In 2006, toen The Elder Scrolls IV: Oblivion werd gelanceerd, zette deze game een nieuwe standaard voor open-wereld RPG’s. Dit was toen de game die iedereen in huis moest halen. Oblivion was innoverend met een indrukwekkende wereld met veel vrijheid voor de speler, diepgaande quests en een dynamische vechtsysteem. Het was 20 jaar geleden een mijlpaal in de game-industrie. Nu, jaren later is The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered gelanceerd. Is deze game nog steeds een geweldige RPG?
Het einde van de wereld stoppen
20 jaar is een lange tijd. Een generatie is niet bekend met The Elder Scrolls IV Oblivion. Voor deze mensen een korte beschrijving over waar Oblivion over gaat. The Elder Scrolls Oblivion gaat over de bedreiging van hel (Oblivion) als het ware in het land van de mensen. Het verhaal begint met een onvergetelijke opening wat begint in een gevangenis. Terwijl je denkt dat er geen toekomst meer voor je is, komt ineens de enige echte Emperor van Tamriel in jouw cel. Wat blijkt? Er is hier een geheime doorgang om uit de stad te ontsnappen.
De Emperor wordt namelijk bedreigd door huurmoordenaars. Wanneer de Emperor langs je loopt staat hij even stil, want jij bent de persoon die hij in zijn dromen heeft gezien, de laatste hoop van de mensheid in het gevecht tegen het kwaad. De Emperor zegt dat zijn dagen geteld zijn, maar dat jouw avontuur op het punt van beginnen staat. Nadat je uit de gevangenis komt, start je avontuur echt. Je bent vrij om de main missie tegen de duistere wereld doen, maar je kan ook gewoon op urenlang op verkenningstocht en deelnemen aan andere activiteiten. De vrijheid die je krijgt in The Elder Scrolls IV: Oblivion was destijds ongekend. Oblivion heeft ongetwijfeld gezorgd voor inspiratie voor veel moderne RPG’s, met name open wereld first person games.
Bij het spelen van The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered kregen we direct het gevoel van vrijheid in een grote fantasiewereld terug. Het interessante aan The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered is dat het niet repetitief is zoals veel RPG’s van vandaag waar je als het ware een checklist afwerkt op een map. The Elder Scrolls IV: Oblivion geeft je een gevoel van vrijheid die je hebt in een Breath of the Wild, Kingdom Come Deliverance 2 of een Elden Ring. Je weet niet wat je gaat tegenkomen door gewoon rond te lopen in de wereld, met mensen te praten, grotten te bezoeken of dungeons te bezoeken. In plaats van een map met vraagtekens, krijg je in Oblivion hints en geruchten over nieuwe quests, eigenaardigheden en roddels. Vervolgens kan je op ontdekkingsreis om bijvoorbeeld de waarheid achter de Thiefs Guild te ontrafelen. Daarnaast bevat deze remaster toegang tot alle uitbreidingen die destijds zijn uitgekomen zoals Knights of the Nine en Shivering Isles.
Van de Creation naar de Unreal Engine 5
De grootste verandering van The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered vergeleken met het origineel is dat alles opnieuw is gedaan maar dan met de geavanceerde Unreal Engine 5. De code van Bethesda van het origineel wat werd gebruikt voor de Creation Engine, is als het ware werkend gekregen in de Unreal Engine 5. Vervolgens hebben ontwikkelaar Virtuos en Bethesda Game Works gewerkt aan andere verbeteringen en optimalisaties. Denk aan de performance, animaties, audio, belichting, schaduwen en ondersteuning voor moderne features. De user interface is verder voorzien van een moderne make-over zodat het geheel gebruikersvriendelijker oogt en werkt.
Waar het origineel een ‘washed out’ kleurgebruik had, oogt deze remaster grauwer en realistischer. Het past beter bij het ‘hel komt naar de wereld van de mensen’ verhaal waar Oblivion over gaat. De wereld, personages en armor ogen gedetailleerder met 4K-textures. Je kan in deze remaster ook veel meer zien van de wereld dan wat mogelijk was in het origineel. De ‘depth of field’ is enorm verbeterd in deze remaster waardoor je meer krijgt van verre gebieden. De reflecties van licht met name van de zon zijn vooral indrukwekkend als je het vergelijkt met het origineel. Details op gezichten en de lip-sync is ook verbeterd, vooral de belangrijke personages zien er veel geloofwaardiger uit. Er zijn in de wereld nog wel NPC’s die er vreemd of een beetje hilarisch uitzien. Het was helemaal fijn geweest als iedere NPC een make-over had gekregen.

Quality of life
Bethesda heeft een aantal handige verbeteringen doorgevoerd. Nieuw in The Elder Scrolls IV: Oblivion is een volwaardige jump button. De physics zijn verbeterd zodat het bewegen, springen en vechten natuurlijker gaat. Er is nu ook een knop voor het sprinten. Je kan daarnaast de volledige game nu in een third person view spelen inclusief het vechten. Stealth is ook verbeterd, met een oog-icoon zie je nu of een vijand je wel of niet kan zien. Er is nu een kompas vergelijkbaar met Skyrim en je ziet nu hoeveel stappen je van je objective verwijderd bent. Level scaling is nu gebalanceerd waardoor je minder encounteres krijgt tegen vijanden die ineens te sterk aanvoelen. Er zijn daarnaast zoveel kleine en grote verbeteringen dat deze game prima een remake genoemd had kunnen worden.

Er zijn zeker nog verbeterpunten
Bethesda en Virtuos zijn heel trouw gebleven bij het maken van The Elder Scrolls IV: Oblivion. De game oogt nu wel modern, maar niet alles voelt modern aan. De quests objectives zijn opdrachten van twee console generaties geleden. Daarnaast is de wereld een beetje leeg vergeleken met moderne RPG’s. Tevens is er veel backtracking bij het doen van dungeons. Dit haalt je een beetje uit de flow van de game. Op een gegeven moment hadden we bijvoorbeeld geen zin meer om een dungeon te doen omdat het backtracken zo vervelend is om te doen. Een optie om direct uit een dungeon te teleporteren was welkom geweest.
Ook jammer is dat er hevige framedrops merkbaar zijn. Wij hebben deze game gespeeld op een PlayStation 5 Pro. Zowel in de fidelity als in de performance modi, zijn er framedrops merkbaar. Deze ontstaan opvallend genoeg alleen in open gebieden. In huizen of grotten is de framerate altijd stabiel. Daarnaast kregen we drie crashes tijdens onze playthrough, iets wat ook aangepakt moet worden met patches. De game is op dit moment niet helemaal stabiel.
Conclusie
The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered is vandaag de dag nog een ijzersterke game. Dit is dezelfde RPG van 20 jaar geleden, maar dan in een modern jasje. Wie het origineel heeft gespeeld, zal een nostalgische reis meemaken. Voor nieuwkomers is het een hele fijne ervaring in een enorme fantasie wereld met een aantal zeer memorable questlines. Dit is de definitieve versie van Elder Elder Scrolls IV: Oblivion. Grafisch oogt dit als een moderne game, maar technisch heeft het nog een patch of twee nodig. Met name de framedrops en crashes moeten aangepakt worden. Voor €49,99 is dit een aanrader. Daarnaast staat deze game op Xbox Game Pass, als je lid bent van de service, dan is dit wat ons betreft zeker het uitproberen waard.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties