, wat volgens poolexpert Andrew Derocher van de Universiteit van Alberta 'onverwacht is voor deze tijd van het jaar'. (lees verder onder de afbeelding)

"Mogelijk wanhoopsdaden"
Derocher legde verder uit: “Dit zijn mogelijk wanhoopsdaden. Hongerige en magere beren nemen meer risico's dan dikke beren. Deze studie maakt duidelijk dat er geen redding te halen valt uit het voeden op het land om ijsberen door de ijsvrije periode heen te helpen,” verklaarde hij, verwijzend naar het feit dat het eten van bessen en kleinere prooien hen op de lange termijn niet helpt. De ijsbeerpopulatie in dit gebied is sinds 1987 naar schatting met 30% afgenomen, waarbij dit onderzoek aantoont dat verdere opwarming van de aarde het voor de soort nog moeilijker zal maken om te overleven. In gebieden op Groenland en Svalbard jaagt de soort het hele jaar door op ijs dat van gletsjers afbreekt, maar dit wordt niet gezien als positief nieuws, maar als een laatste poging om in leven te blijven.
Hoe kan het worden gestopt?
Dat is een moeilijke vraag. Of we nu collectief de effecten van de opwarming van de aarde ongedaan maken of alle ijsberen verplaatsen naar een plek die het hele jaar door ijzig is, zoals de Noordpool, het is onwaarschijnlijk dat we ze allemaal kunnen redden zonder drastische maatregelen. Volgens de liefdadigheidsorganisatie Polar Bears International moet er veel gedaan worden om hun veiligheid te garanderen.
De website beweert: “Zoals wetenschapper Katharine Hayhoe zegt, als het gaat om de wereldwijde opwarming van het klimaat en een toekomst voor ijsberen, 'moeten we alle opties op tafel hebben en alle hens aan dek.' De sleutel om het zee-ijs voor ijsberen te redden en het klimaat weer te laten functioneren zoals het zou moeten, is om helemaal af te stappen van het gebruik van fossiele brandstoffen voor energie.”
Hieronder kun je nog een andere video over de ijsberen in Hudson Bay bekijken:
(Bron: LADBible - Afbeeldingen: USGS/Washington State University)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties