Gespeeld: F1 22- Het nieuwe tijdperk van Formula 1

De nieuwe F1 racegame maakt indruk

Afgelopen week hielden EA en Codemasters een exclusieve preview van de nieuwe Formula 1 racegame genaamd F1 22. Wij kregen de mogelijkheid om deze game uit te proberen in een preview build, waar meerdere mappen beschikbaar waren waaronder het nieuwe Miami circuit. Codemasters heeft veel nieuwe features verwerkt in de nieuwe racegame, echter hebben wij niet alles zelf kunnen uitproberen omdat we alleen offline races konden spelen. Onze eerste impressie van F1 22 lees je hieronder.

Nieuwe features

F1 22 bevat een aantal verbeteringen en nieuwe features ten opzichte van F1 2021. De focus van Codemasters dit jaar, is het spel toegangkelijker maken voor nieuwe spelers. Dit is gedaan door middel van simpele aanpassingen, zoals een nieuw pit stop-systeem. In F1 22 moet de speler precies voor de ingang van de pitstop op een knop drukken. Als je dit precies kan timen, krijg je een snellere pit stop. Voor de mensen die het precies timen lastig vinden, is het ook mogelijk om het oude systeem te gebruiken.

Ook een toevoeging is het nieuwe safety car-systeem. Deze zorgt ervoor dat spelers automatisch achter de safety car rijden. Vorig jaar moesten spelers zelf achter de safety car rijden tot de auto het circuit verliet. Het automatisch volgen werkt zolang de safety car op het circuit aan het rijden is. Als de speler deze optie heeft geactiveerd, dan krijg je als het ware een helikopter view net als op tv. De grootse vernieuwing die nieuwkomers zullen waarderen is de verbeterde AI die zich kan aanpassen aan het rijgedag van de speler. Als een nieuwkomer kleine foutjes maakt wat een ervaren speler niet zou doen, dan past de Ai zich automatisch aan naar het niveau van de speler.

Spelers kunnen nu ook zelf voor een wedstrijd de auto op de start positie plaatsten, maar moeten dit nauwkeurig doen anders begin je met een nadeel. Als je namelijk te snel of te langzaam positie neemt, heeft dat effect op de temperatuur van je banden. Dit systeem voegt net wat extra diepgang toe aan de game. Goed nieuws verder voor VR-gebruikers, want F1 22 is de eerste F1 game die Virtual Reality headsets gaat ondersteunen op de PC.

Miami circuit is prachtig maar pittig lastig

F1 22 bevat een nieuw circuit die in het echt ook dit seizoen wordt gebruikt, namelijk het Miami Circuit waar afgelopen weekend voor het eerst een F1 race heeft plaatsgevonden. Het Miami circuit ziet er fantastisch uit en het is nu al één van onze favorieten geworden. We moeten er wel bij zeggen dat het een lastig circuit is. Het is moeilijk om auto’s in te halen en nog belangrijker is dat de meeste bochten de speler dwingt om bijna tot stilstand te komen. Codemasters heeft verder drie bestaande mappen verbeterd voor F1 22 namelijk Spanje, Australië en Abu Dhabi.

Gameplay

Elk jaar voelt de game weer net wat anders aan. Dit komt vaak doordat de auto’s worden aangepast naar modellen die in echt worden gebruikt. Ook dit jaar heeft dat een groot impact op de gameplay. De wagens in F1 22 voelen bijvoorbeeld veel zwaarder aan dan de auto’s in F1 2021. Dit komt doordat de nieuwe regelementen ervoor hebben gezorgd dat de auto’s daadwerkelijk zwaarder zijn geworden.

Codemasters streeft om deze game zoveel mogelijk te doen aanvoelen als de echte auto’s die dit jaar in gebruik worden genomen. Auto’s voelen niet alleen zwaar aan, maar zijn ook een beetje trager op rechte stukken, dit wordt echter wel gecompenseerd door middel van snellere bochten. Grootste verschil op het gebied van gameplay is de grootte van de banden. De banden zijn dit jaar zowel in het echt als in-game een stuk groter geworden, spelers moeten hierdoor extra voorzichtig rijden.

Geen Breakpoint mode, maar wel een verbeterde Carrière mode

Dit jaar bevat de game geen story mode. Vorig jaar was er een story mode genaamd breakpoint. Dit jaar is er wel een Carrière Mode die meer diepgang heeft gekregen. De Carrière Mode heeft weer een nieuw likje verf gekregen. Elk jaar wordt er wel wat toegevoegd, maar dit jaar is het spectaculairder dan ooit geworden. Spelers krijgen dit jaar de mogelijkheid om interviews te doen met journalisten, of adviezen van hun eigen team af te wijzen. Soms kan dit handig zijn, bijvoorbeeld bij een slechte reputatie. Maar als de speler dit verkeerd inschat kan het hevige consequenties met zich meebrengen.

Tijdens de presentatie die wij van EA kregen, werd er een voorbeeld gegeven wat mooi liet zien hoe belangrijk keuzes kunnen zijn. Het voorbeeld ging als volgt: een speler krijgt van zijn team te horen krijgen dat een bepaald onderdeel aan vervanging toe is. Spelers kunnen vervolgens kiezen om dit onderdeel te vervangen of dit laten voor wat het is, en rijden met de kans dat het heel verkeerd kan gaan.

Rijden met de safety car? Dat is mogelijk!

Een van de grootste toevoegingen dit jaar is de mogelijkheid om met de safety car te rijden. Spelers kunnen in F1 22 rijden met verschillende supercars. Daaronder valt natuurlijkook de safety car. Dit is niet mogelijk in een vorm van een race, maar wel in de vorm van time trials.

Spelers krijgen dit jaar ook toegang tot een huiskamer genaamd Player Hub. Hier is het mogelijk om je verdiende trofeeën te bekijken en nieuwe vrienden te ontmoeten. Character customization gaat hier ook een belangrijke rol in spelen. Outfits zijn niet meer beperkt tot alleen race outfits. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om met een casual T-shirt rond te lopen. Tijdens een race ben je wel verplicht om een race outfit te dragen

Niet alleen je eigen personage, maar ook de auto’s die je hebt, zijn naar wens aan te passen. De customizations opties zijn behoorlijk uitgebreid, meer dan we kunnen opnoemen, maar één van de features waar wij hyped voor zijn is de mogelijkheid om onze auto te voorzien van een mat of glanzende kleur. De vraag is natuurlijk of cosmetics gebonden zijn aan microtransacties. Zolang het blijft bij alleen cosmetics en er geen pay-to-win elementen zijn.

Conclusie

F1 2022 lijkt een goede opvolger van F1 2021 te gaan worden. Het Miami circuit zorgt ervoor dat ervaren en nieuwe spelers zich moeten aanpassen aan een baan die 100% concentratie vraagt. F1 22 is meer dan ooit toegankelijk voor nieuwkomers mede door het nieuwe pitstop en safety car-systeem. Deze worden ook heel mooi weergegeven in een helikopter view boven het circuit. De Player Hub zorgt ervoor dat spelers meer te doen hebben, terwijl ze zitten te wachten op een race. Na veel vraag krijgt F1 22 eindelijk ondersteuning voor VR headsets, alleen dat is al een goede reden om deze racegame te halen. Spelers kunnen voor het eerst in een F1-game rijden met supercars wat zorgt voor extra replayvalue. F1 22 lijkt een geweldige racegame te gaan worden. Wij kijken erg uit naar de volledige release op 1 juli 2022.

Je kan F1 22 hier alvast bestellen en exclusieve pre order-bonussen ontvangen.