Dit is hoe een elektrische wagen je leven zal veranderen Wheels
Dit is hoe een elektrische wagen je leven zal veranderen
Wheels

Dit is hoe een elektrische wagen je leven zal veranderen

De elektrische auto is niet langer uit het straatbeeld te denken. Het aantal elektrische auto’s neemt alleen maar toe, net als het aantal oplaadpunten. Er is ook steeds meer keuze, met ook fabrikanten als ŠKODA die hun eigen elektrische wagens op de markt brengen. Deze modellen overtuigen met hun uitstekende prestaties en aangename prijzen. Wil jij de overstap maken naar een elektrische wagen? Weet dan dat je leven op verschillende manieren zal veranderen.

Gemakkelijk thuis opladen en voordelig rijden

Critici van elektrische wagens benoemen wel vaker het beperkte rijbereik van een elektrische wagen. Eigenlijk is dat helemaal niet zo’n groot probleem. De Universiteit Gent verwoordt het heel mooi in een nota op basis van de input van de expertgroep Energie-Elektrotechniek: “De batterij van een elektrische personenwagen heeft doorgaans (veel) meer capaciteit dan noodzakelijk voor de dagelijkse verplaatsingsbehoefte.

Voor de meeste mensen volstaat ongeveer 10 kWh per dag, terwijl de kleinste batterijen een capaciteit van meer dan 20 kWh hebben. Neem bijvoorbeeld het instapmodel van de ENYAQ IV: dit model heeft een batterij van maar liefst 58 kWh. Bij normaal gebruik komt dit overeen met een tot twee keer opladen per week, iets wat je gewoon thuis, ’s nachts kan doen. Aanschuiven aan een tankstation is niet meer nodig en het “tanken” is bovendien ook een stuk voordeliger.

Tijd voor een pauze

De hele heisa rond een te beperkt rijbereik is met andere woorden nergens voor nodig. Dit “probleem” doet zich enkel voor bij heel lange verplaatsingen die slechts heel uitzonderlijk plaatsvinden. Enkel bij verre verplaatsingen kan het nodig zijn om de auto even op te laden aan een snellaadstation, net zoals je met je benzinewagen moet tanken. Op ongeveer een uur is de batterij opnieuw voor tachtig procent opgeladen. Via het navigatiesysteem van je auto plan je eenvoudig de pauze(s) in. Tijdens je pauze geniet je van een koffie of een broodje. Af en toe eens pauzeren tijdens lange ritten is sowieso goed en voorkomt ongevallen.

Stiller en minder onderhoudskosten

Niet alleen opladen is goedkoper bij een elektrische auto, bovendien krijg je ook te maken met minder onderhoudskosten. Het ronkende geluid van een klassieke auto komt van de verbrandingsmotor. Het is meteen een van de redenen waarom een elektrische wagen een stuk stiller is. In Japan hebben ze zelfs geluidsrichtlijnen voor constructeurs, zodat onoplettende voetgangers en fietsers de auto toch nog ietwat horen aankomen.

Diezelfde verbrandingsmotor bevat veel meer bewegende delen dan een elektromotor en bewegende delen betekent slijtage. Een elektromotor zal met andere woorden minder slijtage ondervinden en gaat langer mee. De onderhoudskosten zijn bovendien beperkt. Het klopt dat een elektrische auto wat duurder is in aanschaf, maar de gebruikskosten liggen een stuk lager.

Anders rijden met een elektrische auto

In tegenstelling tot Amerikanen houden wij Belgen nog van schakelen. Dat is bij een elektrische auto niet langer nodig. Er zitten namelijk geen versnellingen in de auto. Hierdoor verloopt het rijden net wat anders dan wat je wellicht gewend bent. Veel mensen vinden het achteraf bekeken aangenamer rijden, maar het is wel even wennen. Houd er ook rekening mee dat optrekken heel soepel gaat, waardoor je misschien de neiging hebt om te hard te rijden.

Ook nadelen aan een elektrische auto

Wil dat dan zeggen dat een elektrische auto in alle opzichten beter is? Dat nu ook weer niet. Een elektrische wagen heeft namelijk zowel voordelen als nadelen, net als een wagen met een benzinemotor. Zoals eerder gezegd: elektrische auto’s zijn net iets duurder. Ook is de tweedehandsmarkt voor elektrische auto’s momenteel nog vrij beperkt. Verder kost het laden tijd en zijn er nog niet overal in Europa evenveel oplaadpunten te vinden.

Bovendien is het helaas vrijwel nooit mogelijk om een trekhaak op een elektrische auto te monteren. De accu of de motor kan het niet aan of het accupakket zit in de weg. Er zijn wel uitzonderingen en er zijn zelfs elektrische auto’s die een zware caravan voort kunnen trekken. Hoe dan ook: niet voor alle mensen is een elektrische auto de ideale oplossing. Gelukkig kiezen fabrikanten als ŠKODA voor een gezonde mix van verbrandingsmotoren en elektromotoren. Zo is er voor iedereen een geschikt voertuig te vinden.

2 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties