9 jaar lang gefolterd op het werk (video + foto’s)

Een arbeider uit het Waalse Bergen werd negen jaar gefolterd en vernederd op zijn werk. De pesterijen gingen zo ver dat de arme man al 3 jaar lang lijdt aan het posttraumatische stress-syndroom.De 54-jarige Daniël M. probeerde net als iedere werkmens zijn centjes te verdienen in het bedrijf Mactac in Soignies. Al van bij het […]

Een arbeider uit het Waalse Bergen werd negen jaar gefolterd en vernederd op zijn werk. De pesterijen gingen zo ver dat de arme man al 3 jaar lang lijdt aan het posttraumatische stress-syndroom.De 54-jarige Daniël M. probeerde net als iedere werkmens zijn centjes te verdienen in het bedrijf Mactac in Soignies. Al van bij het begin voelde hij dat er een onaangename sfeer hing.  Een verantwoordelijke van de arbeider gooide papiersnippers tussen het eten van de man of zijn machine werd volledig ingevet. Maar geleidelijk aan kwamen zijn collega-arbeiders inventiever en barbaarser uit de hoek. Zo werd Daniël tijdens zijn nachtshift vaak vastgebonden, opgesloten en seksueel vernederd. Telkens als hij zich verweerde, werden zijn spullen kapotgemaakt en gaven ze hem rake klappen. Een keer werd de weerloze man in een ijzeren kooi gestoken, bedekt met talkpoeder en met een vorklift naar buiten gereden in winterse temperaturen. Daar werd hij vervolgens door enkele collega’s schoongespoten…

Hoewel er zo’n 25 mensen 9 jaar lang aan de nachtelijke gruweldaden deelnamen, kwam er nooit een onderzoek. De man kwam er zelf niet mee naar buiten, omdat hij uit trots noch in het bedrijf nog tegenover zijn gezin over de aanhoudende wandaden wilde praten. In 2002 merkte een collega de choquerende beelden echter op op de bewakingscamera’s en die zette Daniël aan om er mee naar de bedrijfsverantwoordelijke te stappen, maar die gaf de daders slechts enkele waarschuwingen.

Sindsdien werd het wel iets beter, maar eind 2007 kon Daniël de voortdurende denigrerende opmerkingen niet meer aan. Het zat hem zo diep dat hij zelfs overwoog om zelfmoord te plegen. “Ik ben naar huis gegaan en wilde er een eind aan maken. De koord hing al aan het plafond van de kelder, ik zag geen andere uitweg uit deze hel.” Toen hij de moed vond om de feiten aan te kaarten bij zijn vrouw en dochter, heeft het gezin er alles aan gedaan om M. te steunen na de jarenlange martelgang.

Daniël zit al 3 jaar lang thuis met ziekteverlof. Als gevolg van de jarenlange kwellingen heeft hij een posttraumatisch stressyndoom opgelopen, hetzelfde psychologische probleem dat vaak voorkomt bij getraumatiseerde soldaten. “Ik voel me gebroken en ik weet niet hoe ik er weer bovenop moet komen”, klinkt het. De daders zouden inmiddels ontslagen zijn, maar een zaak werd er nooit van gemaakt omdat de beelden al dateren van 2002. Toch probeert de advocaat van de man de 25 verdachten alsnog voor de correctionele rechtbank te krijgen. Als dat gebeurt, riskeren zij en het bedrijf zware straffen. Bekijk hier de vreselijke beelden… (KDN)

Leave a Reply

Your email address will not be published.