Als je al lange tijd een relatie hebt, raak je gemakkelijk in een sleur in de slaapkamer. Je neemt een routine aan, dingen worden voorspelbaar en de opwinding voor seks kan een beetje verdwijnen. Maar volgens een experte zijn er eenvoudige manieren om de passie terug te brengen in jullie stoeipartijtjes. En het gaat er niet om dat je iets extreems moet doen of dat je standjes moet proberen die niet haalbaar zijn.
Volgens psychoseksueel therapeut Kate Moyle hoef je alleen maar een paar simpele veranderingen door te voeren om de boel op te schudden. Soms kan af en toe buiten de gebaande paden denken al het verschil maken. Kate zegt dat seks ‘formeel’ kan worden als je al lang met iemand samen bent. Als je weet wat werkt, kun je gemakkelijk kiezen voor het beproefde en dan in een sleur terechtkomen. Dit kan ertoe leiden dat mensen zich een beetje gaan vervelen, wat betekent dat het tijd is om de dingen wat spannender te make
Nieuwsgierigheid
En als je je afvraagt waar je het beste kunt beginnen, zegt ze dat je moet kijken naar je nieuwsgierigheid. Als je nieuwsgierig blijft, betekent dit dat je openstaat om nieuwe dingen te leren, en het is een goed idee om zo te zijn in de slaapkamer. Het zal je helpen om niet in de val te trappen van ‘gewoontegedrag’. Kate zegt: "Gewoontegedrag begint wanneer onze hersenen gemotiveerd zijn om de feel-good high na te jagen die we krijgen van dopamine tijdens seks, door een verband te leggen tussen een eerdere actie en genot. Maar als we ergens aan gewend raken, reageren we niet meer zo vaak - een proces dat bekend staat als gewenning.”
"Dit is nuttig als het voorkomt dat we onnodig reageren op vertrouwde stimuli, zoals achtergrondgeluiden, maar erg onhandig voor seks. Mensen zijn geen machines en omdat iets de eerste 20 keer goed werkte, is het bij de 2000e keer zo vertrouwd dat we er veel minder snel opgewonden van raken,” gaat ze verder. Als het aankomt op het verbeteren van je seksleven, zegt Kate dat mensen moeten uitzoeken wat ze willen aanpakken en verbeteren. Het gaat er niet om elkaar te bekritiseren, maar om uit te drukken wat je nodig hebt en hoe je je voelt.
"Fantasieën zijn onderdeel van een goed seksleven"
Koppels kunnen elkaar bijvoorbeeld vertellen wat ze graag meer zouden willen, of dingen die ze graag zouden willen proberen. Misschien doet je partner iets heel goed, maar zou jij het op een andere manier willen doen. Kate zegt dat het belangrijk is dat beide partners zich gezien en gehoord voelen, maar je moet ook weten wanneer je nee moet zeggen. Als je iets niet wilt proberen, zeg dat dan duidelijk, maar schaam je partner er niet voor dat hij zijn fantasieën aan jou toegeeft.
"Onthoud dat fantasieën een normaal en gezond onderdeel zijn van een goed seksleven," voegt ze eraan toe. "Populaire thema's zijn romantiek en intimiteit, samen met niet-monogamie en het delen van partners. In een onderzoek van de Amerikaanse psycholoog dr. Justin Lehmiller was groepsseks de topfantasie, waarbij 89% van de respondenten bleek te fantaseren over triootjes. Dat betekende niet dat ze het ook echt wilden doen - alleen maar dat het leuk was om je voor te stellen."
(Bron: MailOnline - Afbeeldingen: Unsplash en Freepik)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties