Review: Drop + EPOS PC38X Open gaming headset – Eindelijk ook uit in Europa games
Review: Drop + EPOS PC38X Open gaming headset – Eindelijk ook uit in Europa
games

Review: Drop + EPOS PC38X Open gaming headset – Eindelijk ook uit in Europa

De volledige eindscore en de plus en minpunten van de Drop + EPOS PC38X kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Premium audiomerk EPOS bracht drie jaar geleden in samenwerking met Drop (vroeger bekend als Massdrop) een speciale gaming headset uit genaamd PC38X. Deze bedrade headset was jammer genoeg enkel verkrijgbaar in bepaalde markten, maar nu is de Drop + EPOS PC38X eindelijk ook verkrijgbaar in onder andere Nederland en België. Of de Drop + EPOS PC38X de moeite waard is, lees je in deze review.

Drop + EPOS PC38X

Hoewel de headset enkele jaren geleden verscheen in onder andere de Verenigde Staten, heeft EPOS voor dit model die nu ook in Europa verkrijgbaar is, nauwelijks veranderingen doorgevoerd. Dat laat zien hoe goed de headset was voor die tijd en nog altijd is. Groter veranderingen zijn niet echt nodig geweest. Wel is het Sennheiser-logo nu weg, want EPOS was toen een gemeenschappelijke onderneming met Sennheiser, maar inmiddels gaat EPOS volledig over alle producten wat betreft gaming.

Voor de rest is het precies dezelfde headset. De Drop + EPOS PC38X is een pure bedrade headset die compatible is met de PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S, Xbox Series X, smartphones, PC handhelds en de Nintendo Switch. Twee kleurenopties zijn beschikbaar namelijk volledig zwart of zwart met gele accenten. De adviesprijs is €169,99, dat is €10 goedkoper dan de EPOS H6Pro Open gaming headset.

Review: Drop + EPOS PC38X Open gaming headset – Eindelijk ook uit in Europa

Wat zit er in de doos?

Zoals gewend van EPOS, geeft de unboxing-ervaring een goede eerste indruk. In het doosje is de headset niet direct zichtbaar, want deze zit in een carrying pouch. Dit is de enige gaming headset van EPOS die komt met een carrying pouch. Verder is er een 1.2 meter lange braided 3.5mm audiokabel die niet in de knoop gaat en een 3 meter lange braided PC kabel waarbij met een scheiding tussen microfoon en koptelefoon. Een verassing is dat EPOS in dit pakket ook een set extra oorkussens levert. Mochten je oorkussens na jaren openbreken door slijtage, dan kan je heel eenvoudig deze vervangen met de bijgeleverde nieuwe set oorkussen. Bij alternatieve gaming headsets, moet je set oorkussens altijd los aanschaffen. Als laatste bevat de doos alle nodige boekjes en garantiepapieren.

Review: Drop + EPOS PC38X Open gaming headset – Eindelijk ook uit in Europa

Open Acoustic headset

Wat de Drop + EPOS PC38X vooral interessant maakt is dat het een Open akoestiek gaming headset is. Open houdt in dat je geluid van de buitenwereld ook te horen krijgt terwijl je geweldige audio krijgt van de krachtige drivers. Vaak als je een gaming headset op hebt, dan wordt je buitengesloten van de wereld door passieve noice cancelation. Je eigen stem hoor je dan nauwelijks waardoor je harder begint te praten in party chat. Bij een Open headset is dit anders, want bij de oorschelpen zit er een roosten met micro-openingen. Deze laten geluid van de buitenwereld toe. Zo kan je bijvoorbeeld zonder problemen een gesprek voeren met iemand in dezelfde kamer, zonder dat je het geluid moet muten of de headset af moet doen. Een Open headset is handig voor mensen die niet volledig afgesloten willen worden van het geluid in de buitenwereld. Denk bijvoorbeeld aan ouders met kleine kinderen thuis.

Als je het geluid op meer dan 70% volume zet, zal je de buitenwereld veel minder goed horen, want de drivers zijn behoorlijk krachtig. Als je het op zo’n 40% zet, dan krijg je goed geluid van buiten mee en hoogwaardige audio van de game die je speelt. Er is helaas geen de Drop + EPOS collaboratie voor een Closed headset. Niet iedereen is namelijk liefhebber van een Open headset en daarom was het fijn geweest als gamers ook konden kiezen voor een Drop + EPOS Closed headset.

Review: Drop + EPOS PC38X Open gaming headset – Eindelijk ook uit in Europa

Minimalistisch, maar comfortabel

De Drop + EPOS PC38X heeft een minimalistisch design, vooral de volledig zwarte versie. Er zijn geen opvallende kleurtjes, logo’s of RGB-verlichting. Het is gewoon een strake all black headset die robuust aanvoelt. Het zwart met geel-model is wat opvallender met een geel rooster, geel gekleurde microfoonkop en gele lijntjes op de kabel. Persoonlijk vinden wij de gele versie stoerder ogen. Het geheel is gemaakt van robuust kunststof waarbij de oorschelpen zo dun mogelijk zijn gehouden. Hierdoor komen je oren dichterbij de drivers, maar ook dichterbij de rooster waar geluid van buiten binnenkomt. Aan de rechteroorschelp is er een volumewiel met texture erop. Dit zorgt ervoor dat je het volumewiel snel kan vinden tijdens het gamen en je krijgt een goede grip tijdens het draaien. Het wiel doet wat het moet doen, maar het wiel op de EPOS H3 en H6 headsets geeft net wat meer feedback, is smoother en voelt wat meer premium aan.

Kwa comfort is er niets te klagen bij de Drop + EPOS PC38X. Dat begint bij het gewicht. Deze headset weegt maar 253 gram waardoor er geen druk is op je oren na urenlang gamen. Door het open back design, krijgen je oren ook meer ruimte om te ademen. De oorkussens zelf zijn heel groot, dik en behoorlijk zacht. Het is een over-ear design waardoor de kussen rond je oren gaan. EPOS heeft het geheel niet rond maar meer ovaal gemaakt. Zo hebben je oren net wat meer ruimte, waardoor het altijd lekker zit. De oorschelpen buigen naar voren of achteren. Dit zorgt voor een goede pasvorm. De hoofdband is opvallend niet één geheel maar bestaat uit een rechter en een linker kussen. In het midden komen deze twee samen. Dit design zorgt ervoor dat je veel minder druk krijgt op je hoofd. De Drop + EPOS PC38X zit zo lekker, dat wij na lange uren gamen, soms helemaal vergaten dat we de headset op hadden.

Review: Drop + EPOS PC38X Open gaming headset – Eindelijk ook uit in Europa

Breder soundstage

De Drop + EPOS PC38X klinkt ronduit geweldig. Je krijgt hier behoorlijk helder, natuurlijk en vooral gebalanceerd geluid waar EPOS | Sennheiser bekend om staat. Er is hier geen nadruk op base zoals bij andere gaming headsets. Er is een waanzinnige audio separatie merkbaar waardoor je alle geluiden van elkaar kan onderscheiden en alle kleine details kan waarnemen. Door het open design is de soundstage ook breder dan de bij een closed headset. Bij een game die 3D audio ondersteuning heeft, merk je dit heel goed. Denk aan The Witcher 3: Complete Edition, waar je meer details van de wereld om je heen te horen krijgt zoals een monster in de verte of een stromend rivier. In competitieve games zoals Call of Duty of Overwatch 2, kan je duidelijk voetstappen van vijanden horen en daarop anticiperen. Doordat er hier een bredere en vooral gebalanceerde soundstage is, is deze headset ook uitermate geschikt voor het luisteren van films en muziek.

Review: Drop + EPOS PC38X Open gaming headset – Eindelijk ook uit in Europa

Flip to mute microfoon

De Drop + EPOS PC38X heeft een ingebouwde microfoon die best goed is. Het neem audio helder op zonder dat je stem te maken krijgt met compressie of vervorming wat we vaak terugzien bij andere merken. Wel neemt de microfoon je stem zachter op dan de recente headsets van EPOS. Dit is iets wat je kan tweaken op je console door het microphone volume level te verhogen of je kan iets harder praten. De microfoon is ingebouwd, dat is een punt die EPOS heeft verbeterd in de H-series gaming headsets door de microfoon magnetisch te verbinden. Hier is de microfoon ingebouwd waardoor je bij een defect de gehele headset moet vervangen of moet opsturen voor reparatie.

Er is een ‘flip to mute’ functie. Wanneer je de microfoon omhoog tilt, hoor je een zachte tik. Hiermee wordt aangegeven dat de microfoon is gedempt. Handig als je even privacy nodig hebt terwijl je bijvoorbeeld in een party chat zit met andere gamers. De microfoon heeft een goede geluidsfilter die achtergrondgeluiden zoveel mogelijk probeert te vermijden. Wel pikt de microfoon geluid van je drivers op als je volume op heel hard staat. Dat komt door het open akoestiek design waardoor er meer geluid naar buiten lekt.

Conclusie

De Drop + EPOS PC38X is een hele goede bedrade gaming headset. Het wint geen schoonheidsprijsjes door het minimalistisch design, maar dit is wel één van de meest comfortabele headsets die wij ooit hebben getest. Het geluid is fantastisch, je krijgt hier de bekende soundstage van EPOS | Sennheiser, maar dan net wat breder door het Open design. Verbeterpunten zijn er zeker ook. Zo is de prijs een beetje aan de dure kant. Voor €10 meer kan je al de modernere EPOS H6 Pro Open kopen. Deze heeft dezelfde functionaliteit, maar voelt net wat meer premium aan. Ook heeft dat model een magnetische microfoon, terwijl hier de microfoon is ingebouwd. Hier krijg je wel als extra een carrying pouch en een set extra oorkussens. Desalniettemin is de Drop + EPOS PC38X een geweldige Open Akoestiek headset die geschikt is voor gaming, maar ook voor het luisteren van films en muziek.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties