Review: Marvel’s Midnight Suns – Geweldige tactische superhero RPG Sport
Review: Marvel’s Midnight Suns – Geweldige tactische superhero RPG
Sport

Review: Marvel’s Midnight Suns – Geweldige tactische superhero RPG

De volledige eindscore en de plus en minpunten van Marvel's Midnight Suns kan je bekijken op onze gaming website 1337 Games.

Toen enkele jaren geleden bekend werd dat de makers van de populaire XCOM-serie een Marvel-game zouden maken, waren we erg enthousiast. XCOM 2 is naar onze mening één van de beste turn based strategy game ooit gemaakt. Bij complexe superhelden komt echter meer bij kijken dan soldaten tegen Aliens. Marvel’s Midnight Suns is nu uit, een game gebaseerd op de donkere Midnight Suns comics van Marvel. Of het Firaxis Games gelukt is om Marvel’s Midnight Suns net zo goed te maken als XCOM, lees je in deze review.

Demonische bedreiging

Marvel’s Midnight Suns gaat over Lilith, een demon met duivelse krachten die is ontwaakt door de kwaadaardige organisatie Hydra. Zij kan iedereen aan haar zij krijgen met magische corruptie waaronder bekende Marvel-personages zoals Venom en Scarlet Witch.

Lilith heeft honderden jaren geslapen, want in het verre verleden is zij blijkbaar verslagen door The Hunter. Dat ben jij, een personage die jezelf mag creëren en personaliseren. Lilith is tevens de moeder van The Hunter.

De superhelden die in het heden tegen Hydra vechten waaronder Blade, Captain Marvel, Magik, Nico Minoru, Iron Man en Dr. Strage, weten niet hoe zij Lilith moeten stoppen. Hoofdkwartieren zoals de Avengers Tower zijn niet meer veilig. De zus van Lilith genaamd Caretaker, neemt iedereen mee naar The Abbey, een oud kasteel wat een hoofdkwartier wordt om terug te vechten tegen het kwaad. De helden komen erachter dat The Hunter in het verre verleden Lilith heeft verslagen. Met een magische spell van Nico Minoru wordt The Hunter ontwaakt, maar helaas met geheugenverlies. Gedurende de game wordt The Hunter sterker, herinner je steeds meer van het verleden en krijg je betere banden met de verschillende helden.

Review: Marvel’s Midnight Suns – Geweldige tactische superhero RPG

Drie spellen gemixt in één

Marvel’s Midnight Suns lijkt op drie spellen in één namelijk het tactische van XCOM, het maken van combo’s en deckbuilding zoals in Hearthstone of Yu-Gi-Oh en het voeren van dialogen en tijd doorbrengen met bondgenoten om banden te creëren. Denk hier bijvoorbeeld aan de Mass Effect-games. Alle drie soorten genres zijn hier gemixt tot één game. Daarnaast is er een overkoepelend Marvel-verhaal, wat fans van superhelden weer zullen waarderen.

Review: Marvel’s Midnight Suns – Geweldige tactische superhero RPG

The Abbey

Marvel’s Midnight Suns duurt ongeveer 50 uur om uit te spelen, en bijna de helft speelt zich af in The Abbey. Hier kan je tijd doorbrengen met de verschillende helden om te stijgen in friendship level. Hoe hoger je vriendschap met een hero, hoe meer combo-mogelijkheden beschikbaar worden. Niet iedere conversatie is interessant, sterker nog de meeste zijn cringe, soms zo cringe dat het toch grappig wordt. Niet alles wat je zegt pakt positief uit voor je relatie, enkele opmerkingen kan je beter voor jezelf houden. Zo was Blade ‘not amused’ toen we spraken over een liefdesrelatie. Het levelen van vriendschappen is belangrijk want de latere missies met baasgevechten zijn heel uitdagend.

Review: Marvel’s Midnight Suns – Geweldige tactische superhero RPG

De tijd die je doorbrengt met personages is een belangrijke keuze, want acties vorderen de tijd. Als je bijvoorbeeld gaat vissen met Iron Man, kan je dezelfde dag niet een boek lezen met Captain Marvel. Een dag in Marvel’s Midnight Suns is in tweeën gedeeld. Overdag kan je trainen, research doen, kaarten upgraden en tijd doorbrengen met enkele heroes die beschikbaar zijn. In de avonden kan meedoen met activiteiten die door bepaalde heroes worden opgezet. Zo wordt er een Emo Club opgericht bestaande uit Dr. Strange, Magik en Nico Mioru. Deze drie personages beschikken over magische krachten en nemen je mee naar een plek achter The Abbey om je geheugen met magie op te frissen. Misschien herinner je zo hoe je Lilith, honderden jaren geleden hebt verslagen.

De gebieden om The Abbey heen zijn te verkennen. Zo zijn er enkele puzzels die je kan oplossen voor beloningen en Arcane Knowledge. Schatkisten zijn verspreid over de map. Deze kan je alleen openen als je chest keys kan vinden. Daarnaast zijn er dagelijks items te vinden op de map die je weer nodig hebt voor upgrades, dus het is aangeraden om vaak een rondjes te maken rond The Abbey. Als je dit niet doet, moet je deze items op een lastigere manier krijgen, bijvoorbeeld door meer optionele gevechten te doen.

Review: Marvel’s Midnight Suns – Geweldige tactische superhero RPG

Tactische combat

De combat van Marvel’s Midnight Suns, is waar deze game helemaal in schittert. Net als XCOM is het turn based, waarbij eerst jouw eenheden acties uitvoeren en vervolgens zijn de vijanden aan de beurt. Tot zover de overeenkomsten met XCOM, want hier zijn er grote veranderingen doorgevoerd. Omgevingen zijn nu heel belangrijk. Vijanden kan je meppen tegen een muur, een explosief of een generator voor schade of een stun.

Het kans en coversysteem uit XCOM is hier weggehaald, want heroes missen nooit en hebben niet echt cover nodig. Het zou vreemd zijn als je met Captain America je schild gooit en mist zoals dat vaak het geval is in XCOM, dat zou hier totaal onrealistisch zijn. Daarom heeft Firaxis dit opgelost met kaarten. Net als in populaire kaartgames maak je hier per hero een deck bestaande uit offensieve en defensieve vaardigheden. Tijdens combat heb je dan enkele willekeurige kaarten in je hand. Iedere beurt heb je een nieuwe hand en kan je 3 kaarten spelen. Per actie krijg je één of meer hero points. Enkel kaarten vergen hero points voordat je deze kan inzetten. Denk bijvoorbeeld aan de krachtige Photon Blast van Captain Marvel of de Heat Seeking Missles van Iron Man.

Review: Marvel’s Midnight Suns – Geweldige tactische superhero RPG

Omdat er zoveel kaarten zijn, zijn helden niet gebonden aan een paar aanvallen. Jij beslist met je decks voor wat voor build je wil gaan. Van Spider-Man kan je bijvoorbeeld een disruptive personage maken waardoor je met spinnenweb aanvallen belemmert van tegenstanders, maar je kan Spider-Man ook zo maken dat hij meerdere snelle acties in een beurt kan uitvoeren. Er zijn ook kaarten die iets krachtigs doen maar met een negatieve conditie. Bijvoorbeeld het reviven van een teamlid, maar hiervoor moet je 20 health van een personage inleveren. Het kaartsysteem is briljant, vergt veel tactiek en past perfect bij deze game. Tevens zijn er geen microtransacties, dus alle kaarten moeten in-game ontgrendeld en geüpgrade worden.

Review: Marvel’s Midnight Suns – Geweldige tactische superhero RPG

Progressie en replaywaarde

Marvel’s Midnight Suns is een gigantische game. Zoals eerder aangegeven kan je alleen al in The Abbey tientallen uren kwijt om geheimen te ontdekken, kaarten en personages te voorzien van upgrades en banden vormen met wie je maar wilt. Bovendien krijg je per personage de mogelijkheid om niet alleen vaardigheden aan te passen, maar ook de cosmetics. Ieder personage beschikt over meerdere outfits. Jij kan per personage de outfit voor The Abbey en voor combat beslissen. Deze zijn gebonden aan rarity en veel moet je vrijspelen of kopen met in-game currency. De legendary outfits hebben een heel vet design, met name die van Wolverine, Spider-Man en Ghost Rider.

In combat ben je ook tientallen uren kwijt. Je hoeft niet van de ene story missie naar de andere te gaan. Er zijn een heleboel side missions waar je nieuwe kaarten, cosmetics en upgrade materials kan vinden. Missies zijn ook niet de hele tijd hetzelfde. Soms moet je een voertuig uitschakelen voordat deze vertrekt, een andere keer moet je onschuldige burgers uit een map redden, een andere keer moet je belangrijke intel in handen krijgen. Zo heb je iedere keer een ander doel in een missie en moet je strategisch de juiste aanpak kiezen. Heroes sterven niet zoals in XCOM, maar kunnen wel gewond raken. Een gewonde hero kan je een dag of twee niet meer inzetten. Alle heroes hebben een eigen level die je ook moet managen.

Review: Marvel’s Midnight Suns – Geweldige tactische superhero RPG

Graphics en performance

Marvel’s Midnight Suns ziet er heel goed uit tijdens combat met veel details per personage, vaardigheden zien er flitsend uit met geweldige animaties. Aanvallen hebben ook echt impact. Een aanval van Wolverine of Blade komt echt hard aan zoals dat hoort. Soms zie je hele mooie slow motion shots. De voice-overs van personages zijn ook goed gedaan voor zowel helden als schurken. Alleen Dr. Strange heeft een apart accent waar wij aan moesten wennen. Tony Stark klinkt weer behoorlijk als de MCU-versie.

In The Abbey is het grafisch wat minder. Omgevingen en personages in The Abbey zijn niet heel gedetailleerd. Het ziet er oke uit, maar zeker niet zo goed als in combat of de cutscenes. Animaties in The Abbey zijn ook niet indrukwekkend. Je personage loopt hier ook een beetje clunky. In The Abbey lijkt deze game op een old gen game, maar tijdens combat oogt alles next-gen aan.

Wat betreft performance ziet deze game er goed uit. Marvel’s Midnight Suns werd dit jaar twee keer uitgesteld en dat lijkt goed te zijn geweest voor de polish van de game. Wij zijn in 50 uur, maar twee visuele bugs tegengekomen. Verder geen crash, glitch of iets raars. Framedrops hebben we niet opgemerkt. De game heeft een vaste 60 FPS op de PlayStation 5.

Conclusie

Firaxis heeft het gedaan, een Marvel-game net zo goed maken als de legendarische XCOM-franchise, met unieke mechanics zoals het kaartsysteem. Hiervoor speel je nooit op automatisme. Je moet net als bij een kaartgame echt goed nadenken over iedere move om een missie succesvol te kunnen voltooien. De game bevat heel veel content, veel replaywaarde en een heleboel personages uit het Marvel-universum waar je tijd mee kan doorbrengen. Kortom, Marvel’s Midnight Suns is een must-have als je liefhebber bent van strategische games of superhelden.

Je kan Marvel’s Midnight Suns hier kopen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties