Minister van Mobiliteit Jean-Luc Crucke (Les Engagés) wil het tij keren als het gaat om rijden onder invloed. Ondanks jarenlange sensibiliseringscampagnes blijft alcohol in het verkeer een hardnekkig probleem. Daarom stelt de minister nu voor om extra maatregelen te nemen die al in andere landen hun nut bewezen hebben, zoals alcogates en alcoholsloten.
Dagelijks tientallen bestuurders betrapt
De cijfers zijn verontrustend: in België worden elke dag gemiddeld 130 bestuurders geverbaliseerd omdat ze met alcohol achter het stuur zitten. En dat is slechts het topje van de ijsberg. In werkelijkheid zijn het er veel meer, want de pakkans blijft relatief laag door het beperkte aantal controles. Dagelijks raken ook gemiddeld zeven mensen gewond in verkeersongevallen waarbij alcohol een rol speelt. De maatschappelijke en persoonlijke impact daarvan is enorm.
Wat zijn alcogates precies?
Een alcogate is een automatische poort die bestuurders verplicht een alcoholtest af te leggen voordat ze een terrein kunnen verlaten. Deze technologie wordt in Zweden al jaren toegepast, vooral op strategische locaties zoals havens. Bestuurders van vrachtwagens en andere voertuigen moeten negatief blazen voor ze verder mogen rijden. Het doel van alcogates is duidelijk: ze vormen een filter die voorkomt dat mensen onder invloed de openbare weg op gaan. Vooral in de transportsector, waar zware voertuigen betrokken zijn, kan dat levens redden.
Alcoholsloten als extra voorzorg
Naast de alcogates stelt minister Crucke ook voor om alcoholsloten te introduceren in België. Zo’n alcoholslot is een systeem dat geïnstalleerd wordt in een voertuig en voorkomt dat de motor gestart wordt als de bestuurder te veel alcohol op heeft. In Zweden zijn deze apparaten al langer ingeburgerd in bussen, taxi’s en zelfs overheidswagens. Crucke wil nu nagaan of dit systeem ook bij ons breder ingezet kan worden, met name als preventieve maatregel. (lees verder onder de afbeelding)

Zweden als voorbeeldland
Het Scandinavische model wordt vaak geprezen als een vooruitstrevende aanpak in verkeersveiligheid. In Zweden maken alcogates en alcoholsloten deel uit van een groter geheel dat erop gericht is om het aantal verkeersslachtoffers drastisch te verminderen. Het succes van dat beleid inspireert nu ook Belgische beleidsmakers. Minister Crucke onderzoekt momenteel of een gelijkaardig systeem ook haalbaar is in België. Hij beklemtoont dat het niet alleen gaat om bestraffen, maar vooral om voorkomen.
VIAS steunt de voorstellen
Het Belgisch verkeersveiligheidsinstituut VIAS reageert positief op het voorstel. Volgens woordvoerder Stef Willems zijn extra maatregelen dringend nodig. “Alcohol blijft een van de grootste oorzaken van zware ongevallen in ons land,” zegt hij. “Ondanks alle campagnes zien we nog steeds te veel slachtoffers.” Willems benadrukt dat technologie zoals alcogates een groot verschil kan maken, zeker in combinatie met bewustmaking en handhaving.
Het grote voordeel van systemen zoals alcogates is dat ze preventief werken. In plaats van achteraf te moeten vaststellen dat iemand dronken reed, wordt het probleem op voorhand gestopt. Dat kan niet alleen levens redden, maar ook de druk op hulpdiensten en justitie verlichten. Door slimme technologie te combineren met controle en bewustmaking, hoopt men een cultuurverandering teweeg te brengen.
Alcohol uit het verkeer bannen
Dat dronken rijden nog steeds voorkomt in een modern land als België, blijft moeilijk te begrijpen. Toch wijst alles erop dat bestaande maatregelen onvoldoende effect hebben. Daarom zijn vernieuwingen zoals alcogates noodzakelijk. Het gaat niet om extra pesterijen voor bestuurders, maar om veiligheid – voor henzelf én voor anderen.
Als het van minister Crucke afhangt, staan we aan het begin van een nieuwe fase in het verkeersbeleid. Alcogates en alcoholsloten zouden in de toekomst wel eens de norm kunnen worden. Of België klaar is om dat Zweedse voorbeeld te volgen, zal de komende maanden duidelijk worden. Eén ding is zeker: de strijd tegen dronken rijden krijgt er een krachtig hulpmiddel bij.
(Afbeelding: YouTube)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties