Review EPOS H3PRO Hybrid – De beste gaming headset van EPOS tot nu toe!

Een gaming headset met zowel passive als active noice cancelation

De volledige eindscore en de plus en minpunten van de EPOS H3PRO Hybrid kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Eerder dit jaar bracht het premium audiomerk EPOS de H3 Hybrid uit, een strakke headset met geweldige audio en veel features. Ondanks dat we enorm te spreken waren over de EPOS H3 Hybrid, waren er zeker verbeterpunten. Nu komt EPOS met de H3PRO Hybrid, een gaming headset met nog meer features en mogelijkheden. In deze review lees je waarom de EPOS H3PRO Hybrid, de beste gaming headset van EPOS tot nu toe is.

Wat zit er in de doos?

Zoals we gewend zijn van EPOS, is er aandacht voor een goede eerste indruk. Wanneer je de doos opent, zie je direct de prachtige headset centraal staan. Onderin heeft EPOS een kleiner doosje gestopt met alle toebehoren. Deze bevat een 3.5mm audiokabel (1.5 meter) gemaakt van zwarte decoratiestof, een USB-C-kabel (2 meter), een USB-A verlengkabel, een USB dongle, een microfoonklepje en de nodige handleidingen.

De 3.5mm audiokabel is geschikt voor alle apparaten waar een 3.5mm headphone jack te vinden is. De EPOS H3PRO Hybrid is met deze kabel heel eenvoudig aan te sluiten op een Windows PC, Mac, PS4, PS5, Xbox Series X/S, Xbox One, smartphones en de Nintendo Switch. Het is een losse kabel, dus mocht er ooit een defect optreden, dan kan je gewoon een nieuwe kabel aanschaffen. Voor PC-gebruikers, kan de bijgeleverde USB-C-kabel ook gebruikt worden voor een directe verbinding.

De EPOS H3PRO Hybrid werkt ook als een draadloze headset die je kan verbinden met apparaten die bluetooth ondersteunen zoals de PC, Android, iOS en de Nintendo Switch. Een teleurstelling van de EPOS H3 Hybrid, was dat een draadloze verbinding met een Xbox of een PlayStation-console niet mogelijk was. Met de EPOS H3PRO Hybrid, heeft EPOS hier gelukkig wel een oplossing voor namelijk de bijgeleverde USB dongle. Deze sluit je aan op een USB-poort van je console en binnen een ogenblik is de headset verbonden. Het voordeel van een dongle is dat er een directe verbinding is die lag free is.

Strak design

Het design van de EPOS H3PRO Hybrid is grotendeels gelijk aan de H3 Hybrid. Het is alleen jammer dat de H3PRO Hybrid alleen in de kleur Sebring Black verkrijgbaar is. Opvallend genoeg heeft EPOS geen andere kleurenopties aangekondigd. Alle eerder uitgebrachte gaming headsets van EPOS dit jaar, hebben wel meerdere kleurenopties.

Dat er maar één kleurenoptie is, hoeft niet te betekenen dat Sebring Black lelijk is. De headset heeft een strakke donkerblauwe kleur waarbij de hoofdband, kabel, microfoon en oorkussens in het zwart zijn. In donkere ruimtes lijkt het wel alsof de headset helemaal zwart is. Omdat het designminimalistisch is, is het ook geschikt voor onder andere school en werk. De adviesprijs van de EPOS H3PRO is €279,99, dat is €100 duurder dan de EPOS H3 Hybrid. Dat lijkt in eerste instantie veel, maar is het niet.

De EPOS H3 Hybrid weegt 288gram, dat is ongeveer evenveel als de standaard H3 en de H3 Hybrid. Het is knap dat EPOS, nog meer extra’s heeft toegevoegd zonder dat dit ten koste is gegaan van het design of het gewicht.

Kleine details

De EPOS H3PRO Hybrid heeft kleine maar fijne details. Deroestvrij stalen schuifband is bijvoorbeeld voorzien van markeringen zodat je het precies op maat kan instellen. De oorkussens zijn niet rond maar meer ovaal. Dit zorgt voor een net wat betere fit en meer comfort voor je oren. De rechteroorschelp bevat een groot draaiwiel waarmee je heel makkelijk met één vinger, het volume kan aanpassen. De draaiwiel bevat kleine texturen, zodat je een goede grip krijgt. Verder zijn er fysieke knoppen op de oorschelpen namelijk een bluetooth connect-knop en een power-button. Als laatste is er een kleine schakelaar waarmee je active noice cancelation aan of uit kan zetten.

De EPOS H3PRO Hybrid is een gesloten akoestische gaming headset. De oorkussens zijn gemaakt van leer en memory foam en zijn van het type ‘over-ear’. Dit zorgt ervoor dat er geen druk is op je oren, want de kussen gaat rond en niet op je oren. Omdat de oorkussens dik en volledig om de oren gaan, ontstaat er passieve noice cancelation.

De EPOS H3PRO Hybrid heeft als enige headset van EPOS, ook ondersteuning voor actieve noice cancelation. Deze kan je aan of uitzetten via de schakelaar op de rechteroorschelp. Active noice cancelation is als het ware antigeluid. Hiermee worden geluiden van buiten als het ware geblokkeerd. Zo hoor je nog minder van de buitenwereld, om je helemaal te focussen op het geluid van de krachtige drivers. Noice cancelation is niet heel sterk, want alleen de hogere frequenties worden gefilterd. EPOS zegt dit bewust te hebben gedaan, want passive en active vormen samen een all round noice cancelation. Het resultaat is goed, maar active noice cancelation voor alle frequenties was effectiever geweest.

Robuust gebouwd

De EPOS H3PRO Hybrid is stevig gebouwd, waardoor het jarenlang mee moet gaan. Deze headset kan zeker tegen een stootje, want het is niet helemaal gemaakt van plastic. EPOS heeft goed gekeken naar welke onderdelen van een headset kunnen breken. Deze zijn vervolgens gemaakt van metaal voor extra stevigheid. Denk aan de verbinding van de hoofdband naar de oorschelpen en de schuifband.

Twee verbindingen tegelijk

De beste feature van de H3 Hybrid is hier ook verwerkt. Deze headset kan namelijk twee verbindingen tegelijk hebben. Je kan de headset met een kabel of de dongle aansluiten op een console of PC. Tegelijkertijd kan je de headset ook verbinden met een smartphone via bluetooth. Dit zorgt ervoor dat je audio van je smartphone kan beluisteren terwijl je bijvoorbeeld ook aan het gamen bent. Krijg je een telefoontje tijdens het gamen, dan kan je deze gewoon opnemen met de headset op.

Je kan hier veel interessante dingen mee doen. Wij luisterden bijvoorbeeld naar een podcast, terwijl we minder interessante side quests deden in een RPG op onze PlayStation 5. Podcast audio kwam van de bluetooth-verbinding en game audio via de verbinding met de dongle. Ook fijn is dat je het volume van beide apparaten, goed kan instellen. Met het volumewiel kan je het geluid van je game aanpassen, terwijl je met de audioknoppen op je smartphone, het geluid van je smartphone kan instellen. Zo is het mogelijk om het geluid van beide verbindingen, naar wens te finetunen.

Zowel bluetooth als een draadloze verbinding met de dongle hebben een goed bereik, tussen de 10 en 15 meter. Bluetooth is enkele meters meer dan de dongle. Van EPOS krijg je een USB-A verlengkabel meegeleverd, waarmee je het bereik indien nodig voor je zelf kan verbeteren. Zo kan je ervoor zorgen dat je overal in je huis, een goede draadloze verbinding hebt met je audioapparaat.

Perfect gebalanceerd

Wat betreft audiokwaliteit is de EPOS H3PRO Hybrid waanzinnig goed. De engineers van EPOS zijn werkelijk meesters in het leveren van een V-shape audio-ervaring. De lows, mids, highs en base klinken allemaal geweldig. De base is sterk maar staat niet centraal. De audio bij deze headset is als het ware perfect gebalanceerd. De EPOS H3PRO Hybrid heeft een zeer gedetailleerde audio separatie. Je kan duidelijk kleine details horen in stemmen, instrumenten en klanken. Hierdoor is de EPOS H3PRO Hybrid ook perfect voor het beluisteren van muziek en het bekijken van films.

Voor het spelen van moderne games, is 3D audio belangrijk. De EPOS H3PRO Hybrid is steengoed in het brengen van ruimtelijke audio. In games zoals Call of Duty, Overwatch, Demon’s Souls en Hunt: Showdown, hoor je duidelijk van welke richting vijanden komen.

Voor PC-gebruikers is het ook mogelijk om je audio naar een hoger niveau te tillen met 7.1 Surround Sound. Hiervoor kan je de dongle of USB-C-kabel gebruiken. Vervolgens open je de EPOS Gaming Suit-applicatie en schakel je 7.1 Surround Sound in.

Niet alleen een headset, maar ook een koptelefoon

Wat de EPOS H3PRO Hybrid speciaal maakt is dat het heel eenvoudig om te bouwen is in een koptelefoon. De boom arm-microfoon is namelijk los te koppelen, want het is gekoppeld aan de oorschelp met een sterke magneet.

Wanneer je de boom arm-microfoon hebt losgekoppeld, is er een los klepje die je bij de headset hebt gekregen. Deze plaats je op de plek van de magneet en zo krijgt de EPOS H3PRO Hybrid een koptelefoon uitstraling. Wanneer de boom arm-microfoon los is, gaan de ingebouwde microfoons aan. Zo kan je deze headset echt als een koptelefoon gebruiken voor het luisteren van muziek, om films te bekijken of telefoongesprekken te houden. De EPOS H3PRO is mede door deze feature niet een duur product, want je krijgt hier een geweldige gaming headset en een hele fijne koptelefoon. Als koptelefoon kan de EPOS H3PRO Hybrid zich meten met dure koptelefoons van Sony, Apple en Bose. Als je de EPOS H3PRO Hybrid hebt, hoef je niet een dure koptelefoon apart te kopen voor het beluisteren van muziek. De EPOS H3PRO Hybrid brengt je het beste van twee werelden.

Een klein minpuntje is dat er geen carrying case is inbegrepen. Deze headset ombouwen in een koptelefoon is heel fijn, maar buiten is een case wel handig. Zomaar de EPOS H3PRO Hybrid in je tas doen is niet echt een optie. Dan zou je het snel kunnen beschadigen, en dat wil je echt niet bij een premium product als deze.

Fijne microfoons

De EPOS H3PRO Hybrid beschikt over twee microfoons, die allebei goed werken. De boom arm-microfoon klinkt uiteraard fijner, filtert achtergrondgeluid effectiever weg en heeft een handige functie. Wanneer de microfoon omhoog staat, is het automatisch gedempt. Wanneer je de microfoon omlaag doet, hoor je een zachte tik. Dit is een indicatie dat de microfoon aan is gegaan. De ingebouwde microfoons zijn ook prima en helder. Wij hebben meerdere telefoongesprekken gevoerd en telkens werd gezegd dat we heel goed te verstaan waren.

Batterijduur

De H3PRO Hybrid heeft een uitstekende batterijduur. De headset houdt het makkelijk een dagje vol op batterij. Afhankelijk van je verbinding en of noice cancelation aanstaat, haal je meer of minder uren uit je headset.

Zo heeft deze headset een bluetooth batterijduur van 30 uur bij aansluiting via de dongle en 27 uur wanneer er een verbinding is met de 3.5mm audiokabel. Alleen een bluetooth-verbinding heeft een totale batterijduur van 38 uur. Dubbele connectiviteit heeft een batterijduur van 28 uur en 19 uur wanneer ANC is ingeschakeld. Wanneer ANC aanstaat, is de batterijduur via de dongle 19 uur en 22 uur met een bluetooth-connectie. ANC verbruikt namelijk meer stroom.

Een kanttekening is wel dat deze headset altijd batterij nodig heeft, anders werkt het niet. Deze headset krijgt geen power via de 3.5mm audiokabel. Bij een verbinding via de USB-C-kabel is dit wel het geval, dan wordt de batterij ook opgeladen. EPOS heeft hiervoor gekozen zodat altijd dezelfde hoge audiokwaliteit wordt geleverd. Toch is het jammer want soms wil je gewoon een audiokabel aansluiten en beginnen met luisteren. Nu moet je altijd in de gaten houden of de batterij wel genoeg is opgeladen. Het volledig opladen van 1 tot 100% gaat gelukkig wel snel. Binnen 1.5 uur is de headset helemaal opgeladen.

Conclusie

EPOS heeft met de H3 Hybrid een topproduct geleverd. De standaard EPOS H3 is hier genomen als basis en flink verbeterd op meerdere punten. Zo is er nu wel een los te koppelen microfoon, er is bluetooth, de headset heeft ondersteuning voor dubbele connectiviteit en verbindingen via een USB-C of 3.5mm zijn mogelijk. Door de boom arm-microfoon los te koppelen en het extra klepje te plaatsen, maak je van deze gaming headset een koptelefoon die je overal kan gebruiken. Door de extra microfoons die ingebouwd zijn, kan je gewoon gesprekken voeren. De EPOS H3 Hybrid is ietsje duurder dan de standaard H3, maar de nieuwe features zijn wat ons betreft de extra €50 zeker de waard.